Intr-o era in care animatia computerizata isi croieste tot mai temeinic drum pe micile si marile ecrane, iar efectele speciale si numerele riscante se fac tot mai mult „din mouse”, poate parea desuet sa mai existe actori care prefera sa-si faca singuri secventele spectaculoase, fara sa apeleze la tehnicile digitale si nici la cascadori profesionisti. Dintre toti acesti actori, fara indoiala cel mai celebru, dar si cel mai temerar, este simpaticul Jackie Chan, caruia ii dedicam astazi rubrica noastra.
In majoritatea filmelor in care a jucat, Jackie Chan a interpretat rolul omului obisnuit si naiv, nimerit fara voia lui in cine stie ce buclucuri cu mafioti sau agentii secrete si incercand sa se descurce cum poate. De aici, o intreaga pleiada de situatii tragi-comice, in care se face risipa de pumni, picioare si, evident, foarte mult umor. Dincolo de prezenta lui de „gogoman”, Chan ascunde insa o forta fizica si niste abilitati de invidiat.
– Unul dintre primele roluri ale lui Chan a fost cel de „baiat rau” in faimosul film Intrarea Dragonului, avandu-l ca protagonist pe Bruce Lee. Tot ce junele Chan avea de facut era sa se bata, timp de doua minute, cu Bruce Lee, apoi acesta urma sa-i aplice o lovitura in ficat si sa-i franga gatul, cu o karata bine tintita. Pentru ca realmente il idolatriza pe Bruce Lee, Chan a realizat ca aceasta este o sansa unica de a-i vorbi si, in timpul scenei, s-a prefacut ca batul cu care Bruce il lovea il atinge prea puternic peste fata. Prabusit de „durere”, Chan a fost imediat luat in brate de Bruce Lee, care a chemat medicii pe platou si toata ziua s-a aratat preocupat de starea „simulantului”. Peste ani, Jackie Chan avea sa marturiseasca faptul ca aceea a fost cea mai frumoasa zi din viata lui.
– Se stie, de pilda, ca majoritatea practicantilor de arte martiale pot sparge placi de piatra, caramida, beton sau diverse alte materiale, cu mana goala. Chan se numara insa printre putinii care pot face acest lucru tinand, in palma, un ou crud! El a facut de mai multe ori aceasta demonstratie, fara sa sparga niciodata fragilul obiect, spre uimirea si incantarea spectatorilor.
– In filmele sale, Jackie nu foloseste niciodata pusti, mitraliere sau pistoale, ca alti eroi ai filmelor de actiune, ci apeleaza exclusiv la forta fizica, preferand sa-i palmuiasca pe asasinii naimiti, inarmati pana-n dinti, decat sa le raspunda cu aceeasi moneda.
– Una dintre cele mai periculoase cascadorii efectuate vreodata a avut loc in timpul turnarii filmului „Police Story”. Scenariul prevedea ca Jackie Chan sa alunece pe un urias cablu de electricitate, in mijlocul unui mall ticsit de lume. Pentru a nu crea probleme, scena a fost filmata noaptea, cu zeci de figuranti adusi special. Refuzand sa fie dublat, Chan a fost rugat de unul dintre cascadorii prezenti sa poarte totusi asupra lui o foaie budista de rugaciune, ca sa-i aduca noroc. Deloc superstitios, Chan nu a vrut totusi sa-si supere colegul, asa ca i-a multumit si a luat foaia sfanta, dar, fara ca nimeni sa observe, si-a bagat-o in pantaloni. Buddha nu a fost probabil deloc incantat de o asemenea lipsa de respect, intrucat, in timpul cascadoriei, actorul a aterizat gresit si si-a dislocat pelvisul. Adica exact acea parte din corp care venise in contact cu foaia cu rugaciuni.
– Desi pe ecran nu accepta sa fie dublat de nimeni in secventele periculoase, nu acelasi lucru se poate spune si despre filmele de desene animate in care el este personajul principal. Astfel, intr-unul dintre cele mai apreciate seriale de desene animate pentru televiziune, „Jackie Chan Adventures”, initial vocea protagonistului era chiar a lui Chan. Dar copiii nu au apreciat-o – marturie stand audientele scazute – asa ca producatorii au fost nevoiti sa-l dubleze pe Chan cu un actor profesionist, a carui voce s-a dovedit a fi foarte placuta pentru cei mici!
Rani suferite de Jackie Chan in timpul filmarilor:
– lovitura serioasa la ochi, care aproape i-a provocat orbirea: Drunken Master (1978)
– fractura de piramida nazala: Young Master (1980), Project A (1983), Miracles (1989), Mr. Nice Guy (1997)
– doi dinti rupti: Snake in the Eagle’s Shadow (1978)
– umar drept dislocat: City Hunter (1993)
– trei coaste rupte: Armour of God II: Operation Condor (1991)
– mai multe oase carpiene si metacarpiene de la mana dreapta fracturate: The Protector (1985)
– rotula dislocata: City Hunter (1993)
– fractura de fibula dreapta: Who Am I? (1998)
– lovitura serioasa la ochi: The Medallion (2003)
– fractura craniana, hemoragie cerebrala: The Armour of God (1986)
– pomet stanga dislocat: Police Story 3: Super Cop (1992)
– tasare de vertebre cervicale dupa caderea dintr-un turn inalt de 25 m: Project A (1983)
– lovitura serioasa la coloana, dupa caderea de pe un stalp de electricitate: Police Story (1985)
– dislocare de pelvis, cauzand o paralizie partiala temporara: Police Story (1985)
– fisura de coccis, cauzand o paralizie partiala temporara: The Accidental Spy (2001)
– glezna stanga zdrobita, dupa ce actorul a fost prins intre doua masini: Crime Story (1993)
– fractura de glezna dreapta: Rumble in The Bronx (1995), Thunderbolt (1996)
GABRIEL TUDOR
Comentarii