La Hollywood, pe lânga megastarurile a caror simpla prezenta într-un film e o garantie a succesului respectivei productii, exista si numerosi alti actori care trebuie sa traga din greu pentru a ajunge în top – si chiar si atunci nu sunt recunoscuti la adevarata valoare. În aceasta din urma categorie îl putem include, fara teama de a gresi, si pe Kurt Russell, un actor excelent, dar din pacate subestimat, caruia regizorii n-au stiut sau n-au vrut sa-i ofere partituri la nivelul uriasului sau talent. Astazi însa, când charismaticul Kurt împlineste 66 de ani, putem spune ca, prin zecile de filme în care a jucat si cu care si-a cladit, caramida cu caramida, o cariera prodigioasa, numele lui a reusit sa se impuna printre marile staruri hollywoodiene, ca un triumf al modestiei.
S-a nascut pe 17 martie 1951 si este fiul unui actor, Bing Russell, si al unei dansatoare, Louise Julia Crone-Russell si a fost singurul baiat la parinti, având trei surori mai mari.
In copilarie si adolescenta a fost foarte pasionat de baseball si primii lui antrenori aveau sa sustina ca, daca nu devenea un excelent actor, Kurt ar fi fost un excelent sportiv. Multa vreme, a urmat în paralel cele doua pasiuni, pâna când o accidentare produsa în 1973 l-a determinat sa aleaga pentru totdeauna doar actoria.
Prima aparitie scenica s-a produs la 11 ani, când a fost figurant într-un film al lui Elvis Presley, marele lui idol din adolescenta; în acelasi an a jucat în doua episoade din serialul Rin Tin Tin.
Faptul ca era foarte chipes si dezinvolt l-a adus în atentia producatorilor serialului „Omul nostru, Higgins”, un foarte popular serial difuzat în anii 60 pe postul de televiziune ABC.
Va urma o cariera prodigioasa în filme pentru copii si adolescenti, Kurt devenind vedeta multor seriale politiste, dar si a unor western-uri în care a jucat inclusiv roluri de… copii amerindieni!
Celebrul Walt Disney a fost atât de impresionat de talentul tânarului încât a facut tot posibilul sa-l convinga sa semneze un contract pe zece ani cu studiourile Walt Disney, pentru realizarea de filme pentru tineret. Si mai uimitor este ca ultimele cuvinte scrise de genialul desenator, înainte de moarte, au fost „Kurt Russell” – probabil o indicatie data colaboratorilor sai de a folosi cât mai mult talentul adolescentului.
In 1967, pe platourile de filmare ale unui musical Disney, a întâlnit-o pe cea care îi va deveni mult mai târziu sotie – Goldie Hawn – si care pe atunci era doar o fetita.
Din 1971 încep sa i se încredinteze roluri de compozitie, precum cel al unui tânar infractor eliberat din închisoare în „Parada nebunilor”, unde a evoluat alaturi de o legenda hollywoodiana – James Stewart.
In 1980 a fost nominalizat la Premiile Emmy pentru rolul din filmul de televiziune „Elvis”.
Anii 80 vor fi marcati de colaborarea cu regizorul John Carpenter, care-l va distribui mai ales în roluri negative, de anti-eroi, în filme precum „Creatura” (1982), „Necazuri în Mica China” (1986), care va deveni un veritabil „cult-movie” si, mai ales, „Silkwood” (1983), pentru care a fost nominalizat la Globurile de Aur.
In 1979 s-a casatorit cu actrita Season Hubley, cu care are un fiu, Boston, nascut un an mai târziu; relatia nu a mers însa, iar patru ani mai târziu cei doi au divortat.
In 1983 a reîntâlnit-o pe platourile de filmare de la „Swing Shift and Overboard” pe Goldie Hawn, cu care a avut o frumoasa idila. Din relatia lor s-a nascut un alt baiat, Wyat Russell (10 iulie 1986); fiul si fiica lui Goldie Hawn din casatoria anterioara, cu Bill Hudson, îl considera pe Russell „adevaratul lor tata”.
Desi în tinerete a fost republican, ulterior s-a declarat dezamagit de politica si acum se proclama „libertarian”.
Este un sustinator entuziast al detinerii de arme si un vânator pasionat.
De asemenea are licenta de pilot pentru avioane utilitare si membru al organizatiei aviatice umanitare „Aripile Sperantei”.
In februarie 2003, Russell si Goldie Hawn au parasit însorita Californie, stabilindu-se în Vancouver, Canada, pentru ca fiul lor sa-si poata urma pasiunea pentru hockey.
GABRIEL TUDOR
Comentarii