O buna parte dintre actorii de culoare care au devenit vedete de prim rang ale cinematografiei s-au bazat, in a reusi sa se impuna in lumea dura de la Hollywood, nu doar pe talent, ci si pe un fizic atragator. Spunand asta, ne referim, in primul rand, la artisti precum Sidney Poitier sau Denzel Washington, ajutati foarte mult in cariera de frumusetea lor frizand perfectiunea. Exista insa si exceptii, iar Forest Whitaker e una dintre ele. Pornit dintr-o familie modesta, Whitaker a stiut, printr-o tenacitate demna de invidiat, sa se faca remarcat. Saptamana aceasta, cand implineste frumoasa varsta de 55 de ani, ii este dedicata rubrica de fata.
– Nascut in Texas, pe 15 iulie 1961, s-a mutat, impreuna cu familia lui, in California, cand avea doar patru ani.
– Tatal lui era broker de asigurari, mama o invatatoare inimoasa care, in ciuda faptului ca avea patru copii mici, a avut vointa de a obtine doua mastere in educatie. Ei ii datoreaza Forest ambitia de a duce lucrurile la bun sfarsit, indiferent de greutati.
– Pasionat de miscare, a invatat la liceul cu profil sportiv Cal Poly din Pomona, visand sa ajunga un celebru jucator de fotbal american, dar o accidentare grava
l-a facut sa abandoneze aceasta dorinta.
– Pentru ca are o voce deosebit de melodioasa, a facut parte din corul liceului si a fost admis chiar la Conservatorul Universitatii Southern California.
– Uterior, s-a retras, inscriindu-se la cursurile de drama, absolvind facultatea in 1982 si castigand o bursa la Drama Studio din Londra.
– In primul sau film, din 1982, „Fast Times at Ridgemont High”, a jucat rolul unui fotbalist, evoluand alaturi de la fel de tanarul pe atunci Sean Penn.
– 1986 va fi anul lui norocos, aducandu-i doua roluri mari: in „Culoarea banilor”, filmul lui Martin Scorsese (cu Paul Newman si Tom Cruise in rolurile principale) si in „Plutonul” lui Oliver Stone (alaturi de Charlie Sheen).
– Dupa o drama despre Vietnam („Plutonul”), in 1987 joaca si intr-o comedie pe aceeasi tema „Buna dimineata, Vietnam”, dovedindu-si disponibilitatea si pentru acest gen.
– Este remarcat de Clint Eastwood, care-i incredinteaza primul sau rol principal, in „Bird”, biografia controversatului muzician de jazz Charlie „Bird” Parker. Pentru a intra cat mai bine in rol, Whitaker s-a „sechestrat” in podul casei, unde avea doar o canapea si un saxofon si a inceput sa studieze singur acest instrument. A fost recompensat cu premiul pentru cel mai bun actor la Festivalul de Film de la Cannes, in 1988 si cu o nominalizare la Globul de Aur.
– Desi american get-beget, a jucat, in „Jody” (1992) rolul unui soldat britanic luat prizonier, fiind unanim laudat pentru accentul britanic perfect.
– Rolul despre care el crede ca il defineste cel mai bine este cel din „Calea samuraiului” (1999). Pentru acest rol, a studiat filosofia orientala si a practicat meditatia budista. Mai tarziu, regizorul Jim Jarmusch a dezvaluit ca a facut acest film cu gandul la Whitaker: „E greu sa te gandesti la un alt actor care ar putea interpreta un asasin cu sange rece cu atata caldura si omenie”, a spus regizorul.
– Pasionat de science-fiction, a fost onorat sa fie gazda si povestitorul din seria clasica „Zona Crepusculara”, intre 2002 si 2003.
– In 2002 a jucat in doua excelente filme de actiune: „Cabina telefonica” – rolul principal revenindu-i lui Colin Farrell – si „Camera de refugiu” – unde a avut-o ca partenera pe uimitoarea Jodie Foster. Prestatia lui in rolul de „tip rau” a fost aplaudata de critici drept „o subtila intrepatrundere de agresivitate si empatie”.
– Este casatorit cu actrita Keisha Nash, cu care are patru copii.
– Practica yoga si are centura neagra la kenpo; de asemenea e specialist in arte martiale filipineze, urmand cursurile maestrului Dan Inosanto, fost elev al lui Bruce Lee.
– In aprilie 2009, a fost proclamat „capetenie onorifica” de membrii tribului african Igbo, din care faceau parte stramosii lui, alaturi de titulatura Nwannedinamba of Nkwerre – „fratele din tara straina”.
– Sufera de o afectiune numita „ptosis”, la ochiul stang, care este ereditara si pe care actorul a refuzat sa o rezolve chirurgical.
– Pentru a-l incarna cat mai bine pe temutul dictator ugandez Idi Amin, Whitaker s-a pregatit ca niciodata pana atunci: timp de sase luni s-a supus unui regim de ingrasare, luand nu mai putin de 25 kg in greutate, a invatat sa cante la acordeon si a urmarit discursurile tiranului african, intalnindu-se, de asemenea, cu prietenii, rudele, generalii si victimele acestuia. Ca sa fie cat mai credibil, a invatat limba Swahili, dar nu oricum, ci vorbind-o cu accentul est-african cu care o vorbea Amin. Rolul i-a adus un binemeritat Oscar pentru cel mai bun actor – al patrulea artist de culoare, dupa Sidney Poitier, Denzel Washington si Jamie Foxx care a primit aceasta distinctie.
– Acelasi rol i-a adus Globul de Aur, Premiul Academiei Britanice de Film, Premiul Breslei Actorilor de la Hollywood si numeroase alte trofee.
– Colaborarea cu Arnold Schwarzenegger s-a concretizat, in 2013, in filmul „Ultima rezistenta”, in care Whitaker joaca excelent rolul unui agent FBI.
– Pe 16 aprilie 2007, a primit steaua cu numarul 2.335 de pe Hollywood Walk of Fame pentru contributia adusa industriei cinematografice.
– Actorul a confirmat ca va juca in mult asteptata productie „Star Wars: Rogue One”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii