Suferinta mântuitoare
Patimile lui Christ, filmul australianului Mel Gibson, prezinta ultimele ore din viata lui Iisus
Calvarul Mântuitorului este descris cu un realism extrem de puternic, in scene remarcabile si unice
Actorul care interpreteaza rolul Mântuitorului este James Caviezel, iar din distributie mai fac parte: Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Mattia Sbragia, Hristo Naumov Shopov, Claudia Gerini si Luca Lionello.
Pelicula Patimile lui Christ a poposit si in Europa, aproape cum nu se putea mai la timp, adica in perioada de dinaintea Pastelui.
Suferinta mântuitoare
Patimile lui Christ, filmul australianului Mel Gibson, prezinta ultimele ore din viata lui Iisus
Calvarul Mântuitorului este descris cu un realism extrem de puternic, in scene remarcabile si unice
Actorul care interpreteaza rolul Mântuitorului este James Caviezel, iar din distributie mai fac parte: Maia Morgenstern, Monica Bellucci, Mattia Sbragia, Hristo Naumov Shopov, Claudia Gerini si Luca Lionello.
Pelicula Patimile lui Christ a poposit si in Europa, aproape cum nu se putea mai la timp, adica in perioada de dinaintea Pastelui. Asteptat de mult timp de crestini, filmul este criticat aspru si violent de diverse organizatii evreiesti, care considera ca filmul lui Mel Gibson instiga la antisemitism, desi s-ar putea spune ca Patimile instiga impotriva… romanilor!
Mici ajustari
Pentru a diminua întrucâtva acuzatiile care i s-au adus, Mel Gibson a acceptat, dupa testele de vizionare cu public, practicate în mod obisnuit în SUA înainte ca forma finala a filmului sa fie lansata pe piata, sa taie o secventa dintr-o scena incriminata: cea în care Caiafa si poporul evreu îsi asuma în mare masura responsabilitatea crucificarii lui Iisus, declarând la proces, în fata lui Pilat: „Sângele lui sa fie pe noi si pe copiii nostri”, replica extrasa din Evanghelia lui Matei. La vizionare au participat atunci si înalte fete bisericesti care, ca si o parte a publicului civil, au considerat ca aceste cuvinte ar putea fi interpretate gresit, asa cum o dovedeste chiar istoria… Liderii organizatiilor evreiesti au tinut sa aminteasca tocmai faptul ca pasajul 27:27 din Evanghelia lui Matei a fost sursa suprema de acuzare a poporului evreu pentru crucificarea lui Iisus.
Patimi piratate
Nici nu apucase sa fie lansat în cinematografe, ca filmul lui Mel Gibson circula din mâna în mâna sub forma de copii piratate, printre cei nerabdatori sa vada pelicula care a stârnit atâtea valuri. Cum a fost posibil asa ceva? Lucratorii de la o societate de post-productie – Lightning Media Inc – încalcasera regulile institutiei si facusera copii ilegale ale filmului. Când a prins de veste, Icon Distribution, compania lui Mel Gibson, a intentat imediat proces societatii Lightning Media Inc, cu pretentia unei despagubiri de 150 000 de dolari si interdictia de a pirata în continuare pelicula, deja vânduta pe piata neagra. Societatea de post-productie incriminata nu era la prima ilegalitate de acest fel. Kill Bill 1 al lui Quentin Tarantino a avut aceeasi soarta, în ciuda faptului ca factorii de decizie negasera (ca si acum) orice legatura cu copiile piratate ale filmului.
