Dintotdeauna, alimentelor li s-au atribuit virtuti fanteziste. Ciocolata, considerata candva un tezaur de binefaceri, a fost ulterior respinsa, ca un aliment daunator. Azi, beneficiem de mijloace avansate, spre a verifica trasaturile alimentelor. Sa vedem de ce reputatie se bucura cateva dintre cele mai obisnuite produse alimentare.
Pestele ne face inteligenti
Ce bine-ar fi, daca tacuta vietate ar fi garant al unei gandiri umane de top! Din pacate insa nu e suficient sa mancam peste cu nemiluita, ca sa ajungem rapid capabili de a ne masura forta materiei cenusii cu cea a unui Einstein. Originea acestei idei nu e clara. Se presupune ca tine de bogatia reala in fosfor a carnii de peste: 250 miligrame la 100 grame; elementul respectiv face parte din principalele „ingrediente” ale creierului.
Totusi, chiar si daca pestele nu contribuie la dezvoltarea inteligentei, ramane un aliment foarte valoros, bogat in proteine si sarac in grasimi, care trebuie sa detina un loc important in hranirea noastra – folosit de cel putin doua-trei ori pe saptamana. In special daca e gras, pestele contribuie in mod foarte eficace la lupta impotriva maladiilor cardiovasculare, datorita prezentei unui acid gras destul de rar intalnit. Trebuie stiut ca, in pofida oricaror tentatii excentrice, nu e deloc sanatos consumul de peste crud, deoarece in carnea respectiva se pot ascunde anumite larve care provoaca intoxicatii grave, larve omorate prin congelare si prin preparare la temperaturi ridicate.
Despre lactate, numai de bine?
Circula intr-o vreme ideea ca iaurturile ar duce la decalcifierea organismului, probabil pornindu-se de la faptul ca aciditatea sa ar distruge calciul. Nu numai ca e vorba despre o idee falsa, dar – dimpotriva – acest produs lactat reprezinta o sursa foarte importanta de calciu, deloc de neglijat in stabilirea meniurilor cotidiene.
Ramanand in acelasi domeniu, sa ne amintim ca branzeturilor topite li s-a construit candva faima de aliment favorabil scaderii in greutate, datorita impresiei gustative ca ar avea un continut de grasimi scazut. In realitate, situatia este exact inversa: cantitatea de apa relativ redusa si concentratia ridicata de grasimi fac ca produsul respectiv sa fie recomandat spre consum in cantitati limitate drastic, in cazul persoanelor care tin diete de scadere in greutate.
Carne si cafea cu lapte
Painea si carnea rosie beneficiaza de un gen de recomandari aparte, datorita unei bogate simbolistici cultivate in mentalitatea colectiva. Carnea, de pilda, e strans legata de notiunea de forta si de virilitate, ceea ce explica si apetitul unor barbati pentru friptura „in sange”. Totusi, ea nu prezinta nici un fel de virtuti deosebite din punct de vedere nutritional, culoarea sa neascunzand vreun simbol „original”, ea datorandu-se unui pigment numit myoglobina. Ceea ce ramane important pentru sanatatea noastra este continutul remarcabil de proteine al carnii, fie ea rosie sau alba.
In ce priveste cafeaua cu lapte, nu putini sunt cei convinsi ca aceasta combinatie ar fi ca o otrava. Lucru cu totul nereal. E adevarat, se digera mai greu, deoarece laptele, in prezenta cafelei, se coaguleaza in stomac sub forma de cheaguri mici, care fac dificila asimilarea sa. Dar e o senzatie trecatoare, de jena, fara vreo influenta asupra sanatatii noastre. Pe de alta parte, sa nu omitem amanuntul ca respectivul amestec reprezinta, pentru multe persoane, singura ocazie din cursul zilei de a bea putin lapte.
Nutritionistii mentioneaza ca e un amanunt important, deoarece, cu sau fara cafea, laptele este indispensabil intretinerii scheletului si dintilor, datorita aportului sau de calciu. In concluzie, inainte sa ne lasam viata si sanatatea in voia prejudecatilor, cel mai bine e sa ne informam temeinic, pentru a sti cat adevar sau cate erori ascund acestea.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii