Dintre toate genurile de filme, comediile au cea mai mica obligatie de a respecta adevarul când vine vorba de istorie. Dar asta nu înseamna ca toate comediile istorice sunt complet absurde. Multe dintre aceste filme depun totusi efortul de a face lucrurile cât mai exacte posibil, fie ca este vorba de ceva grandios, cum ar fi reprezentarea unei figuri istorice, sau de detalii mai mici, cum ar fi costumele si recuzita.
S-ar putea sa nu fie literalmente exacte, dar pot fi totusi veridice la un nivel mai profund. În concluzie, o multime de comedii istorice ofera mai mult decât doar râsete, daca suntem dispusi sa le acordam o sansa, iar exemplele de mai jos sunt relevante.
Monty Python si Sfântul Graal (1975)
Subiect: Legendarul rege Arthur si cavalerii Mesei Rotunde cutreiera Anglia secolului al X-lea în cautarea Sfântului Graal.
Cum respecta adevarul istoric: Desi povestea este inspirata din legenda arthuriana, multe dintre detaliile si personajele acestui film se bazeaza de fapt pe evenimente istorice reale (chiar daca nu toate s-au întâmplat în Anglia anului 932 d.Hr.). Povestea Cavalerului Negru se bazeaza pe povestea unui luptator grec pe nume Arrhichion din Phigalia, care a continuat sa lupte pâna la moarte si a obtinut o victorie postuma.
Calugarii cântareti care sunt vazuti lovindu-se cu scânduri în fata se bazeaza pe flagelantii din secolul al XIV-lea, care se biciuiau pentru a scapa lumea de ciuma. Armatele medievale chiar lansau vaci prin catapultare asupra dusmanilor lor, asa cum fac francezii în acest film (desi, în realitate, vacile erau decedate si infectioase). Si, mai presus de toate, multe dintre scenele filmului aduc argumente satirice valabile despre Evul Mediu.
De unde provine efectul comic: Filmul este plin de anacronisme pentru efect comic, asa ca ne vom concentra pe cea mai mare inexactitate: satirizeaza diverse aspecte ale istoriei medievale, indiferent de momentul în care s-au întâmplat de fapt.
Filmul este plasat în anul 932 d.Hr., dar acest lucru este arbitrar. Sfântul Graal are loc la câteva secole dupa ce se spune ca Arthur ar fi trait. Majoritatea cronicarilor britanici timpurii au datat faptele lui Arthur în secolul al VI-lea d.Hr.
Desi diferite boli, precum lepra, au facut ravagii în Europa în secolul al X-lea, Anglia nu a avut în mod specific un focar de ciuma bubonica cunoscut în acel secol, iar fenomenul flagelantilor a avut loc secole mai târziu. În cele din urma, în Anglia reala din anul 932 d.Hr., nimeni nu ar fi stiut ce este Sfântul Graal, deoarece primele legende despre acesta au fost scrise abia în anul 1180 d.Hr.!
Moartea lui Stalin (2017)
Subiect: În aceasta comedie neagra realizata de Armando Iannucci, diversi demnitari sovietici se lupta pentru putere dupa moartea lui Iosif Stalin în 1953.
Cum respecta adevarul istoric: Regimurile dictatoriale sunt întotdeauna surse sigure de absurditate, iar o mare parte din comedia Moartea lui Stalin nici nu trebuie sa exagereze prea mult adevarul. Dupa o transmisiune radiofonica nationala a Concertului pentru pian nr. 23, Stalin i-a fortat într-adevar pe muzicieni sa se întoarca în studio si sa cânte din nou, pentru propria lui placere.
Aproape de sfârsitul vietii sale, iar lui Stalin chiar îi placea sa invite un mic cerc restrâns de apropiati la casa sa de la tara pentru a viziona filme, si chiar a vizionat un western cu patru membri ai Politburo în noaptea în care a suferit un atac cerebral.
Chiar si circumstantele mortii lui Stalin sunt corecte din punct de vedere istoric: cu putin timp înainte de deces, Stalin devenise convins ca medici ilustri din URSS comploteaza împotriva sa si i-a trimis în gulag. Ca atare, în noaptea atacului sau cerebral, cei mai buni medici ai tarii nu au fost disponibili pentru a-l trata.
De unde provine efectul comic: Cele mai multe dintre inexactitati sunt mici, facute pentru a simplifica povestirea – de exemplu, procesul real al lui Beria a durat luni de zile si nu o zi, asa cum sugereaza filmul.
Goana dupa aur (1925)
Subiect: Charlie Chaplin reia personajul sau emblematic, Charlot (Vagabondul), distribuindu-l de aceasta în rolul unui prospector care se aventureaza în Yukon pentru a se alatura goanei dupa aur din Klondike.
Cum respecta adevarul istoric: Goana dupa aur se bazeaza pe adevarata cursa a aurului din Klondike din 1896-1899, iar Chaplin si echipa sa au mers chiar în Alaska pentru a filma unele dintre cadre. Adevaratii cautatori de aur din Klondike au fost supusi la privatiuni extreme, cum ar fi viscolul care l-a obligat pe Vagabond sa-si gateasca singur pantofii, desi aceasta scena a fost inspirata în mod special de un alt eveniment.
De unde provine efectul comic: Pe lânga goana dupa aur din Klondike, Chaplin si-a bazat partial povestea pe expeditia nefericita a lui Donner din 1846-1847, când exploratorii nordului polar au ramas fara mâncare si au fost nevoiti sa manânce tot ce era disponibil – inclusiv între ei.
Membrii expeditiei si-au mâncat propriii pantofi, la fel ca si Vagabondul, dar acest lucru s-a întâmplat cu 50 de ani mai devreme.
GABRIEL TUDOR
Comentarii