La auzul acestei sintagme, cinefilii isi vor aminti, cu siguranta, de unul dintre cele mai titrate filme de arta ale anilor 60, apartinand regizorului iugoslav Dusan Makavejev. La jumatate de veac de la premiera acestei pelicule impresionante, pe alte meridiane si cu alte mijloace, regizorul mexican Alejandro Innarritu se incumeta sa-l contrazica pe veteranul Makavejev, afirmand hotarat ca omul poate fi pasare. Rezultatul este o superba metafora despre nazuinta, vointa si neputinta – „Birdman”, un film care a cucerit nu doar sufletele a milioane de spectatori, ci si, recent, premiul Oscar, pentru cea mai buna pelicula si cel mai bun regizor.
Nu vrem sa va stricam placerea de a urmari singuri actiunea – foarte abracadabranta, de altfel, a filmului (asa cum deja Inarritu ne-a obisnuit, din 21 de grame, Babel si Amores Perros) – dar ne-am gandit ca, indiferent ca ati vazut sau nu aceasta productie sclipitoare, ati fi curiosi sa stiti si amanunte mai putin cunoscute referitoare la ea.
– Filmul a fost turnat mai ales in interiorul teatrului St. James de pe Broadway, iar actorii au fost obligati sa se supuna stilului draconic impus de regizor – parcurgerea, intr-o singura de sedinta de filmare, a 15 pagini de dialog. Acest lucru a implicat insa zeci de duble filmate, pentru multe dintre scene.
– Din acest motiv, criticii de film sustin ca de la Hitchcock incoace n-a mai existat un regizor mai „cusurgiu” decat Inarritu.
– Datorita migalei cu care Inarritu a lucrat si a faptului ca este un perfectionist incorigibil, intregul proces de montaj si editare al peliculei a durat doar doua saptamani.
– Actorul Michael Keaton a declarat ca filmul a reprezentat cea mai mare provocare din intreaga lui cariera. Dificultatea rolului, a explicat el, a venit din faptul ca personajul sau, Riggan, are o fire total deosebita de a lui.
– Desi filmul a fost marele castigator al Oscarurilor de anul acesta, coloana lui sonora, compusa de Antonio Sanchez si continand melodii stranii, cantate mai ales la tobe si alte instrumente de percutie, a fost respinsa de la candidatura la Premiile Academiei!
– In secventa in care Michael Keaton se plimba prin Times Square in chiloti, printre „spectatori” se numara, intr-un rol cameo, si celebrul regizor Martin Scorsese.
– Scena a fost filmata insa dupa miezul noptii, pentru ca numarul trecatorilor sa fie cat mai redus si, astfel, posibilitatea unor reactii „nepotrivite” sa fie cat mai mica. Majoritatea celor care apar in cadru sunt membri ai echipei de filmare sau figuranti.
– Inainte de a incepe filmarile, Alejandro Inarritu a trimis actorilor o fotografie a renumitului acrobat Philippe Petit, mergand pe o funie intre doi zgarie-nori, insotita de mesajul: „Tipilor, acesta e filmul pe care-l facem. Daca ne prabusim, suntem terminati”.
– Covorul care se poate vedea in mai multe scene, pe coridorul din spatele scenei, este acelasi covor hexagonal folosit in pelicula „The Shining”, regizata de Stanley Kubrick, in 1980!
– Emma Stone a turnat pentru Omul Pasare in timpul unei pauze la filmarile pentru Uimitorul Om-Paianjen 2, profitand de faptul ca ambele platouri de filmare erau in New York.
– Edward Norton si Zach Galifianakis au marturisit ca unul dintre lucrurile care i-a determinat sa accepte sa joace in filmul lui Inarritu a fost prezenta in rolul principal al lui Michael Keaton. Norton a recunoscut ca Night Shift (1982), Mr Mom (1983) si Beetlejuice (1988) sunt cele trei filme in care a jucat Keaton si care i-au marcat adolescenta.
– Keaton nu mai jucase intr-un film de sapte ani, cand a detinut rolul principal din The Merry Gentleman (2008), productie regizata tot de el.
– Desi nu a castigat niciun premiu, Edward Norton a jucat in doua dintre cele mai galonate filme de anul acesta – Grand Hotel Budapest si Omul Pasare, ambele cu cate noua nominalizari si cateva distinctii obtinute.
– Initial, Alejandro Inarritu si-ar fi dorit ca in scena finala sa apara, in rol cameo, Johnny Depp, iar in locul vocii Omului Pasare sa se auda cea a capitanului Jack Sparrow, intreband: „Cum dracu ai ajuns aici, amice?”. Din pacate, programul incarcat al lui Depp l-a determinat sa decline invitatia regizorului mexican.
– Felul cum a fost scrisa denumirea filmului e un omagiu adus lui Jean Luc Godard. Fontul de litera este cel folosit la peliculele acestuia, „Fabricat in SUA” si „Pierrot Nebunul”.
– Cartea pe care personajul lui Norton o citeste cand se bronzeaza este „Labirinturi”, a lui Jorge Luis Borges, scriitorul preferat al lui Inarritu.
– Omul-Pasare (Birdman) este al treilea film consecutiv al lui Inarritu care incepe cu litera B, dupa Babel (2006) si Biutiful (2010).
– Pana pe 16 februarie 2015, filmul lui Inarritu facuse incasari totale, in intreaga lume, de peste 72 de milioane de dolari, fiind realizat cu un buget de 16,5 milioane.
GABRIEL TUDOR
Comentarii