Este o problema extrem de importanta pentru întregul nostru organism, mai ales în conditiile în care piata produselor alimentare este plina de mancaruri aproape exclusiv sintetice, suprasaturate de sare si de chimicale sau, pe de alta parte, au o calitate ce nu le recomanda nici macar pentru consumul animalelor, nu de putine ori punandu-ne în pericol sanatatea.
Trebuie totusi ca si consumatorii sa fie informati, sa stie sa se informeze si sa ceara detalii privind alimentele cumparate, totul fiind în folosul lor. În primul rand trebuie facuta distinctia dintre data-limita de consum si data de durabilitate minima, care se refera la lucruri foarte diferite.
Data-limita de consum (DLC)
Produsele perisabile au (trebuie sa aiba) indicate data dincolo de care nu trebuie consumate. Majoritatea trebuie conservate la rece, iar DLC sa includa instructiuni de depozitare. E valabil în special pentru carne si peste preambalat, salate, produse lactate proaspete, mancaruri gatite, legume pretaiate, sucuri proaspete de fructe. Dar…
– Produsele ce se congeleaza dupa cumparare pot fi consumate si peste DLC.
– Odata dezambalate, DLC nu mai este valabila, iar produsele care se deterioreaza rapid dupa deschidere trebuie sa aiba mentionat numarul de zile în care sa fie consumate.
– Carnea, pestele si puiul proaspat se vor consuma în ziua dezambalarii.
– Produsele de carne (jambon, carnati s.a.) se conserva în frigider si se pot consuma înca patru zile dupa deschidere.
– Legumele taiate preambalate (telina, zarzavat pentru ciorbe, pepene etc.) pot fi consumate si în ziua de dupa deschidere.
– Somonul afumat – 2 zile dupa deschidere.
– Lapte – 3-5 zile dupa deschidere.
– Suc de portocale – 3-7 zile dupa deschidere.
Data de durabilitate minima (DDM)
Fosta „data-limita de utilizare optima”, este deseori indicata prin „A se consuma înainte de…” Este valabila pentru toate produsele ce pot fi stocate suficient de mult timp si în general pot fi conservate la temperatura ambianta (pastele, faina, biscuitii, laptele UHT, conservele, uleiurile vegetale, ciocolata, cafeaua, bauturile carbogazoase, bomboanele, produsele foarte acide s.a.). Acestea se pot consuma fara probleme chiar si dupa DDM, cu conditia sa fie bine conservate si ambalajul sa nu fie deteriorat. De aceea…
– Verificati întotdeauna daca produsul nu e mucegait si nu prezinta un miros ciudat; în caz de dubii, e mai bine sa-l aruncati.
– Anumite produse cu durata de conservare limitata (branzeturile moi, prajiturile, biscuitii cu crema etc.) pot mucegai si rancezi rapid, deci nu le consumati dupa DDM.
– Produsele care, dupa deschidere, trebuie conservate la frigider (lactatele, de pilda) nu se vor consuma dupa DDM.
– Produsele ce se conserva mai mult timp (telemeaua tare, biscuitii uscati, cerealele, pastele tartinabile dulci s.a.) pot fi consumate dupa preferinta, chiar si la doua luni peste DDM, uneori si mai mult.
– Produsele cu durata de viata foarte lunga (bomboanele tari, bauturile carbogazoase, orezul, conservele, pastele fainoase uscate, faina) pot fi conservate chiar si peste un an.
– Pentru pastele alimentare, orez, gris etc., verificati durata, absorbtia umiditatii, a insectelor si a acarienilor.
– La pesmet, biscuiti – verificati gustul, umiditatea, schimbarea texturii.
– Pentru zahar, cafea, bauturi pudra (ex: lapte praf), faina, verificati textura.
– La bidoane si PET-uri, observati daca nu sunt bombate, verificati gustul, mirosul, schimbarea culorii, eventualele depuneri.
– La uleiurile vegetale, verificati schimbarile de miros, de culoare, oxidarea etc.
– Pentru condimente si ierburi uscate, verificati prezenta prafului, a insectelor, aroma specifica si culoarea.
– La mustar, verificati aroma si schimbarea culorii.
Nu exista o data de expirare?
Legea nu impune o anume data de expirare pentru anumite produse: – legumele proaspete, cartofii si fructele proaspete, necuratate de coaja si/sau netransate; – vinul si bauturile cu continut de minimum 10% alcool; – painea si produsele de patiserie (proaspete); – otetul; – sarea; – zaharul; – dulceturile si gemurile; – guma de mestecat.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii