Proiectul Muzeului Erawan a inceput cu o schita pe h artie, iar lucrarile au pornit pe 17 iulie 1995, fiind nevoie de aproape zece ani pentru finalizarea intregii cladiri.
Corpul elefantului cu trei capete, din bronz, are 29 de metri inaltime, dar cea mai mare provocare pentru constructori au fost cele trei capete grele ale elefantului, care ieseau in exterior fara a beneficia de sustinerea vreunui st alp. „Arhitectii si inginerii au creat un sistem complex pentru a transfera greutatea capetelor catre cele patru picioare, proptite in structura din fier si beton a piedestalului de 15 metri de dedesubt. Intreaga cladire are 43,6 metri, ceea ce echivaleaza cu un imobil de 14 etaje, cu o latime de 12 metri, lungime in jur de 39 de metri, in vreme ce greutatea elefantului este de 150 de tone, din care doar capul av and 100 de tone.
Ram an and la capitolul tehnic, procesul de asamblare a componentei superioare a Muzeului Erawan a inceput cu structura de fier, mesterii mont and apoi tablele de bronz, care au grosimea de aproximativ 1,2 mm si dimensiuni diferite, de la cele mai mari p ana la cele foarte mici, de marimea unei palme. Potrivit erawanmuseum.com, toate cele c ateva zeci de mii de table de bronz au fost asamblate manual, motiv pentru care cladirea este considerata „prima sculptura in aer liber realizata in intregime manual din astfel de table, concepute prin tehnica de lovire cu ciocanul”. La fel ca si in cazul invelisului exterior al cladirii cu aspect unic, splendida cupola din vitralii a fost asamblata manual. La exterior, muzeul este decorat cu o gama larga de simboluri arhitecturale combinate cu arta plastica si elemente traditionale.
In interior, cladirea a fost conceputa pe trei nivele, fiecare nivel reprezent and viziunea hindusa a Universului, cu cele trei tar amuri: lumea subterana, Iadul, la primul etaj, Pam antul, lumea oamenilor, la al doilea etaj si Raiul, la etajul superior. Cele doua etaje inferioare sunt situate in interiorul piedestalului, in timp ce ultimul etaj se afla in burta elefantului.
Obiectele colectionate de fondatorul Muzeului sunt rasp andite pe cele trei niveluri. „Primul etaj contine o colectie de vaze chinezesti din dinastiile Ming si Qing si o istorie a constructiei muzeului. Al doilea etaj gazduieste antichitati si obiecte de arta pretioase, inclusiv obiecte din ceramica si ceramica europeana, dar si o statuie a zeitei Guanyin, iar la ultimul nivel, este reprezentat Raiul Travatimsa, situat in v arful Muntelui Meru in cosmologia budista. Aici sunt expuse relicve si statui ale lui Buddha din mai multe epoci, iar peretii sunt decorati cu picturi infatis and cosmosul”.
Muzeul a fost deschis pentru public in anul 2003, la trei ani dupa moartea lui Lek Viriyahphant, dar familia sa „i-a urmat dorinta de a cladi si sustine existenta acestui loc in beneficiul generatiilor viitoare si pentru a scoate in evidenta bogatia culturii din acest colt de lume”.
In cealalta parte a lumii exista Disneylandul…
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii