Avem parte mai mereu de sfaturi si de critici privitoare la modul de viata cotidian, context din care viciile de tot felul par a nu putea sa lipseasca. Daca lucrurile stau chiar asa, medicii s-au gandit ca n-ar fi rau ca micile noastre defecte sa fie „reciclate” si reorientate catre utilizarea lor in scopuri nobile. Prima vizata este, desigur, chiar starea de sanatate fizica si mentala. Asadar, iata cum ne putem lasa cumva in voia dorintelor noastre mai mult ori mai putin marturisite, sub protectia nemijlocita a unor argumente care sa ne justifice slabiciunile. De remarcat insa ca abuzurile nu intra in discutie si nici chiar tot ce stim ca ne face rau nu poate fi convertit in lucru folositor. Zece placeri nevinovate, in anumite conditii, zece modalitati de a ne pastra sanatosi!
Somnul
O siesta mai redusa ori de mai lunga durata nu a facut rau nimanui, niciodata. Specialistii sunt unanim de acord ca somnul da energie, intareste sistemul imunitar, alimenteaza si imbunatateste performantele memoriei si chiar ne ajuta sa nu luam prea mult in greutate. In schimb, lipsa somnului suficient este asociata cu hipertensiunea, cu intoleranta la glucoza si cu cresterea greutatii corporale, toate acestea constituind factori importanti de risc cardio-vascular.
Chiulul (de la cursuri, de la serviciu)
Paradoxal sau nu, sa-ti oferi singur o zi de libertate este un lucru foarte bun pentru creier, in primul rand. Lasand deoparte sentimentul de culpabilitate, orice s-ar spune, o evadare de 24 de ore din stereotipia cotidiana diminueaza stresul, presiunea arteriala si imbunatateste creativitatea.
Sexul
Desi unii considera relatiile intime un fel de sport al placerii, a face dragoste constituie, pur si simplu, forma cea mai agreabila de exercitiu fizic, dar si psihic.
Putina ciocolata nu strica
Doar o bucatica in fiecare zi. Este indicat totusi sa se consume mai degraba ciocolata neagra, pentru reducerea cantitatii de zaharuri si de grasimi absorbite de organism. De asemenea, s-a demonstrat ca un consum ponderat de ciocolata neagra si de cacao aduce importante avantaje pe plan cardio-vascular.
Sarbatoriti, dar… nu prea mult!
Nu pare deloc un leac demn de luat in seama, si totusi s-a demonstrat cu certitudine influenta remarcabila pe care o pot avea prietenii si familia mai cu seama in ceea ce priveste alimentatia si consumul de alcool. Referirea se face in primul rand la momentele aniversare, la diverse sarbatori petrecute intr-un grup agreat, sub aspect pozitiv; pentru ca, desigur, se poate cadea in extrema neplacuta a problemei.
Consumul de grasimi
A te lipsi totalmente de alimentele grase reprezinta o grava eroare, spun specialistii. Trebuie consumate cantitati mici, dar oricum, corpul nostru are nevoie si de asa ceva. Grasimile monosaturate (pe care le gasim in uleiurile vegetale, in nuci, in seminte, in avocado etc.), la fel ca faimoasa Omega 3 (din peste) sunt necesare si reduc riscurile de accidente cardiace si circulatorii. Totusi, maximul zilnic admis ca provenind din substantele grase este de 30% din totalul de calorii ingerate.
Cafeaua de dimineata
In doze rezonabile, cafeaua constituie un stimulent inofensiv, care ne ajuta sa luptam impotriva diverselor forme de cancer, impotriva maladiilor cardio-vasculare, ca si a anumitor forme de dementa.
Masajul nu este drog
Unele persoane chiar simt frecvent nevoia unui mic masaj, ceea ce nu inseamna ca acesta creeaza dependenta. In realitate, nimic nu e mai indicat pentru a te simti bine in propriul corp si de a te destinde, atat fizic, cat si mental, indiferent de momentul zilei.
Baile de soare
Parca stim absolut totul despre statul la soare, dar adevarul este ca nu de putine ori facem in acest sens excese nepermise. Ganditi-va totusi doar la faptul ca, servite in doze rationale si la orele indicate de medici, baile de soare reprezinta unul dintre cei mai eficace factori antidepresivi naturali; ceea ce nu e deloc de neglijat.
Doar un pahar cu vin
Aici, da; trebuie sa vorbim despre uz si abuz. Intr-o cantitate rezonabila, in primul rand vinul rosu poate fi consumat si ca redutabil medicament, deoarece antioxidantii pe care ii contine au mare grija de sanatatea arterelor organismului nostru.
In final, nu trebuie sa luati recomandarile de mai sus chiar ca pe un decalog de neincalcat. Este vorba despre un mod de viata sanatos, din care trebuie neaparat sa alungam tentatia abuzurilor, a exceselor de tot felul, pentru a putea aspira cu toata responsabilitatea si in cunostinta de cauza la sanatatea de acum si de mai tarziu. Depinde de fiecare cum stie s-o faca mai bine, pentru a nu avea nevoie de mult mai competentul sfat al medicului.
TEODOR MIHNEA
Comentarii