Desi multe filme se bazeaza pe evenimente reale, unele au provocat de fapt evenimente din viata reala. Urmatoarele pelicule au schimbat istoria intr-o varietate de moduri, de la inspirarea dezertarilor dintr-o natiune totalitara la reinvierea unei organizatii rasiste.
Lista de mai jos este, pentru cei care se indoiesc de puterea celei de-a saptea arte, o dovada ca se insala profund.
Titanic i-a inspirat sa dezerteze pe multi nord-coreeni
Yeonmi Park, o celebra dezertoare nord-coreeana, a avut „primul mic gust al libertatii” vizionand filmul Titanic. Desigur, ea nu l-a urmarit asa cum au facut-o majoritatea oamenilor, la cinematograf, ci a vizionat o copie ilicita in casa unchiului ei, cu ferestrele acoperite.
Din cauza intreruperilor constante de curent, a avut nevoie de luni de zile pentru a vedea tot filmul. Cu toate acestea, asa cum si-a amintit in memoriile sale, Titanic i-a schimbat viata prin faptul ca a plantat samanta dezertarii (ceea ce este potrivit, deoarece familia ei a ascuns caseta video intr-un ghiveci). Alte filme straine de pe piata neagra care au penetrat filtrul de propaganda nord-coreean au fost Cenusareasa, Alba ca Zapada si cei sapte pitici, Frumusica si cele din seria James Bond.
Detinerea unor astfel de filme, precum si a altora din Statele Unite si Coreea de Sud, este pasibila de pedeapsa cu moartea (filmele de la Bollywood si cele rusesti aduc o pedeapsa mai usoara, de trei ani). La cativa ani dupa ce au vazut Titanic, Park si familia ei au fugit in China si, dupa o calatorie dificila, Park a reusit sa ajunga in SUA.
Titanic a semanat aceeasi samanta in sufletele multor nord-coreeni si cel putin unul a reusit sa dezerteze: Jeong Kwang-il a vizionat filmul in circumstante similare cu cele ale lui Park inainte de a fugi in Coreea de Sud. In prezent, el face contrabanda cu mass-media in fosta sa tara si nu este singurul in aceasta aventura. Mii de dezertori au trimis mii de barci de salvare cinematografice catre natiunea care se ineaca.
Soferul de taxi a inspirat tentativa de asasinat a lui John Hinckley Jr. asupra lui Ronald Reagan
Actorul devenit presedinte, Ronald Reagan, nu a putut scapa de influenta filmelor, atat de mult incat unul dintre ele aproape ca i-a curmat viata. Pe 30 martie 1981, Reagan a fost impuscat de un barbat care a vrut sa o impresioneze pe actrita Jodie Foster, dupa ce a devenit obsedat de personajul acesteia din filmul Soferul de taxi.
John Hinckley Jr. a vizionat filmul de zeci de ori, a memorat scenariul si a inceput sa se imbrace, sa bea si sa se comporte ca personajul lui Robert De Niro, sceleratul taximetrist Travis Bickle, ceea ce a culminat cu incercarea de a asasina un politician, la fel cum face Bickle in film.
Reagan a supravietuit, dar secretarul sau de presa, James Brady, a suferit o rana care i-a luat viata 33 de ani mai tarziu, iar Hinckley a fost spitalizat dupa ce a fost gasit nevinovat pe motiv de nebunie.
JFK a inspirat o lege pentru dezvaluirea mai multor documente despre asasinarea lui Kennedy
O victorie pentru adeptii teoriei conspiratiei, filmul JFK al lui Oliver Stone a pus atat de mult sub semnul intrebarii povestea oficiala a asasinarii lui John F. Kennedy, incat a declansat adoptarea Legii din 1992 privind colectarea de documente privind asasinarea presedintelui John F. Kennedy, care a dus la declasificarea in masa a documentelor relevante.
In raportul final s-a scris: „JFK… a prezentat agenti guvernamentali americani din cadrul Biroului Federal de Investigatii (FBI), al Agentiei Centrale de Informatii (CIA) si al armatei ca fiind conspiratori”. Desi filmul a fost in mare parte fictiv, informatia pe care Stone a transmis-o la finalul filmului era adevarata: HSCA a reinvestigat crima si a emis un raport provocator, dar dosarele lor au fost sigilate pana in anul 2029.
Congresul a adoptat o lege care a facut publice inregistrarile secrete pe care investigatiile anterioare le-au adunat si creat. De la adoptarea legii, au fost publicate peste 250.000 de inregistrari despre asasinat.
Nasterea unei natiuni a reinviat Ku Klux Klan
Ku Klux Klan-ul era defunct inainte ca Nasterea unei natiuni sa proslaveasca acest grup rasist, in 1915. Mai tarziu, in acelasi an, KKK a renascut cu 16 membri, iar pana la mijlocul anilor 1920, avea cateva milioane. William J. Simmons, omul responsabil de aceasta renastere, a urmarit Nasterea unei natiuni, gratie intrarii gratuite acordate de Bill Sharpe, managerul unui cinematograf din Atlanta. Nu numai ca Nasterea unei natiuni a reinviat Klanul, dar a creat si multe dintre semnele distinctive ale grupului. Calcaiele cu varfuri ascutite, vesmintele albe si arderea crucilor nu au fost standardizate de Klanul original; in schimb, acestea au fost descrise de D.W. Griffith pentru film si adoptate de Simmons pentru renasterea in realitate a gruparii rasiste.
GABRIEL TUDOR
Comentarii