Magia celei de-a saptea arte ne-a facut adesea – nu doar cand eram copii, ci si ca oameni mari – sa ne visam, alaturi de personaje, transportati in lumea feerica imaginata de scenaristi si regizori. Cati nu s-au imaginat calarind alaturi de Winnetou, d’Artagnan sau alti eroi ai filmelor de aventuri? Cate tinere n-au suspinat, inchipuindu-se eroine ale filmelor de dragoste, in locul unei Vivien Leigh, Elizabeth Taylor sau, mai recent, Meg Ryan sau Sandra Bullock?
Tocmai pornind de la aceste premise, intreprinzatori din toata lumea au creat veritabile „tururi cinefile”, oferind pasionatilor de film si turistilor posibilitatea de a calatori in locurile reale unde s-au filmat peliculele lor favorite. La o asemenea calatorie-virtuala, in cazul de fata – va invitam si noi…
Castelul Alnwick – „Harry Potter”
Nu exista pusti pe lumea asta sa nu-si doreasca sa urmeze scoala de magie de la Hogwarts! Desigur, o asemenea institutie nu exista in realitate, dar ii puteti face copilului dvs surpriza vietii ducandu-l la castelul britanic Alnwick, locul unde s-au filmat primele doua episoade din seria „Harry Potter” – „Piatra filosofala” si „Camera secretelor”. Castelul are si o importanta istorica, aici desfasurandu-se numeroase ciocniri in timpul „Razboiului Celor doua Roze”, dintre Casele York si Lancaster.
Padurea Wood – „Gladiatorul”, „Harry Potter”
Descrisa de Charles Darwin inca din secolul XIX, ca una dintre cele mai interesante zone floristice si faunistice din Anglia, padurea Wood e un teritoriu dominat de conifere situat la sud de Farnham, comitatul Surrey. Dupa 1999, ea a intrat in atentia producatorilor de film, aici turnandu-se faimoasa scena a bataliei dintre romani si barbari, din debutul filmului „Gladiator”. Padurea a mai fost folosita drept cadru pentru doua filme din seria „Harry Potter”, dar si pentru „Busola de Aur”.
Cabana Timberline – „Stralucirea”
O cabana pe care trebuie s-o vizitati doar daca sunteti un fan al filmelor horror, intrucat aici s-au realizat filmarile exterioare pentru faimoasa pelicula „Stralucirea”, cu un Jack Nicholson absolut fabulos in rolul principal. Cabana – de fapt un hotel in toata puterea cuvantului, se afla la circa 1800 m altitudine, pe versantul sudic al muntelui Hood, in statul american Oregon. Construit in anii 30, sub administratia Roosevelt, hotelul se afla aproape in paragina atunci cand regizorul Stanley Kubrick a avut ideea de a ecraniza aici romanul „Stralucirea” al lui Stephen King. O idee stralucita din puncte de vedere financiar pentru hotelieri, care s-au trezit cu un aflux de turisti. Astazi, hotelul, modernizat intre timp, beneficiaza de cele mai luxoase facilitati si gazduieste festivaluri de muzica, reuniuni artistice si chiar receptii de nunta, fiind vizitat anual de peste un milion de turisti.
Matamata – „Stapanul Inelelor”
Majoritatea fanilor seriei „Stapanul Inelelor” stiu deja faptul ca superbele peisaje infatisate acolo au fost filmate in Noua Zeelanda, dar nu cunosc prea multe despre zona ca atare. Majoritatea scenelor au fost filmate langa orasul Matamata, iar o ferma din apropiere a devenit atractia turistica numarul unu, intrucat aici a fost recreata asezarea hobbitilor, simpaticii pitici din Taramul de Mijloc – 37 de grote sculptate in stanca, in care va puteti caza, desigur, daca aveti lichiditati… uriase!
Al Khazneh – „Indiana Jones”
Nu putem sa-i uitam nici pe iubitorii filmelor de aventuri. Daca peripetiile lui Indiana Jones v-au tinut cu sufletul la gura, trebuie sa va faceti timp pentru o excursie la Petra, in Iordania. Aici veti gasi, printre numeroase minunatii antice, si templul Al Khazneh, locul unde s-au turnat mai multe filme („Rechinii din Marea Rosie”, „Sindbad Marinarul”, „Aventurile lui Tintin” etc), dar care a devenit o atractie turistica abia dupa ce eroii din „Indiana Jones si Ultima Cruciada” s-au duelat, in fata lui, cu raufacatorii, intr-o scena de mare dramatism.
Café des 2 Moulins – „Amelie”
O cafenea modesta, ca atatea altele in Paris, infiintata inca din 1964, dar care a devenit faimoasa si, evident, ticsita de lume dupa ce aici s-au turnat interioarele la „Amelie”. Situata la intersectia dintre Rue Lepic si Rue Cauchois (adresa sa este 14, rue Lepic, 75018, Paris), cafeneaua si-a luat numele de la cele doua „mori” istorice din apropiere, Moulin Rouge si Moulin de la Galette.
Castelul Hellbrun – „Sunetul muzicii”
Salzburg, orasul lui Mozart, a fost, este, si va fi, un templu al muzicii, asaltat anual de milioane de turisti. Cei care iubesc nu doar muzica, ci si filmul, pot gasi, in acest templu, si o… capela pe masura gusturilor lor. Este superbul gazebo din fostul imperial Hellbrun, unde s-au turnat mai multe scene din „Sunetul muzicii”, unul dintre cele mai indragite musicaluri din istorie. Curatorii au cu ce se lauda: numai anul trecut peste 300.000 de turisti au tinut sa-si faca selfie-uri in fata acestui gazebo, multe doamne si domnisoare neuitand sa imbrace, pentru aceasta ocazie, o rochie vaporoasa, asemenea celei purtate in film de Julie Andrews.
GABRIEL TUDOR
Comentarii