Lucrari semnate de pictori celebri, vor fi expuse începând cu 18 octombrie, în premiera în România, la Muzeul de Arta Contemporana din cadrul Muzeului National Brukenthal.
„Suprarealismul dincolo de granite – o expozitie de exceptie cu prilejul centenarului suprarealist. Peste 70 de lucrari din colectia Muzeului National Brukenthal si din colectiile private ale av. George Serban, Emilian Radu si Adrian Socu din Paris semnate de: Picasso, Dalí, Brauner, Chagall, Giacometti, Breton, Max Ernst, Magritte, Masson, Bellmer, Man Ray, Perahim, Michonze, Marcel Iancu, Maxy, Tuculescu, Hans Eder, Gherasim Luca, Ferenc Incze s.a.m.d vor fi expuse la Muzeul de Arta Contemporana din cadrul Muzeului National Brukenthal din Sibiu”, se arata în comunicatul muzeului sibian.
Managerul Muzeului National Brukenthal, Alexandru Constantin Chituta, va fi curatorul acestei expozitii.
„Anul 2024 marcheaza centenarul primului manifest suprarealist, care a vazut lumina tiparului în 1924 si a generat una dintre cele mai importante revolutii artistice ale secolului XX. În acest context, Muzeul National Brukenthal organizeaza unica expozitie tematica din România dedicata suprarealismului si examineaza parcursul si actualitatea sa fara precedent prin prisma artistilor straini si români. Prezentat initial ca o activitate informala care consolida sociabilitatea între membrii miscarii suprarealiste, acesta a cristalizat nasterea unei mentalitati colective definite de o rasturnare a valorilor traditionale, punând vechile reguli pe banca acuzatilor si inventând în acelasi timp noi modalitati de a face arta. Reunind peste 25 de artisti, expozitia îsi împrumuta titlul de la SCAF – Sibiu Contemporary Art Festival, editia a 5-a”, mai precizeaza organizatorii expozitiei.
Expozitia „Suprarealismul, dincolo de granite” este „o invitatie unica, fara precedent, în cunoasterea si în efer-vescenta creativa exceptionala a miscarii suprarealiste, nascuta în 1924 odata cu publicarea Manifestului fondator al lui Andre Breton”.
Combinând picturi, sculpturi, desene, litografii, gravuri, fotografii, afise, cataloage si documente, expozitia prezinta lucrari ale artistilor emblematici ai miscarii, precum si ale artistilor români care au fost influentati de acest curent. În centrul expozitiei se afla Mani-festul original al lui Andre Breton, manifest având dedicatia autorului pentru Victor Brauner, informeaza Agerpres. Lucrarile lui Dalí, „Siluete suprarealiste” din 1972, „La botte violette” din 1968 sau lucrarile din tema „Divina Comedie”, publicata de Joseph Foret si „The Secret Hoursva” în 1971 vor putea fi vazute alaturi de lucrarea lui Picasso, semnata în original „Dans l’atelier, du peintre, et modele examinant son portrait” din 1965. De asemenea, Andre Masson va fi ilustrat prin „Personaj suprarealist” din 1970, iar Man Ray prin diferite fotografii originale.
„În urma cu o suta de ani, într-o garsoniera minuscula dintr-un cartier boem al Parisului, un fost student la medicina devenit scriitor si-a propus sa defineasca suprarealismul «odata pentru totdeauna». În Manifestul suprarealismului, Andre Breton facea apel la un nou tip de arta si literatura, alimentat de inconstient, «dictarea gândirii libera de orice control al ratiunii, scutita de preocupari estetice sau morale». Ceea ce îi uneste pe toti acesti artisti este îndemnul lui Breton de a trai prin imaginatie, «exista aceasta atentie la minunatul din viata de zi cu zi. Suprarealismul vrea sa provoace, sa socheze, sa arate aspectul minunat al vietii de zi cu zi care provine din constiinta sau din accesul la vise», a declarat curatorul expozitiei.
Pretul unui bilet este de 30 lei si va putea fi achizitionat la casa de bilete a Muzeului de Arta Contemporana din Sibiu si pe iabilet.ro.
Expozitia va putea fi vizitata în perioada 18 octombrie – 7 decembrie 2024, de miercuri-duminica, în intervalul orar 10.00 – 18.00.
NICUSOR DINCA
Comentarii