In anul 1924, pe raza comunei Suseni, a fost descoperita dintr-o intamplare, de cativa muncitori de la Fabrica de caramizi, ingropata intr-un vas ceramic alaturi de alte cateva fragmente de obiecte din bronz ceea ce specialistii au numit Fibula de la Suseni, o piesa unica in lume, „fibula de tip passementerie varianta Suseni”, dupa cum transmite Agerpres intr-un interesant reportaj realizat in luna martie.
Fibula de la Suseni de tip passementerie, adica cu spirale, cu scut si cu pandantive se afla din anul descoperirii la Muzeul Judetean Mures, este intreaga, in stare foarte buna si in ciuda analizelor asupra acestui misterios accesoriu vestimentar, specialistii nu au oferit prea multe explicatii, constatand doar ca „nu a mai fost gasita nicaieri in lume o piesa identica”.
Descoperirea din 1924 poarta numele de „tezaur de bronzuri” pentru ca „acesta continea foarte multe piese de bronz, in jur de 100 de piese, printre care toporase, fragmente de sabii sau de lame de sabii, bratari, fragmente de fibule, dar foarte multe piese erau fragmentare. Cea mai importanta piesa, care era intreaga, este Fibula de la Suseni, care se poate incadra in tipul fibula de passementerie”, declara cercetatorul Rezi Botond, din cadrul Muzeului Judetean Mures. „Avem piese asemanatoare si din Transilvania, nu atat de frumoase, unele intregi, altele fragmentare, mai avem fibule de tip passementerie si in Ungaria, Cehia, Slovacia, dar o astfel de piesa frumos lucrata, intreaga si chiar cu o conditie de pastrare foarte buna nu mai exista”, mai spunea cercetatorul.
Interesant este faptul ca, fiind descoperit de cativa lucratori de la Fabrica de caramida, care dupa revolutie s-a si inchis, nimeni nu stie cu exactitate locul descoperirii acestui tezaur. Iata ce declara primarul comunei Suseni in legatura cu acest mister: „Stim doar perimetrul larg, intreaga groapa, dar nu stim exact locul in care a fost gasita fibula. In urma exploatarii argilei, s-au format doua lacuri. S-ar putea ca locul sa fie exact unde e unul dintre lacuri. Era o fabrica mare, avea uscatorii de caramida si de tigla. Fabrica e cumparata deja a doua sau a treia oara, a si fost demolata in mare parte. Ca sa nu se piarda din memoria locului aceasta descoperire, am un proiect de promovare a Fibulei de la Suseni. Ma gandesc sa aducem la cunostinta cetatenilor aceasta fibula, sunt multi din Suseni care nu stiu despre ea”.
Fibula de la Suseni, cea mai importanta piesa din colectia Muzeului Judetean Mures, are 22-23 centimetri lungime si are o greutate de peste 300 de grame. Piesa ar apartine Epocii Bronzului sau sfarsitului Epocii Bronzului ori, in termeni stiintifici, Hallstattului timpuriu sau Hallstattul A, adica prima Epoca a Fierului. Interesant este faptul ca, asa cum arata cercetarile, Fibula de la Suseni, confectionata ca accesoriu de imbracaminte, haina se prindea cu ea in partea superioara a corpului, langa umar, nu prezinta urme de folosire!
Descoperirea arheologica deosebit de valoroasa este simbolul judetului Mures, figureaza pe actuala stema a acestuia si este distinctia cea mai importanta acordata de Institutia Prefectului de Ziua Nationala a Romaniei.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii