Atunci cand ne indoaie o durere puternica in zona abdominala, facandu-ne sa ducem palmele imediat pe locul cu pricina, ca pentru a-l proteja de un dusman venit din afara, ne gandim de obicei, instinctiv: am mancat ceva ce nu ne-a priit. De fapt, problematica e mult mai complexa decat ne inchipuim.
Triada durerii
Suferintele stomacale se pot imparti in trei categorii principale, dupa cum urmeaza:
– Arsurile la stomac sunt cauzate de patrunderea sucurilor gastrice acide, in sens invers fata de cel al digestiei normale, dinspre stomac, in esofag.
– Crampele rezulta din contractiile musculare spasmodice involuntare, ale stomacului.
– Sindromul de foame dureroasa se caracterizeaza prin aparitia durerilor atunci cand stomacul e gol si foamea isi face simtita prezenta. Aceste probleme dispar o data cu consumul de alimente.
Cauze diverse
– Ulcerul de stomac sau ulcerul duodenal (portiune a tubului digestiv care „prelungeste” stomacul). Ulcerele sunt rani cauzate in special de consumul de anti-inflamatorii sau de aspirina, dar pot avea la origine si actiunea bacteriei numite Helicobacter pylori. Un ulcer poate provoca arsuri, crampe, dar si sindromul de foame dureroasa.
– Refluxul gastro-esofagian (RGE). Continutul lichid acid al stomacului urca in esofag, al carui perete interior este mai sensibil. RGE se manifesta prin arsuri la stomac, care se accentueaza cand bolnavul se apleaca in fata si, uneori, prin regurgitarea alimentelor ingerate.
– Dispepsia este denumirea medicala a digestiei defectuoase. Ea se traduce printr-un disconfort, dureri sau arsuri la stomac, imediat dupa masa.
– Anumite afectiuni ale stomacului pot proveni si de la un calcul al vezicii biliare (crampe, imediat dupa mese) sau al pancreasului (durere care iradiaza catre spate, dupa servirea mesei).
Apelul la medic
In caz ca durerile persista mai mult de o saptamana, este imperios necesar sa se evite automedicatia si sa se consulte un medic. Aceasta, deoarece ulcerul tratat necorespunzator poate provoca hemoragie si chiar perforarea stomacului, ducand la peritonita acuta. De asemenea, pe termen lung, refluxurile gastro-esofagiene pot ulcera esofagul sau pot determina stramtarea lui.
In fine, in cazuri rare, durerile de stomac pot indica un cancer; diagnosticat din timp, acesta poate fi tratat cu sanse mari de vindecare. Pentru a determina patologia responsabila de durerile stomacului, medicul va prescrie o endoscopie digestiva performanta. O camera video miniaturala este introdusa in gura pacientului si dirijata catre stomac, pentru a i se studia peretele interior. Nu e o tehnologie fictiva, ci se foloseste tot mai frecvent in lume, cu eficienta majora.
Tratamentul
Pentru tratarea ulcerelor, medicul va prescrie stoparea consumului de medicamente gastro-toxice (amintitele antiinflamatoare si aspirine), un antisecretor de acid pentru sase saptamani, precum si un antibiotic, in cazul depistarii prezentei in stomac a temutei Helicobacter pylori. Tratarea RGE variaza in functie de cauza slabirii sistemului antireflux natural (schimbarea deprinderilor alimentare, medicamente, interventie chirurgicala).
Ameliorarea dispepsiilor si a refluxurilor acide punctuale presupune, cel mai recomandabil, reducerea consumului de alcool, de cafea si de grasimi. Este apoi prioritara renuntarea la fumat, deoarece tutunul stimuleaza secretia nocturna de acid gastric. In caz de reflux, e de asemenea de preferat ca bolnavul sa nu se culce imediat dupa masa. In fine, o anume usurare poate fi adusa si prin odihna pe un pat cu partea dinspre cap mai ridicata decat restul.
– Homeopatia recomanda si ea o serie de remedii specifice.
– Dureri gastrice: Muriaticum Acidum 5 CH, 3 grame (de 2-3 ori).
– Arsuri acide: Argentum Nitricum 5 CH, Iris Versicolor, cate3 grame din fiecare (de 2-3 ori).
– Balonari, distonii stomacale: Lypocodium 5 CH, Carbo Vegetabilis 5 CH, cate 3 grame din fiecare (de 2-3 ori).
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii