Am enuntat în titlul acestui articol o regula de alimentatie eficienta de care prea putine persoane tin cont. Si nu de ieri, de azi, ci de sute, poate chiar de mii de ani, de când mesele îmbelsugate pâna la satietatea extrema se încheiau cu un generos platou cu fructe asortate. Adevarul este ca fructul este un aliment ideal, iar organismul are nevoie de minimum de energie pentru a-l digera si a oferi corpului nostru o rentabilitate maxima.
De asemenea, este singurul aliment care pune creierul la munca. Compuse în principal din fructoza (care poate fi usor convertita în glucoza), restul fiind preponderent apa (90-95%), înseamna ca fructele curata si hranesc în acelasi timp organismul. Singura problema cu aceste produse naturale ar consta în faptul ca cei mai multi oameni nu stiu cum sa le manânce pentru a asimila în mod eficient nutrientii din ele si totodata ele sa aiba si un efect terapeutic maxim.
Ideea de baza, mentionata si în titlu, spune ca întotdeauna sa consumam fructele pe stomacul gol. De ce? Motivul este ca fructele nu sunt digerate în stomac, ci în intestinul gros. Fructele trec rapid de stomac si ajung în intestin, unde îsi elibereaza sucurile. Dar daca exista carne, cartofi sau amidon în stomac, fructele sunt „prinse” aici si încep sa fermenteze.
Daca ati mâncat un fruct ca desert dupa cina si petreceti restul noptii resimtind o greutate în stomac si un gust neplacut în gura, este pentru ca nu ati mâncat corect. O alta regula de baza spune ca nu trebuie sa beti sucuri de fructe din cutii sau recipiente de sticla. De ce? Aproape întotdeauna sucul din conserve este încalzit (pasteurizat) în timpul procesului de productie si structura sa initiala devine acida, având în plus adaugati conservanti.
De aceea, metoda ideala si de actualitate pentru a profita la maximum de virtutile complexe ale fructelor este stoarcerea lor cu un blender si consumarea imediat a sucului, cu pulpa maruntita cu tot. Aici trebuie avut în vedere si avantajul digerarii facile si rapide a produsului obtinut. Dr. William Castillo, seful sectiei de cardiologie al clinicii Framington din Massachusetts, afirma ca fructele sunt cele mai bune alimente pe care le putem mânca pentru a ne proteja contra bolilor de inima, deoarece contin bioflavonoide, care impiedica îngrosarea sângelui si blocarea arterelor. De asemenea ele întaresc vasele capilare, vasele capilare fragile fiind aproape întotdeauna cauza hemoragiilor interne si a crizelor cardiace.
Iar dupa toate acestea, e bine sa aveti permanent în memorie o întrebare vitala: Ce mâncati la micul dejun? Credeti ca e sanatos sa va dati jos din pat si sa va umpleti stomacul cu alimente între care predomina cafeaua, pâinea si untul, care va vor lua toata ziua sa le digerati? Bineînteles ca nu. Aveti nevoie de o cantitate mica de alimente usor de digerat: fructe, pe care corpul le poate absorbi rapid si care vor ajuta la curatarea acestuia.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii