La sfarsitul lunii martie, Humanitas Fiction a lansat în colectia „Raftul Denisei” romanul Sonata Gustav al scriitoarei Rose Tremain, în traducerea Veronicai D. Niculescu. Un roman „despre prietenie si nevoia de iubire, despre binele imens si raul de neiertat care se pot ascunde în cele mai marunte gesturi”, dupa cum scriu editorii si despre care cunoscutul autor al Versetelor satanice, Salman Rushdie, are numai cuvinte de lauda: „Sonata Gustav e un roman de o frumusete extraordinara, dureroasa, o poveste despre o iubire profunda, în antiteza cu atatea relatii esuate, si despre conflictul dintre pasiune si stapanirea de sine”.
Dar cine este Gustav? Personajul central al romanului „s-a nascut într-un orasel elvetian pasnic, unde al Doilea Razboi Mondial nu pare sa fi lasat cicatrici. Dar familia Perle a suferit consecintele alegerilor facute de tata, Erich, în timpul conflagratiei, cand Elvetia si-a închis granitele pentru refugiatii evrei. Crescut de o mama adorata, Emilie, dar care este rece si dominatoare, incapabila sa uite loviturile trecutului (o copilarie lipsita de iubire, o casnicie nefericita, ruina adusa de actiunile lui Erich), Gustav se bucura de afectiune prin procura cand se împrieteneste cu Anton, fiul sensibil si rasfatat al unei familii prospere, talentat pianist. Modelat de austeritate si frustrare, Gustav învata sa traiasca lipsit de pasiune, multumit de ritualurile pedant-repetitive ale vietii sale de director de hotel. Dupa moartea lui Emilie, sobrul Gustav începe sa afle povestea familiei sale, iar nebanuitele pasiuni devastatoare si gesturi dramatice ale trecutului îi naruie esafodajul convingerilor. Salvatoare pare sa fie revelatia unei pretioase iubiri tarzii”. New York Times vorbeste despre o naratiune compusa dupa tipicul unei sonate, adica în trei parti distincte, fiecare situata în alta epoca, iar publicatia The Guardian se arata impresionat de dimensiunea profunda a cartii: „Un roman surprinzator, despre ranile adanci ale unei iubiri neîmpartasite. (…) O poveste despre impactul istoriei asupra individului, despre legaturile nebanuite între oameni, despre minciunile pe care ni le spunem noua sau celorlalti pentru a ne proteja si a supravietui”.
Iata si o mostra de stil extrasa din începutul romanului: „În fiecare an pe 1 august, de Ziua Nationala a Elvetiei, Emilie aseza buchetele de gentiana în jurul fotografiei si îl punea pe Gustav sa îngenuncheze în fata acesteia si sa se roage pentru sufletul tatalui sau. Gustav nu întelegea ce-i acela un suflet. El vedea doar ca Erich era un barbat chipes, cu un zambet încrezator, care purta uniforma de politist cu nasturi stralucitori. Asa ca s-a hotarat sa se roage pentru nasturi – pentru ca ei sa ramana la fel de stralucitori, iar zambetul mandru al tatalui sa nu paleasca peste ani.”
Pentru ca putina lume stie la noi de Rose Tremain, reproduc cateva date biobibliografice: scriitoarea s-a nascut în 1943 la Londra. A studiat la Sorbona si a absolvit cursurile de literatura engleza ale Universitatii East Anglia.
A publicat romane si volume de nuvele, dar este si autoare de piese pentru teatru si televiziune. Primul ei roman, Sadler’s Birthday, vede lumina tiparului în 1976. Îi urmeaza Letter to Sister Benedicta (1978), The Cupboard (1981), The Swimming Pool Season (1985), Restoration (1989). Si alte romane se bucura de aprecieri: Sacred Country (1992), Music and Silence (1999), The Road Home (2007), Trespass (2010), Merivel, o continuare a romanului Restoration, în 2012. Sonata Gustav (The Gustav Sonata) apare în 2016. Rose Tremain traieste în Norfolk, alaturi de biograful Richard Holmes.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii