De la Al Capone incoace, toti pustii de cartier din America nu viseaza decat sa ajunga intr-o zi la fel de celebri, bogati si populari ca faimosul contrabandist. De altfel, mitul gangsterului cu lipici la saraci nu este un patent american, fie si numai daca ne gandim la faptul ca, in perioada interbelica, pustii de prin scolile romanesti, chestionati asupra planurilor de viitor, raspundeau, senin, ca vor sa se faca… Terente! Cinematografia nu putea sa lase, prin urmare, nefolosite astfel de prototipuri negative, dar simpatice. Ultima creatie care propaga mitul gangsterului descurcaret este Ocean’s Thirteen, asteptata, desigur, cu mult interes, de cinefilii de pretutindeni.
„Haita sobolanilor” revine, intr-o noua prezentare…
Cu un buget de 100 milioane dolari, Ocean’s Thirteen este, probabil, ultima parte din seria inceputa in 2001 cu Ocean’s Eleven si continuata trei ani mai tarziu cu Ocean’s Twelve, actiunea filmului fiind de fapt un remake dupa o productie clasica, intitulata tot Ocean’s Eleven, dar care era inspirata de personaje reale: cei cinci monstri sacri ai industriei muzicale si cinematografice americane – Frank Sinatra, Sammy Davis Jr., Dean Martin, Peter Lawford si Joey Bishop, supranumiti „Rat Pack”, „haita sobolanilor”.
Regizat de un specialist al peliculelor de actiune, Steven Soderbergh, filmul a fost produs de Jerry Weintraub, cel ce s-a aflat si in spatele precedentelor serii. De altfel, Weintraub a fost acela care l-a rugat pe bunul sau prieten, Al Pacino, sa se alature distributiei de cinci stele (George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon, Andy Garcia, Ellen Barkin etc), jucand rolul vicleanului adversar al gastii de „baieti destepti”, Willy Bank. Acesta este proprietarul unui mare lant hotelier si intentioneaza sa-si deschida, intr-o singura noapte, un cazino nemaivazut, numit „The Bank” si un hotel luxos, care sa cucereasca, la fel ca si celelalte investitii turistice ale sale, mult ravnitul Royal Review Board’s Five Diamond Award.
Dar Bank pare sa fi uitat ca, in urma cu cateva saptamani, il eliminase din schema pe Reuben Tishkoff (Elliot Gould), care, din aceasta cauza, suferise un atac de cord. Si, cum Reuben are prieteni de nadejde – personajele interpretate de Clooney, Pitt si ceilalti – razbunarea pe care acestia o vor pune la cale va fi crunta. Banda vrea de asta data nu doar sa devalizeze cazinoul lui Bank, ci si sa-i ruineze hotelul, chiar in seara inaugurala. Numai ca hotelul are un sistem de securitate, numit Greco, ce poate fi intrerupt doar prin declansarea unui dezastru natural sau a unei explozii atomice, cand se opreste pentru trei minute si porneste automat dupa aceea.
Un plan diabolic
Baietii sunt insa plini de idei: ei cumpara o uriasa masina de excavat, folosita, pare-se, la strapungerea tunelului de sub Canalul Manecii, pentru a crea un cutremur artificial sub hotel. Intre timp, Rusty (Brad Pitt) si Danny Ocean (George Clooney) vor polua una dintre camerele hotelului cu substante chimice. Planul nu se opreste aici. Deghizat, un alt membru al bandei, Saul (Carl Reiner), se da drept membru al comisiei ce acorda Five Diamonds Award si va fi primit cu temenele de personalul hotelului, in vreme ce adevaratul membru, jucat de David Paymer, va fi cazat, prin intermediul unui receptioner mituit de Rusty, in camera poluata!
FBI intra pe fir
Dar de acum incep problemele: masina de facut cutremure se strica si singurul mod de a achizitiona alta este un pact cu vechiul lor rival, Terry Benedict (Andy Garcia), care le cere in schimbul ajutorului distinctiile Five Diamonds primite de Bank, ce valoreaza 250 milioane dolari. Intre timp, in cazino isi fac aparitia agentii FBI, care vor sa introduca in computere o lista cu numele si figurile membrilor gastii, recunoscuti ca „jefuitori de cazinouri”.
Dar, cum unul dintre acestia s-a infiltrat deja in stafful The Bank, el va modifica datele introduse, pentru ca baietii sa poata lucra in liniste. Si planul le reuseste: noua masina incepe sa zguduie din temelii hotelul, sistemul de alarma se inchide si membrii bandei, adica Danny, Rusty, Saul, Yen, Frank (Bernie Mac), care a fost angajat ca dealer, si Reuben, total recuperat, isi fac de cap, daruind cu generozitate clientilor posibilitatea de a castiga, in dauna bancii, zeci de mii de dolari. Cand sistemul se reactiveaza, masina este pusa iar in functiune si toata lumea se grabeste spre iesire, luand milioane de dolari din „casa”.
Totul e bine cand se termina cu „Bingo” !
Intre timp, unul dintre membrii gastii, Linus (Matt Damon) reuseste sa puna mana pe diamante, dar este obligat sa le cedeze mai vechiului rival Francois Tolour. De fapt, se va dovedi ca acesta primise niste piese false, adevaratele diamante ajungand in siguranta pe mainile bandei. Fericiti ca l-au ruinat pe Willy Bank, cei treisprezece se reunesc, spre a sarbatori. Scena finala ni-i infatiseaza pe Danny, Rusty si Linus, despartindu-se pe aeroport.
Inainte de a lua avionul, Rusty isi mai incearca o data mana la jocuri mecanice si, darnic, ii ofera locul sau si o fisa lui David Paymer, nimeni altul decat consilierul Five Diamonds. Motivul il vom intelege peste cateva clipe, cand acesta urla de bucurie ca a castigat potul de 11 milioane de dolari, multimea din aeroport il aplauda frenetic, iar Rusty se indeparteaza, zambind misterios. Prietenii stiu de ce…
GABRIEL TUDOR
Comentarii