Un tânar ceramist din Horezu si-a propus sa realizeze, în mijlocul satului olarilor din localitate, un mic muzeu al caselor vechi de lemn din zona Olteniei, în care sa gazduiasca ateliere pentru copii si pentru toti cei care vor sa învete din tainele acestui vechi mestesug aflat în patrimoniul UNESCO.
Ionut Bîscu provine dintr-o familie veche de olari din aceasta zona faimoasa în întreaga lume pentru ceramica si motivele ei traditionale deosebite, ideea acestui muzeu plecând, dupa cum marturiseste chiar el, de la o sugestie a celor din conducerea Muzeului Astra din Sibiu, cu care tânarul ceramist, colaboreaza de mai multi ani.
„Este o idee data de directorul adjunct al Muzeului Astra, Ovidiu Baron, care mi-a deschis asa mintea si mi-a zis ca, daca vreau sa fac ceva cu terenul bunicului meu si sa duc mai departe ceramica de Horezu si imaginea acestei zone traditionale, ma vor ajuta. Asa mi-a dat ideea aceasta, iar eu am cautat case. M-am dus pe teren, m-am plimbat prin zona la oameni care le donau catre Muzeul Astra sau trimiteau oferte de donatie si cei din Astra mi le redirectionau mie. Oamenii au fost foarte încântati în ideea ca aceste case ale lor, unde au locuit cu parintii sau unde lucrau bunicii lor, pot sa fie restaurate si sa nu se distruga”, a precizat, pentru Agerpres, Ionut Bîscu.
Asa a identificat si achizi-tionat pâna acum opt case vechi de lemn din judetele Vâlcea si Gorj, pe care le va restaura cu fonduri proprii si le va deschide publicului larg.
„Acum suntem în dezvoltare, lucram. Chiar suntem la început de drum. Eu sunt constient ca va dura, adica nu se va termina totul si gata, de mâine vai ce muzeu frumos sau vai ce case de vacanta frumoase sau nu stiu ce. Este un proces de durata pentru ca ceea ce vreau sa fac aici este o zona de activitati pentru copii, adica daca vin copii aici sa vada cum se face ceramica de Horezu. Si nu doar sa vada, ci sa si faca si sa faca asta într-un mediu placut. Parte din ele vor fi astfel pentru cazare si parte din ele vor fi cu produse de ceramica din colectia personala, adica ce a lucrat bunicul meu, ce a lucrat strabunicul meu sa se vada în casele respective”, adauga tânarul ceramist.
Trei dintre cele opt casute din lemn achizitionate pentru muzeul pe care vrea sa-l realizeze în curtea casei sale au fost partial montate. Toate au povestile lor, pe cât de vechi, pe atât de frumoase, mai spune olarul vâlcean.
„Chiar toate au povesti frumoase. Este una foarte mare, luata din Balanesti, Gorj, despre care doamna, fosta proprietara, zicea ca a fost casa unui haiduc. Iarasi alta, dupa cum spunea doamna dintr-un sat vecin de unde am luat-o, ca a facut calculul cu maica-sa si ar avea undeva la cel putin 250 de ani. Adica au trecut vreo sase, sapte generatii prin ea. Este o casuta foarte mica si chiar se mirau cum au locuit oamenii aceia toti acolo. Le-am ales special numai din zona Olteniei tocmai în ideea de a pastra arhitectura lemnului, asa cum era lucrat lemnul în zona asta si nu am vrut sa aduc din alta zona ca sa nu distrugem comunitatea, având în vedere ca este centrul UNESCO, este chiar în inima satului si trebuie sa pastram traditia”, mentio-neaza Ionut.
În acest demers, mesterul olar horezean are alaturi câtiva prieteni, care îl ajuta la remontarea caselor, cele mai multe preluate într-o stare destul de buna de conservare.
Colaboreaza însa si cu un specialist în restaurare recomandat de cei de la Astra din Sibiu, care, de asemenea, îl ajuta cu alte sfaturi utile pentru a pastra si promova traditiile locului în care s-a nascut si a crescut.
„Am o echipa formata doar din prieteni si mai avem un nou prieten, un meserias în lemn recomandat de Muzeul Astra, din Hunedoara, specialist în restaurare si construit. Noi aici suntem doar cu munca, iar el este expertul si cred ca este printre cei mai buni meseriasi în lemn din tara pe restaurare. A lucrat în Astra multi ani, dupa care s-a privatizat, sa zic asa. Casele sunt în proportie de 80% bune, si doar în proportie de 20% trebuie sa interve-nim pentru a le reface partea de lemn, sa restauram si sa înlocuim lemnul unde-i cazul, sa-l cioplim din nou si sa-l facem la aceleasi cote”, a mai spus acesta.
Dupa estimarile lui Ionut, prima dintre casele care vor face parte din acest mic muzeu din satul olarilor horezeni ar putea fi gata chiar anul acesta. Pâna atunci însa, cei dornici sa vada cum decurge procesul de restaurare al caselor pot vizita aceasta strada a orasului Horezu rezervata strict mesterilor care produc arta, precum si atelierele lor.
NICUSOR DINCA
Comentarii