Rajahul Pratap Malla din Nepal, vestit pentru lunga sa guvernare din secolul al XVII-lea, si-a condus excelent tara, fiind unul dintre cei mai luminati suverani ai acesteia. Dupa 1666 el a impartit conducerea, cate un an, cu fiecare dintre cei patru fii ai sai. De aceea in fata palatului regal, o statuie frumos impodobita a celor cinci se inalta pe capitelul in forma de lotus, al unui stalp monolit din piatra.
Palatul a fost construit de Pratap Malla in perioada de mijloc a domniei sale. Numele intreg al edificiului inseamna „Palatul cu statuia lui Hanuman la poarta”. Asa cum se stie zeul-maimuta Hanuman este unul dintre personajele principale din Ramayana. Print sau rege al maimutelor, devine prim-sfetnic al lui Rama, pe care il ajuta in razboiul contra demonului Ravana. Castigandu-si nemurirea dupa o serie de peripetii dramatice, este adorat in hinduismul primitiv fiind considerat magician, lingvist si literat. I se atribuie chiar mutarea din loc a muntilor Himalaya. Unele legende il socotesc zeu al vanturilor si al cutremurelor.
Cu toate ca este si patronul sotilor gelosi, credinciosii ii atribuie si calitati de vindecator, avand puterea de alungare a bolilor. Infatisarea sa este severa si, ca paznic al intrarii in palatul Malla, este adesea uns de credinciosi cu betel in incercarea de a-i castiga bunavointa. Este un adevarat ritual de miruire, in urma caruia statuia zeului capata o culoare rosiatica. De fapt, rosul este culoarea preferata a lui Hanuman si, uneori, este chiar invelit intr-o pelerina rosie. Alteori i se pune deasupra capului o umbrela de aceeasi culoare cu cate un steag al Nepalului pe fiecare parte.
La sfarsitul secolului al XIX-lea, familia regala nepaleza s-a mutat in noul palat din Kathmandu, vechea constructie ramanand o resedinta oficiala, folosita cu prilejul unor anumite evenimente si mai ales la incoronari. Palatul, ridicat din lemn si caramida, ramane insa principala atractie a Pietei Durbar. Este construit in jurul mai multor curti interioare, dintre care cea mai importanta este cea rezervata incoronarilor, cunoscuta sub numele Nasal Chowk. Portretele regilor sunt expuse intr-o galerie aflata pe o latura a curtii. In capatul acesteia poate fi admirata o pagoda budista rotunda, constructie intalnita adesea in aceasta forma.
Curtea este inchisa cu o poarta de aur si, ceva mai departe se afla o alta curte, Mul Chowk, unde se aduc ofrande pentru zeita-mama, Durga. Aici se pot vedea bivoli, tapi si cocosi care trebuie sacrificati intr-o ordine fixa pentru a nu supara zeita. In interiorul palatului se afla o multime de altare si sali de rugaciune in care credinciosii se pot ruga si zeului cu cap de elefant, Ganesh, zeul intelepciunii si bogatiei. Constructiile cuprind, de asemenea, dormitoare, apartamente oficiale, bai regale, terase si scari, toate decorate cu statui de piatra reprezentand zei, eroi, oameni obisnuiti, flori si animale.
Din acelasi complex arhitectonic face parte si palatul de lemn cu noua etaje construit in 1770 si numit Nantal Darbar. De aici, de sus, vizitatorul are o vedere excelenta asupra intregului Kathmandu cu multimea turnurilor sale. Vechiul Palat Regal a suferit in ultimii ani serioase reparatii si restaurari fiind pus apoi sub protectia UNESCO. In palat exista si o zona transformata in muzeu, dar un alt muzeu, mai mare, se inalta in apropiere, expunand opere artistice de seama ale vestitilor mesteri nepalezi.
IRINA STOICA
Comentarii