Armata isi da cu parerea
Fara îndoiala, filmul lui Mel Gibson a împartit lumea în doua: cei care îl sustin si cei ce considera ca este o ofensa si ca trebuie tinut sub cheie. Si, indiferent de care parte a baricadei se afla, combatantii vor sa câstige lupta, atragând de partea lor cât mai multi adepti. Asa s-a întâmplat pâna si în cadrul Academiei armatei aerului din SUA, unde cadetii s-au gândit ca n-ar fi rau sa foloseasca posta electronica a institutului, pentru a face propaganda Patimilor. Fapt inacceptabil, a apreciat superintendentul Academiei, când a aflat de aceasta initiativa a tinerilor. A fost asadar obligat sa puna lucrurile la punct: „În mod cert, când ati îmbracat haina militara nu v-ati abandonat nici credinta, nici convingerile religioase, dar cu toate acestea, noi trebuie sa fim atenti la sensibilitatile celor care nu împartasesc aceleasi convingeri”, a subliniat ofiterul superior, care deja primise plângeri din partea câtorva cadeti non-crestini.
Papa dice si
Pe 22 ianuarie, dupa mult timp de tacere, un comunicat oficial al Vaticanului a avut drept subiect atitudinea pe care Papa o va adopta în legatura cu filmul Patimile lui Christ, realizat de Mel Gibson, acuzat de antisemitism de numeroase asociatii si miscari evreiesti care au vizionat pelicula la New York. „Papa nu face judecati publice asupra creatiilor artistice”, a spus vocea Vaticanului. În schimb, cei care se simt jigniti de modul cum abordeaza cineastul subiectul filmului sustin ca Mel Gibson „a folosit o imagine inutila si distructiva la adresa evreilor, ceea ce constituie un regres îngrijorator” în modul de prezentare a relatiilor dintre crestini si evrei.
Boicotarea difuzarii
Una e sa faci un film exceptional si alta este difuzarea lui. Si aici, pentru Patimile, lucrurile s-au complicat din pricina unui boicot bine orchestrat. Societatile hollywood-iene de distributie mondiala, cele responsabile cu raspândirea, pe întreg mapamondul, a tuturor productiilor turnate la Hollywood, au refuzat distribuirea acestui film. Având în vedere ca Mel Gibson a investit propriii sai bani pentru realizarea filmului (cam 25 de milioane dolari), s-a dorit nu doar blocarea completa a difuzarii peliculei, ci si ruinarea regizorului (un caz similar a fost cel al filmului „Cetateanul Kane” – 1941 – realizat de Orson Welles, considerat si azi cel mai bun film din istoria cinematografiei). Pâna la urma, în octombrie 2003, Gibson a gasit un difuzor, NewMarket Film Group, o societate newyorkeza înfiintata în august 2002, care a fost de acord sa-i difuzeze filmul în SUA, Anglia si Australia. Exista chiar petitii pe Internet în care fiecare internaut poate cere difuzarea pe scara larga a filmului: „To Distributors: We, the undersigned, are resolute in our desire to see Mel Gibson’s The Passion distributed so that we have the opportunity to see this movie. We implore the distributors to work hard to have the movie as widely distributed as possible. Sincerely,” (Catre distribuitori: Noi, cei care semnam mai jos, dorim ca Patimile lui Mel Gibson sa fie distribuit în asa fel încât sa avem toti posibilitatea de a vedea acest film. Îi imploram pe distribuitori sa faca tot posibilul ca acest film sa fie distribuit cât mai mult posibil.) În cele din urma, greu, cu opinteli si nu complet, intentia de a boicota distribuirea filmului a esuat.
Lovitura de box-office
Nu-i de mirare ca dupa atâta tam-tam mediatizat, în SUA, numai în prima zi de proiectie, difuzat concomitent în 4.000 de cinematografe, filmul a înregistrat încasari de 20 milioane de dolari, iar dupa cinci zile (miercuri-duminica) 117,5 milioane de dolari, un succes de proportii, nu numai în categoria filmelor cu subiecte traditionaliste, ci în istoria filmului american, pentru ca se situeaza pe locul sapte, dupa miticele creatii hollywood-iene de tip Spider-Man, Matrix Reloaded sau Harry Potter. Succesul este cu atât mai remarcabil, cu cât lansarea nu a avut loc vinerea, asa cum se obisnuieste în SUA, ci miercurea (de ziua Cenusii).
Vizita virtuala
Prima Scoala Româneasca din Sfântu Gheorghe, atestata documentar din anul 1799, poate...
Comentarii