Ca exista un destin care face ca oamenii cei mai umili sa devina peste noapte faimosi este o teorie dezbatuta de mii de ani de filosofi. Si acest fapt se releva, poate mai mult ca in oricare alt domeniu, in arta. Dramul de talent, dar si versatilitatea, abilitatea de a sti cand e momentul potrivit spre a intra in scena si desigur un noroc cat roata carului – iata elementele cu ajutorul carora multe dintre actualele vedete de la Hollywood au atins acest statut. Cine s-ar fi gandit ca un om de serviciu va ajunge peste ani marele comediant Jim Carrey? Ca o actrita totala, ca Demi Moore, a fost candva colector de datorii sau ca neuitata vampa din Basic Instinct, Sharon Stone, si-a inceput cariera la McDonald’s? Dar toti acestia au dorit din toata inima sa devina staruri. Ce spuneti insa despre cei care au atins postura de vedeta din greseala?
O bataie cu noroc
Chiar daca a intrat intr-o zodie a scandalurilor, in ultima vreme, Mel Gibson ramane totusi unul dintre gigantii de la Hollywood: a obtinut doua Oscaruri si filmele sale au adus incasari de miliarde de dolari. Nascut la New York, el va emigra, cu familia, la capatul lumii, tocmai in Australia, unde a avut parte de o tinerete foarte debusolata: nu stia incotro s-o apuce si desi parea indragostit de teatru, caci jucase pe scena Institutului de Arta Dramatica din Sidney mai multe roluri, inclusiv cel al lui Romeo, nu se arata interesat de o cariera ca actor.
Pana cand un prieten i-a spus ca se organizeaza un casting pentru un film despre o apocaliptica lume a viitorului in care motorina e vanata de motociclisti dementi. Ca Gibson nu se astepta sa primeasca rolul o dovedeste si faptul ca, in noaptea de dinaintea auditiei a mers intr-un bar, s-a imbatat cui si s-a incaierat cu niste derbedei. A doua zi avea fata tumefiata si plina de zgarieturi. Regizorul a fost insa incantat: personajul parea venit chiar din filmul lui, despre acel viitor catastrofic. Asa ca Mel a fost primit, spre a juca pe unul dintre „ciudatii” din film. Cand insa ranile i s-au vindecat si a aparut, in toata splendoarea sa juvenila, cei de pe platou au fost uimiti de transformare: actorul a primit rolul titular din Mad Max, intrand astfel in legenda…
Din orfelinat in patul presedintelui
Femeia fatala a anilor ’50, Marilyn Monroe a fost casatorita cu renumitul jucator de baseball Joe DiMaggio si cu nu mai putin celebrul scriitor Arthur Miller, si a avut, se spune, idile cu fratii Kennedy si cu Frank Sinatra. Dar aceasta „zeita blonda” nu era, la origine, nici blonda, si nici macar nu se numea Marilyn. Nascuta Norma Jeane Mortenson, la Los Angeles, intr-o familie destramata, ea si-a petrecut copilaria mai mult prin orfelinate. Cand nu implinise inca 19 ani, s-a angajat muncitoare intr-o fabrica de armament, unde verifica parasutele si vopsea avioanele cu spray ignifug.
La aceasta fabrica, un fotograf al revistei YANK a remarcat-o, intr-o pauza de tigara, fumand cu patos si si-a dat seama ca fetiscana acea zdravana, cu sani la care ar fi visat toti soldatii de pe front era exact ce-i trebuie. Imaginea ei a aparut pe coperta revistei si, intuindu-i potentialul de fotomodel, fotograful a recomandat-o pentru acest post unui amic din bransa. Marilyn si-a taiat parul, si l-a vopsit blond si peste cativa ani, dupa un drum presarat cu esecuri, scandaluri, poze nud si aventuri amoroase devenea „logodnica Americii”.
Copilul centenar si femeia fatala
Si daca Marilyn Monroe a fost femeia la care visau parintii nostri, Pamela Anderson este cu siguranta „sirena” la care viseaza actuala generatie. Tot frumusetea a fost cea care a lansat-o in lumea filmului, fata de care ea insasi recunostea, chiar in plina febra „Baywatch”, ca nu simte nici o chemare. Initial, frumoasa blonda a fost un fotomodel de succes si a turnat numeroase reclame, lucrand pentru PETA si participand la campanii de lupta impotriva folosirii hainelor de blana si pro-vegetariene. De asemenea, s-a remarcat ca activista anti-SIDA.
Dar Pamela a fost o celebritate inca de mica: nascuta la miezul noptii de 31 decembrie 1966 spre 1 ianuarie 1967, ea a devenit „Centennial Baby” – copilul centenar al Canadei, primul bebelus nascut la o suta de ani de la proclamarea independentei tarii sale natale. Dupa liceu, Pamela a devenit instructoare de fitness, facandu-se remarcata ca majoreta la meciurile Ligii Canadiene de Fotbal. Cel ce a lansat-o in lumea filmului a fost Hugh Hefner, taticul Playboy: dupa ce va poza in aceasta revisa, Pamela va deveni rasfatata publicului si rolul ei din Baywatch o va face celebra.
John Wayne s-a lansat cu un rol de… cadavru!
I s-a spus „Ducele” si toti „durii” de la Hollywood, de la Clint Eastwood la Stallone il privesc ca pe un patriarh. In 50 de ani de cariera, John Wayne a jucat in aproape 200 filme. Dar nici el nu a visat vreodata ca va ajunge actor. In tinerete, pe cand se numea Marion Robert Morrison, era un star al echipei de fotbal american din California. Din cauza unei accidentari, a fost nevoit sa renunte la cariera sportiva si, confruntat cu spectrul somajului, s-a inscris la un casting pentru un film la studiourile Fox. Unul dintre primele sale roluri a fost cel din The Deceiver (1931), cand a jucat un… cadavru! Dar alura sa atletica l-a facut repede remarcat si prietenia cu regizorul John Ford, care il va distribui in cele mai de succes western-uri ale sale va insemna un pas important spre dobandirea gloriei.
Depp: actorul cu o mie de chipuri
Eduard cu Mana-Foarfeca sau Capitanul Jack Sparrow? Oricum i-am spune, el ramane unul dintre cei mai talentati actori din „tanara garda” de la Hollywood. Adolescent fiind, lui Johnny Depp insa nici nu-i trecea prin cap sa devina actor, ci cantaret. Inarmat cu o chitara, hoinarea prin cluburi, hotarat sa se dedice muzicii. Era atat de pasionat de chitara sa incat a fost examatriculat din liceu, pentru absente cu duiumul.
Casatoria cu o macheoza, care i l-a prezentat lui Nicholas Cage, ii va schimba destinul: actorul, deja faimos, il va recomanda pentru un rol de figuratie intr-un horror. Regizorul Wes Craven l-a remarcat si-l va distribui in filmul sau, Edward Scissorhands, Depp devenind instantaneu un „icon star” si certificandu-si acest statut prin rolurile ulterioare, care au facut sa fie numit „actorul cu o mie de chipuri”.
GABRIEL TUDOR
Comentarii