Am primit recent un scurt articol semnat de Prof. Vasile Manuceanu, Presedintele Fundatiei culturale „Ajutorul românesc”. Este vorba despre aparitia cartii Psihologia si pedagogia poporului român semnata de scriitorul si profesorul de psihologie Stefan Dumitrescu, un adevarat eveniment în cultura româneasca si în istoria pedagogiei românesti, articol din care am extras câteva fragmente.
„Cartea a aparut în conditii grafice excelente la editura eLiteratura, iar autorul acestei lucrari este membru al Uniunii Scriitorilor din România, unul dintre foarte putinii scriitori români propusi pentru premiul Nobel pentru literatura. Fundatia culturala «Ajutorul Românesc» îl sustine de multi ani pe scriitorul si cercetatorul în domeniul stiintelor sociale Stefan Dumitrescu. Va multumim, deoarece cu mai multi ani în urma ati avut generozitatea sa mediatizati descoperirea noului tip de inteligenta denumit de profesorul Dumitrescu «Inteligenta pozitiva, Inteligenta negativa» despre care noi credem ca este o mare descoperire româneasca în Psihologie. Lucrarea Psihologia si pedagogia poporului român apare într-un moment când poporul român traverseaza una dintre cele mai mari si mai profunde crize din istoria sa, criza care este în acelasi timp o fundatura istorica. Acum, în aceasta perioada foarte grea, când întregul organism national românesc este victima unui mare razboi invizibil mascat, format dintr-o sinteza de razboaie informationale, financiare, economice, psihologice, educationale, ecologice, razboaie care au distrus mai bine de jumatate organismul national românesc (asa cum era el în 1989) era o nevoie imperioasa sa apara aceasta carte care sa ajute poporul român sa se cunoasca pe sine.
Cartea fructifica tot ce s-a scris pe aceasta tema în psihologia si pedagogia româneasca si duce mai departe cunoasterea poporului român. Credinta si speranta noastra este ca aceasta lucrare a profesorului Stefan Dumitrescu îmbogateste cultura româneasca si ca va ajuta poporul român în lupta sa cu vitregiile de tot felul în deceniile urmatoare”.
Lucrare dedicataunui sfânt
Cu ocazia Anului Sfântului Ioan Paul al II-lea, la Muzeul National Cotroceni a fost lansata, pe 5 iunie, monografia Sfântul Ioan Paul cel Mare, semnata de dr. Nicolae Mares.
Volumul Sfântul Ioan Paul cel Mare este a 14-a carte a poetului, eseistului si traducatorului Nicolae Mares, consacrata Papei de fericita amintire Ioan Paul al II-lea, cea mai de seama personalitate a contemporaneitatii, la un an de la canonizare si un deceniu de la trecerea la cele vesnice, ceea ce se constituie într-un eveniment unic pentru lumea ortodoxa, dar si pentru Biserica Universala.
Diplomat de cariera, scriitor si publicist, Nicolae Mares este absolvent al Universitatii din Varsovia în anul 1966 si doctor în stiinte umaniste al Academiei Române, cu lucrarea de doctorat Papa Ioan Paul al II-lea. Director în Ministerul Afacerilor Externe, membru al Uniunii Scriitorilor din 1980, dr. Nicolae Mares a publicat aproape 60 de volume, printre care antologii de poezie poloneza, monografii despre Polonia si relatiile româno-polone de-a lungul timpului, despre traditiile, cultura si spiritualitatea poloneza, traduceri din literatura poloneza, la care se adauga excelenta evocare a Suveranului Pontif – Ioan Paul al II-lea, ca unul dintre marii lideri ai contemporaneitatii: Ioan Paul al II-lea, Papa pentru mileniul al III-lea, Editura Colosseum 2000; Editia a II-a, Editura Hiparion, Cluj-Napoca 2001, Receptarea Papei Ioan Paul al II-lea în România, Editura Colosseum, Bucuresti 2004, David si Pastor – Editura Fundatia România de Mâine, Bucuresti, 2005, Ioan Paul al II-lea – un Papa Sfânt, Editura Curtea Veche, Bucuresti 2009. La aceste monografii se adauga traducerile din literatura scriitorului Karol Wojtyla, care întregesc portretul si rolul pe care Suveranul Pontif l-a avut în cadrul Bisericii si al umanitatii, în general.
Autorul a publicat în presa româneasca si straina peste 500 de contributii din domeniul literaturii universale, istoria artei, istoria relatiilor româno-polone, receptarea culturii române în strainatate, precum si din sfera relatiilor diplomatice si economice.
Întreaga activitate publicistica i-a fost apreciata de critica de specialitate, care a remarcat faptul ca dr. Nicolae Mares este „un împatimit si tenace cercetator al fenomenului literar polonez”, „fermecat de polonitate”, „un bun polonist”, iar prin publicarea cartii Sfântul Ioan Paul cel Mare, autorul unei prime monografii despre Sfântul Parinte Ioan Paul al II-lea, într-un spatiu majoritar ortodox.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii