Expozitia vernisata la Muzeul Tarii Crisurilor (MTC) din Oradea (Str. Armatei Române, Nr. 1/A), marcheaza împlinirea a 157 de ani de la nasterea Mariei Sklodowska-Curie (7 noiembrie 1867), prima femeie care a câstigat premiul Nobel si singura femeie care l-a câstigat de doua ori în stiinte diferite, fizica si chimie.
Expozitia, organizata de Institutul Polonez Bucuresti împreuna cu Voievodatul Polonia Mare, în parteneriat cu muzeul gazda, a fost creata cu ocazia aniversarii a 100 de ani de la recâstigarea independentei Poloniei si pentru a marca Anul Drepturilor Femeii.
Printre femeile ale caror istorii sunt prezentate se numara figuri care s-au remarcat prin personalitatea lor puternica, în diferite domenii.
Din partea Poloniei, sunt omagiate personalitati ca Maria Sklodowska-Curie, Irena Sendlerowa, Helena Rubinstein si Wanda Rutkiewicz. O mentiune deosebita îi revine Mariei Sklodowska-Curie, care a avut un impact semnificativ asupra dezvoltarii stiintei, precum si Irenei Sendlerowa, care a salvat copii evrei în timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, punându-si în pericol propria viata.
Pe lista româncelor incluse în expozitie se afla nume precum Elisabeta Rizea – un simbol al luptei pentru libertate si independenta, Viorica Agarici, Virginia Maria Andreescu-Haret – o pioniera în arhitectura, medicul Ana Aslan, scriitoarea Smaranda Gheorghiu, Smaranda Braescu – una dintre cele mai cunoscute parasutiste românce, Nadia Comaneci si Lucia Sturdza Bulandra.
„Aceste eroine, românce si poloneze deopotriva, continua sa impresioneze prin realizarile lor. Fiecare poveste din cadrul expozitiei subliniaza cât de importanta este pasiunea, hotarârea si credinta în justitie, chiar si în fata opresiunii si a nedreptatii. Au fost curajoase, inteligente, perseverente si nu au ezitat sa sfideze stereotipurile vremii”, informeaza Agerpres.
Expozitia include si animatii realizate de studioul polonez Dinksy, care ofera o perspectiva vizuala inedita asupra povestilor acestor femei remarcabile.
Expozitia poate fi vizitata pâna în data de 8 decembrie, accesul fiind gratuit.
Revolta povestilor
Primul spectacol de teatru imersiv dedicat copiilor si parintilor din România, „Revolta povestilor”, adaptare dupa un text de Sînziana Popescu, va avea premiera pe 16 noiembrie, de la ora 10,00 la Museum of Immersive New Art Bucuresti (Muzeul de Arta Imersiva – MINA, Str. George Constantinescu, Nr. 2-4, Sector 2).
„Revolta povestilor”, spectacol creat de MINA în parteneriat cu Teatrul „Stela Popescu”, este o experienta unica, care îmbina teatrul, tehnologia si interactiunea pentru a aduce la viata lumea magica a povestilor, informeaza Agerpres.
„Prin acest spectacol, ne propunem sa readucem farmecul povestilor în vietile celor mici, oferindu-le o usa deschisa catre lumea cartilor”, precizeaza MINA.
Montat initial în anul 2019 pe scena Teatrului „Stela Popescu” în regia lui Tony Adam, cu scenografia clasica a lui Cristian Marin si coregrafia Ioanei Macarie, spectacolul „Revolta povestilor” aduce în prim-plan importanta lecturii si a imaginatiei.
În varianta de teatru imersiv, copiii sunt invitati sa descopere într-un spatiu virtual o atmosfera vibranta, în care vor descoperi personajele clasice din basme si magia cartilor cu povesti nemuritoare.
Spectacolul „Revolta povestilor” vorbeste despre pierderea placerii de a rasfoi în tihna o carte si de a închipui povesti pline de magie, personaje si culoare. Spectacolul vrea sa transmita ca povestile pot continua sa existe doar daca sunt citite, cultivate si iubite. Altfel, toate personajele îndragite din basmele copilariei noastre se revolta, se urâtesc si devin anacronice.
Eroii piesei, Mihai si George, ei însisi copii, intra în lumea cunoasterii si imaginatiei cu sarcina de a salva de la uitare personajele de basm si emotia întâlnirii cu acestea, se arata în prezentarea spectacolului.
Din distributie fac parte Marian Sas, Tudor Cucu Dumitrescu, Manuela Harabor, Sorin Aurel Sandu, Catalin Frasinescu, Cristi Neacsu, Irina Caramizaru, Silvia Stanciu, Stefania Dumitru, Magda Condurache, Madalina Mihai, Cristina Marin Neagu, Carmen Margarit, Anda Stoian.
Spectacolul este recomandat copiilor cu vârsta de peste 4 ani, iar durata reprezentatiei este de 60 de minute, fara pauza. Biletele pot fi achizitionate de pe site-ul minamuseum.com si la receptia MINA, în limita locurilor disponibile.
NICUSOR DINCA
Comentarii