Aceasta este o infectie a ficatului cauzata de virusul hepatitei C (VHC), boala ce poate duce la insuficienta hepatica, cancer hepatic sau boli hepatice cronice (ciroza). Infectiile cu virusul hepatitei C constituie un motiv principal pentru transplantul de ficat.
Unele persoane au doar o boala de scurta durata, deoarece corpul lor poate scapa de virus, dar majoritatea celor infectati (70-85%) dezvolta infectie cronica (de lunga durata).
Virusul hepatitei C se rasp andeste prin contact direct cu s angele si cu alte fluide corporale ale unei persoane infectate, prin: folosirea in comun a dispozitivelor intranazale si a acelor pentru inhalarea/injectarea de droguri; tatuarea sau piercingul corporal cu instrumente nesterilizate; contact sexual neprotejat; transmiterea infectiei de la o femeie insarcinata la copilul ei nenascut.
Rasp andirea virusului hepatitei C prin hemodializa, transfuzii de s ange sau transplanturi de organe este putin frecventa. De asemenea, e rara, dar posibila imbolnavirea prin folosirea articolelor de uz casnic (in principiu, individuale) care ar putea contine s angele unei persoane infectate (aparat de ras, periuta de dinti, foarfece).
Majoritatea persoanelor cu virusul hepatitei C nu au simptome, insa chiar si asa, pot dezvolta probleme de sanatate zeci de ani mai t arziu si pot inca transmite boala altora. Daca apar simptome, de obicei, boala este foarte avansata.
Simptomele includ: icter (pielea si albul ochilor sunt galbene), febra, greata, varsaturi si lipsa de apetit, durere in abdomen (pe partea dreapta sus), dureri articulare, urina mai inchisa dec at de obicei sau scaune de culoare gri. La diagnosticare, se face un test de s ange pentru a cauta anticorpi impotriva hepatitei C. Daca sunt prezenti anticorpi, inseamna doar ca persoana a avut o infectie cu virusul hepatitei C la un moment dat.
Pentru a vedea daca boala este inca activa, se face un alt test de s ange, recomandat pentru: persoanele nascute intre 1945-1965; oricine si-a injectat vreodata droguri; pacienti care au primit s ange sau organe donate inainte de 1992; persoanele care fac hemodializa; persoanele cu afectiuni precum HIV sau boala hepatica cronica; nou-nascuti din mame cu virusul hepatitei C; persoane expuse la s angele cuiva cu virusul hepatitei C.
Din pacate, nu exista un vaccin care sa protejeze impotriva hepatitei C. Prevenirea inseamna evitarea comportamentelor riscante care pot rasp andi virusul, in special injectarea de droguri.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii