Pe 18 ianuarie la libraria Humanitas de la Cismigiu a avut loc o întâlnire cu cititorii dedicata lansarii volumului de proza Femeia cu buchet de flori si alte povestiri al autorului chinez Mo Yan (traducerea Luminita Balan, coordonatorul Institutului Confucius al Universitatii din Bucuresti), practic, prima antologie de proza scurta publicata în România a scriitorului laureat al Premiului Nobel pentru literatura în 2012. „Selectia de zece povestiri reflecta diversitatea de teme si abordari stilistice din proza scurta a lui Mo Yan.
Unele, precum Frumoasa care trecea bulevardul Chang’an calare pe magar si Femeia cu buchetul de flori, amintesc de traditia prozei fantastice chineze si aduc în prim-plan personaje feminine, a caror frumusete exercita o fascinatie irezistibila, la granita supranaturalului. Altele, cum ar fi Batalia din padurea plopilor albi sau Catuse la degetele mari, au în centru secvente din realitate vazute prin ochii copiilor”.
„O copilarie nefericita este o sursa de inspiratie inepuizabila”, considera Mo Yan, iar micii protagonisti îi ofera ocazia de a povesti, pendulând între realismul brutal si poezia sclipitoare, despre indiferenta si cruzime. De altfel, elementele autobiografice îsi gasesc locul în Bumbacul imaculat, dupa cum marturiseste autorul însusi. „Proza scurta a lui Mo Yan aduce o tusa de mare prospetime în literatura contemporana. Cele zece povestiri reunite în volumul de fata, în aceeasi masura violente si poetice, sunt un amestec unic, inclasabil, de realism magic si realism social, în care se întrepatrund elemente de mitologie si traditie populara cu episoade din istoria recenta a tinutului Gaomi tratate în maniera satirica.
Lirismul descrierilor are drept contrapunct umorul, adesea feroce, în arhitectura povestilor de dragoste, curaj si moarte ale eroilor favoriti ai scriitorului: oamenii obisnuiti”. Cum scrie The New York Times Book Review „Mo Yan transforma nefericirea vietii cotidiene în episoade pline de bucurie, de o rara frumusete”. Iata si un scurt fragment din povestirea Catuse la degetele mari: „Cum mergea el asa pe drumul poleit de razele stralucitoare ale lunii, privea umbra sfrijita – când mai alungita, când mai chircita – pe care o asternea trupul lui firav pe pamânt. În timp ce satul dormea, cufundat în tacere, luna îsi cernea lumina, aproape cu fosnet, peste crestele copacilor. A luat-o tiptil prin fata curtii unchiului Hu, tinându-si respiratia, de teama sa nu-i trezeasca pe cei doi dulai fiorosi. Însa cu toata grija lui, dulaii l-au simtit si s-au pornit pe un latrat groaznic, itindu-si capatânile pe sub poarta de fier”.
Va prezint si câteva date bio-bibliografice ale laureatului Nobel: Mo Yan (în traducere Nu vorbi), pseudonimul scriitorului Guan Moye, este una dintre cele mai puternice voci ale literaturii contemporane. Mo Yan devine celebru în China si în lume prin romanul Sorgul rosu, publicat in 1987 (Humanitas Fiction, 2008, 2012). La notorietatea scriitorului contribuie cunoscutul film omonim din 1987 al lui Zhang Yimou, câstigator al Ursului de Aur la Festivalul de Film de la Berlin în 1988.
Autor prolific, Mo Yan a publicat peste optzeci de povestiri si zece romane, cele mai cunoscute fiind: Baladele usturoiului din Paradis (1988, revizuit in 2012; Humanitas Fiction, 2013), Tara vinului (1992; Humanitas Fiction, 2014), Tâte mari si solduri late (1996), Pedeapsa santalului (2001), Obosit de viata, obosit de moarte (2006; Humanitas Fiction, 2012) si Broaste (2009; Humanitas Fiction, 2014). Romanele si povestirile sale au fost traduse în peste treizeci de limbi, iar câteva au fost ecranizate. Mo Yan a primit numeroase premii internationale, culminând cu Premiul Nobel pentru literatura în 2012.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii