Mâinile transpirate sau tremurânde, senzatie exacerbata de frig, puls alert – toate acestea sunt semne care indica o disfunctie a glandei tiroide.
Situata la baza gâtului, în fata traheei, aceasta are forma de fluture si sintetizeaza hormonii tiroidieni T3 si T4, care sunt implicati în metabolismul grasimilor, dezvoltarea creierului si a inimii, cresterea oaselor si arderea alimentelor dupa masa.
Glanda tiroida nu este autonoma. Dimpotriva, întrucât este vorba de TSH (hormon de stimulare a tiroidei), produs de glanda pituitara, situata în creier, ea va stimula productia de hormoni tiroidieni. În schimb, glanda pituitara este dependenta de hipotalamus, o zona profunda a creierului care secreta hormoni ce stimuleaza glanda pituitara.
– Hipertiroidism. Glanda intra în pro-cesul de producere a unei cantitati mari de T3 si T4. Disfunctia afecteaza 1-2% din populatie (în special femei) si se manifesta prin simptome usor identificabile, precum transpiratie, tremuraturi, oboseala, cresterea ritmului cardiac, palpitatii, iritabilitate, scadere în greutate, cresterea tranzitului intestinal (tendinta spre diaree), varsaturi si nevoia constanta de hidratare. În boala Graves (forma speciala de hipertiroidism), globii oculari ies în afara, provocând un aspect bombat caracteristic.
– Hipotiroidism. Glanda nu mai produce suficient T3 si T4, adesea din cauza aportului alimentar insuficient de iod. În forma sa tipica, se manifesta prin fata umflata, încetinire intelectuala si motrica (gesturi încetinite), constipatie, degete „de cârnati”, oboseala la efort, crestere în greutate, rarirea parului, unghii casante, scaderea libidoului si în special senzatia permanenta si acuta de frig, care alerteaza medicul.
Atentie însa la asa-zisul hipotiroidism „usor”, deoarece nu este însotit de niciun semn, chiar daca echilibrul tiroidian este perturbat. Aceasta forma usoara afecteaza 15 pâna la 20% dintre femeile cu vârsta de peste 60 de ani!
– Noduli tiroidieni. Deseori, palparea sistematica a tiroidei de catre medicul generalist permite gasirea unui nodul (o mica protuberanta). Ulterior, ecografia va evidentia nodulul. Cel mai frec-vent nedureroasa, boala nu are efect asupra productiei de hormoni (nodul „rece”); mai rar, poate provoca hipertiroidism (nodul „fierbinte”).
– Gusa. Vizibila foarte clar, corespunde unei umflaturi a tiroidei, fiind responsabila de cresterea volumului gâtului. Poate aparea în hipertiroidism sau hipotiroidism (deficit de iod). În ceea ce priveste cancerul, acesta poate aparea sub forma de nodul sau gusa, uneori însotit de ganglioni limfatici la nivelul gâtului. În toate cazurile, sunt necesare o ecografie, o punctie si un test de sânge înainte de orice tratament posibil.
În asociere cu dozarea hormonilor tiroidieni, este mai ales doza de TSH în sânge, care face posibila evaluarea nivelului de functionare al tiroidei. Nivelul normal de TSH este de 0,15-4,9 mU/ ml (variatii posibile în functie de laborator). În practica, hipertiroidismul corespunde unui nivel mai mic de 0,1 mU/ml. În hipotiroidism, pe de alta parte, TSH este mai mare de 5 mU/ml.
Tratamentul de substitutie se refera la hipotiroidism (de pilda, dupa îndepartarea chirurgicala a glandei) si consta în furnizarea de hormoni tiroidieni sintetici în locul hormonilor lipsa.
Bine tolerat, deoarece nu genereaza efecte secundare când este administrat în cantitati normale, acest tratament oral trebuie luat pe viata, permitând regresarea multor simptome de hipotiroidism.
În plus, medicamentele prescrise pentru hipertiroidism urmaresc fie sa reduca nivelurile sangvine de hormoni tiroidieni, fie sa amelioreze simptomele si, în special, sa sustina inima daca acceleratia ritmului cardiac este prea mare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii