„Sleepy Hollow” („Calaretul fara cap”), cu trei nominalizari la premiile Oscar de anul acesta (decoruri, imagine, costume), a obtinut un trofeu pentru decoruri. Cu alte cuvinte, filmul regizorului Tim Burton fascineaza în primul rând prin atmosfera, reusind sa recreeze o lume si un tarâm de demult, învaluite în legenda si mister.
„Sleepy Hollow” („Calaretul fara cap”), cu trei nominalizari la premiile Oscar de anul acesta (decoruri, imagine, costume), a obtinut un trofeu pentru decoruri. Cu alte cuvinte, filmul regizorului Tim Burton fascineaza în primul rând prin atmosfera, reusind sa recreeze o lume si un tarâm de demult, învaluite în legenda si mister. Povestea se plaseaza în anul 1799, într-un târg obscur de pe Noul Continent; totul porneste de la o întâmplare pe cât de socanta pe atât de inexplicabila pentru locuitorii din acea regiune: într-o zi, trei dintre ei sunt gasiti morti, fara cap. Zvonurile încep sa circule printre oameni si foarte repede se acrediteaza ideea potrivit careia oribilele crime sunt opera unei fantome, cea a unui mercenar german, decapitat cândva în regiune. O versiune terifianta, dar totodata si plina de naivitate, ce poate sta în picioare pentru o întreaga comunitate de sfârsit de secol 18, dar nu si pentru un detectiv ce trebuie sa dea de cap, cu argumente stiintifice, unei povesti cam fara… cap si fara coada. Mandatat de un judecator new-york-ez (Christopher Lee), inspectorul Ichabod Crane (Johnny Deep) soseste în sat, hotarât sa nu dea crezare asa-zisei legende. Judecând dupa experienta sa, nu putea fi vorba decât de un criminal în serie fara… minte întreaga, care gaseste o placere în a-i decapita pe altii…. Urmarea?
Misterul trebuie gustat pas cu pas, asa cum a fost dozat pentru a da tensiune filmului. Presarat cu scene violente, emotionante sau înaltatoare. Totul fiind împins spre sublim. Prin imagini sofisticate, sumbre sau senzuale, uneori folosindu-se un ton ironic, alteori angoasant. De altfel, filmul este încadrat în genul comediei fantastice, desi contine secvente horror, motiv pentru care, în Statele Unite a fost interzis tinerilor sub 17 ani. Este un film tipic pentru Tim Burton, alchimist de geniu care stie cum sa reuneasca trei genuri diferite (comic, romantic, horror), pentru a obtine o substanta noua. Ca si cum „Batman”, „Edward cu mâini de argint” sau filmul sau de animatie „Straniul Craciun al Domnului Jack” i-ar fi servit drept experimente premergatoare crearii unei productii cu totul aparte. Adaptat dupa romanul lui Washington Irving, scenariul „dormise” nebagat de nimeni în seama timp de vreo sase ani la studiourile Paramount, pâna sa-i fie încredintat lui Tim Burton. Or, pentru regizor, care trecea printr-un moment de totala deceptie dupa ce studiourile Warner îi anulasera în ultimul moment pro-iectul unui „Superman” cu Nicholas Cage, oferta nu putea sa-i pice mai bine. Si-a alaturat, pentru realizarea filmului, întreaga lui banda de prieteni (Johnny Deep, Martin Landau, Christopher Walken) si sotia (Lisa Marie), a instituit un stil de lucru foarte asemanator bunei întelegeri dintr-o familie unita si a reusit astfel sa realizeze ceea ce-si propusese: un omagiu adus filmelor de groaza care i-au leganat copilaria si l-au facut sa viseze la cariera de cineast.
Cleopatra, superproductia care a adus Hollywood-ul la un pas de ruina
Filmul „Cleopatra”, regizat de Joseph L. Mankiewicz, este cunoscut nu doar ca...
Comentarii