Stilouri care au apartinut unor mari scriitori pot fi admirate la expozitia „Stilouri romanesti, instrumente de scris si manuscrise ale sefilor de stat si ale scriitorilor romani. Colectia Petre Craciun”, care a fost vernisata in Salonul Cerchez de la Muzeul National Cotroceni.
In cadrul expozitiei sunt prezentate stilouri care au apartinut unor mari scriitori sau stilouri dedicate de mari firme internationale unor personalitati ale Romaniei. Publicul va putea admira stiloul care a apartinut si cu care a scris Marin Preda, piesa de patrimoniu national, detinut si oferit spre vizionare de fiul marelui scriitor, Alexandru Preda, relateaza Agerpres.
De asemenea, sunt prezentate exponate ce au apartinut autorilor Emil Garleanu, Tudor Vianu, Tudor Arghezi, Mihail Sadoveanu, Nina Cassian, Zaharia Stancu, Constanta Buzea, Nichita Stanescu, Gheorghe Tomozei, Eugen Simion, Mircea Sintimbreanu, Nicolae Manolescu, Ana Blandiana, Alex. Stefanescu, Varujan Vosganian, Spiridon Vangheli si Arcadie Suceveanu (Republica Moldova).
Printre obiectele expuse se numara peste 70 de modele de stilouri romanesti produse in a doua parte a secolului XX – la „Flamura Rosie” Sibiu (Flaro), la Intreprinderea de Industrie Judeteana „Archimet” Sibiu, la Intreprinderea „Chimica” Cluj sau la Intreprinderea „Drum Nou” Bucuresti.
Nu vor lipsi nici stilourile scolare, de birou sau stilouri realizate de artizanii de altadata, precum Ferdinand Tvers, ultimul mare reparator de stilouri din Romania. Stilourile dedicate de mari firme internationale unor personalitati sau Romaniei – Ilie Nastase (Montegrappa), Regele Mihai I (Pelikan), „Romania – U.E. 2007” (Montegrappa) – se vor regasi, de asemenea, in expozitie, alaturi de cateva instrumente de scris dedicate unor mari scriitori universali: Fyodor Dostoevsky, Virginia Wolf, Mark Twain, Carlo Collodi, Antoine de Saint-Exupery, Rudyard Kipling, Charles Dickens, Fratii Grimm sau stiloul realizat de artistul italian Cleto Munari in cinstea laureatului Premiului Nobel pentru Literatura din anul 1986, scriitorul nigerian Wole Soyinka.
Petre Craciun, autorul volumului „Istoria si catalogul stilourilor romanesti”, este scriitor, istoric si colectionar. A publicat 25 de volume de literatura pentru copii, printre care si „100 de basme si povesti. Odaia fericirii”, o antologie de basme culte.
Expozitia va putea fi vizitata pana pe 17 decembrie, in cadrul turului complet al muzeului sau in cadrul turului expozitional, de marti pana duminica, in intervalul orar 9.00-17.00, doar in baza unei programari prealabile, la adresa de e-mail vizitare@muzeulcotroceni.ro sau la numerele de telefon 021.317.31.07/ 0725.518.381.
Timisoara in gravura europeana
„Va invitam sa redescoperiti Timisoara prin ochii artistilor europeni ai secolelor XVI-XVIII si sa va lasati captivati de frumusetea si valoarea istorica a acestor opere de arta. Va asteptam cu drag”, este indemnul Muzeului National al Banatului pentru cei care doresc sa cunoasca o parte din istoria cetatii Timisoarei. Aceasta poate fi descifrata prin cele 135 de piese care alcatuiesc expozitia „Timisoara in gravura europeana. Secolele XVI-XVIII” si care ofera o perspectiva fascinanta asupra cetatii Timisoara intr-o perioada definitorie a istoriei sale.
Este o expozitie unica, realizata de Consiliul Judetean Timis, Societatea de Istorie si Arheologie a Banatului, Fundatia Herczeg si Egeria, in cadrul careia pot fi descoperite primele stampe care infatiseaza Timisoara si care au fost tiparite in ultima parte a secolului XVI, reprezentarile fiind insa rodul imaginatiei. Timisoara apare sub forma clasica a cetatii asezate in varful unei coline. Cele mai multe reprezentari grafice ale orasului au aparut in secolele XVII-XVIII, sub semnul barocului.
Facsimilele expuse, realizate prin tehnici traditionale de incizare pe placute de lemn sau cupru, redau imagini vibrante ale Timisoarei, surprinzand elemente specifice arhitecturii si peisajului urban din acele vremuri. De la panorame si portrete pana la planuri detaliate si harti, publicul va avea ocazia sa observe o cetate otomana cu influente crestine, surprinsa in detalii artistice remarcabile, informeaza Agerpres.
Expozitia aduce in prim-plan primele reprezentari grafice ale Timisoarei, tiparite in ultima parte a secolului XVI, in contextul incercarilor principelui transilvanean Sigismund Bathory de a cuceri cetatea. Gravurile baroce din secolele XVII-XVIII isi fac loc in expozitie, ilustrand evolutia stilistica si tehnica a acestei forme de arta. Evenimentul pune accent pe rolul documentar al acestor lucrari, multe dintre ele realizate pe baza de masuratori de catre inginerii militari ai vremii, oferind astfel o valoare istorica deosebita.
Gravurile vor sta pe simezele Muzeului National al Banatului pana la sfarsitul anului, de miercuri pana duminica, intre orele 10.00-18.00.
NICUSOR DINCA
Comentarii