Din vremuri stravechi, au ajuns pana in zilele noastre retete si proceduri de tratare a bolilor prin metode suta la suta naturale, principalul motiv al adoptarii unor asemenea metode terapeutice fiind acela ca medicii cu scoala erau greu de gasit, mai ales la tara (desigur, din alte motive decat cele de astazi!). Si, fiindca ne aflam inca in plin sezon al afectiunilor pricinuite de vremea rece, va prezentam mai jos cateva asa-numite leacuri babesti, pe care, fara nicio gluma, le puteti gasi de obicei chiar in camara. Fiindca un lucru e foarte clar: natura are leac pentru toate simptomele bolilor respiratorii, precum raceala si gripa, care apar odata cu racirea vremii. Astfel, starea de sanatate precara poate fi usor remediata prin terapii blande si de cele mai multe ori chiar fara medicamente de sinteza.
Exista plante care previn si trateaza o categorie larga de tulburari de sanatate asociate racelii: dureri de cap, tuse, febra, nas infundat, usturime in gat, ameteala, oboseala puternica etc. Acestea se pot utiliza atat in stare naturala, cat si sub diferite forme, insa cele mai cunoscute si mai folosite raman ceaiurile, siropurile, infuziile si cataplasmele.
– Usturoiul reprezinta, fara nici un fel de indoiala, cel mai bun remediu in prevenirea guturaiului. El este de altfel recunoscut ca fiind cel mai redutabil antigripal, benefic atat in perioada de convalescenta, cat si in momentul in care simtiti ca raceala va da tarcoale. Pentru a preveni imbolnavirea, mestecati cate o jumatate de catel de usturoi de trei ori pe zi, la mesele principale. Insa, daca deja ati contactat virusul, zdrobiti cinci catei de usturoi, amestecati-i cu zece lingurite de miere si luati din acest preparat cate o lingurita, de mai multe ori pe zi.
– Ceaiurile caldute din diferite plante medicinale, usor de procurat la noi, sunt si ele nelipsite din farmacia verde a persoanelor cu astfel de probleme. Teiul, musetelul, socul, ciubotica-cucului, patlagina, levantica, cimbrul, isopul, pelinul, papadia, echinaceea, radacina de cerentel – iata doar cateva dintre plantele medicinale extrem de eficiente pe care le puteti utiliza sub forma de ceai, infuzie, sirop etc. Un efect asemanator il au si cataplasmele cu mustar sau cartof crud care, aplicate pe piept, au actiune benefica in astmul bronsic.
– Citricele, chiar daca nu faceau parte din camara cu leacuri a bunicii, azi pot fi folosite in mod curent. Pentru a preveni si a trata afectiunile sezonului rece, specialistii recomanda o dieta zilnica bogata in citrice. Si apoi, ce poate fi mai savuros decat un suc natural obtinut din portocale, lamai, grapefruit! In acest mod, va veti face plinul de vitamine A, C, seleniu etc., care au un rol important in refacerea celulelor. Seleniul ajuta la eliminarea radicalilor liberi, limitand astfel efectele lor negative precum imbatranirea prematura a pielii.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii