Statisticile oficiale la nivel mondial releva o situatie neasteptat de sumbra in ceea ce priveste sanatatea populatiei tinere din tara noastra: traumatismele cranio-cerebrale (TCC) reprezinta principala cauza de deces la persoanele cu varste de sub 40 de ani si totodata constituie cauza a aproximativ doua treimi din decesele posttraumatice, constituind si cel mai frecvent generator de handicap permanent posttraumatic!
Specialistii atrag atentia ca toti pacientii cu TCC sever si 75% din cei care au suferit o forma medie raman cu dizabilitati fizice si psihice (tulburari cognitive si emotionale). Principalele tipuri de leziuni cerebrale traumatice sunt: fracturile craniene, contuziile cerebrale, leziuni, hematoame intracerebrale etc. Datele oficiale ale OMS indica 200-300 de cazuri de traumatisme craniene la 100.000 de locuitori, cu varf de incidenta la grupa de varsta de 15-24 ani si prevalenta sexului masculin fata de cel feminin in raport de 2-4/1. In Europa sunt aproximativ 245.000 de persoane spitalizate anual cu astfel de traumatisme, iar 66.000 dintre acestea mor din cauza complicatiilor.
Si in Romania, numarul cazurilor cu TCC este in crestere. Cu circa 300 de cazuri la 100.000 de locuitori, tara noastra inregistreaza anual peste 60.000 de noi cazuri de TCC. La fiecare 8 minute, un roman sufera un TCC, care constituie 36-40% din totalitatea traumatismelor, iar in asociere cu alte tipuri de traumatisme ponderea lor creste la 60-65%. Totodata, TCC in structura invaliditatii populatiei constituie 25-30%.
De remarcat un detaliu semnificativ: in timp ce mecanismele de producere a traumatismelor cranio-cerebrale sunt variate, cauzele cele mai frecvente sunt accidentele auto, accidentele de munca, traumatismele survenite in cursul practicarii unor sporturi, agresiunile fizice, traumatismele prin arme de foc. De altfel, 75% dintre persoanele care au decedat in urma accidentelor rutiere au suferit un TCC. Cu o rata a deceselor in accidente rutiere produse de 92 de morti la un milion de locuitori, Romania se plaseaza pe primul loc in UE, unde media acestui indicator este 52, potrivit datelor oficiale.
Studii recente evidentiaza o legatura directa intre conditia sociala si producerea unui TCC! Cele mai multe dintre victimele sunt persoane cu un venit scazut si o conditie sociala mai modesta, starea materiala fiind considerata un factor de risc pentru traumatismul cerebral. Totodata, la barbati se constata o incidenta mai mare decat la femei. Toate acestea arata cat de importanta este neuroreabilitarea, capitol la care, din pacate, Romania este inca deficitara, in primul rand din cauza lipsei specialistilor. Si mai avem o problema majora, rezolvabila numai prin vointa reala a factorilor decidenti: TCC trebuie tratate cu maximum de seriozitate si atentie, deoarece au frecvent implicatii medico-sociale, economice si juridice dintre cele mai grave.
Romania se confrunta insa, in primul rand, cu un deficit mare de neuropsihologi. Nu avem specialisti in recuperarea memoriei. Nu este suficient doar sa te poti misca din nou, ci e cel putin la fel de important sa poti comunica si sa te poti reintegra in societate. Recuperarea tulburarilor functiilor cognitive (limbaj, perceptie spatiala, atentie, memorie, calcul, praxie) se poate face cu ajutorul unei echipe multidisciplinare. Aceste dereglari reprezinta consecinte frecvent intalnite dupa o leziune cerebrala dobandita.
Este stiut ca, traumatismele craniene grave produc tulburari mentale si deficite neurologice severe, iar crizele epileptice sunt frecvent intalnite dupa fracturi craniene severe sau plagi cranio-cerebrale. Or, in tara noastra exista doar cateva centre in care pacientul este tratat de echipe multidisciplinare de neuroreabilitare.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii