• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
miercuri, 9 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Artrita versus artroza

Artrita versus artroza

22 octombrie 2024
in Consultatii fara plata
A A

Între cele doua afectiuni se face deseori confuzie, cel mai probabil din cauza elementelor comune (afecteaza articulatiile, oasele, ligamentele), dar si a simptomelor asemanatoare.

Artroza se traduce prin durerea mecanica provocata de uzura articulatiilor, mai ales a cartilagiilor. De altfel, însasi etimologia indica acest lucru: în limba greaca, „artrosis” se refera la o boala a articulatiei oaselor.

Artroza reprezinta degenerarea si uzura cartilagiului articular, care acopera extremitatile oaselor. Acesta este un tesut elastic ce are ca rol facilitarea mobilitatii articulare cu un minimum de frictiune, absorbind totodata socurile.

Consecinta acestei uzuri duce la rigidizare în zona articulatiilor (si durere), afectându-le mai ales pe cele foarte solicitate si care suporta majoritatea greutatii corpului – picioare, genunchi, solduri si articulatiile coloanei ver-tebrale, dar si articulatiile mici – umeri, mâini si/sau glezne.

Unul dintre factorii de risc în aparitia artrozelor la sold, genunchi si la nivelul coloanei lombare este excesul ponderal, care reprezinta o solicitare permanenta atât pentru zona lombara a coloanei vertebrale, cât si pentru articulatiile soldului si ale genunchiului.

Sportivii sunt predispusi direct la problemele de artroza datorita solicitarii intense a articulatiilor specifice. Prin erodarea suprafetei cartilajului, care în mod normal este foarte neteda, oasele ajung sa se frece unul de celalalt, iar pe masura ce afectiunea progreseaza, suprafetele cartilajelor si osului devin tot mai neregulate, în timp aparând excrescente osoase, denumite popular „ciocuri” sau „noduri”. Ca semnale ca afectiunea începe sa se instaleze, se constata o rigiditate a articulatiei, în special dupa repaus sau dimineata la trezire, însa dispare dupa 1-2 minute de miscare. Evident, aceasta rigidizare produce o limitare a mobilitatii, ceea ce face dificila efectuarea unor miscari ce solicita direct zona afectata.

Artroza apare mai ales la persoanele trecu-te de 45 de ani, fiind o afectiune ce progreseaza încet, dar constant. Primul simptom de obicei este o durere foarte ascutita ce apare la încercarea de folosire a articulatiei, mai ales daca se forteaza, sau dupa o pauza mai lunga. Durerea poate disparea daca nu se solicita articulatia.

Artrita este legata adesea de o boala imunitara si reprezinta o inflamatie a articulatiei, care poate fi cauzata de o afectiune infla-matoare sau infectioasa. De asemenea, artrita implica o deteriorare prin uzura a cartilajului din articulatii, care în mod normal protejaza extremitatile oaselor, permitându-le o miscare fina si fluida. Daca acestea nu ar exista, oasele s-ar freca unul de celalalt producând dureri, inflamatii sub forma de umflaturi si rigiditate.

Afectiunea apare odata cu înaintarea în vârsta, dar si în urma unei lovituri sau a unui accident la sportivi. În urma acestui proces, osul începe sa se îngroase si sa se deformeze si astfel nu mai permite o flexibilitate normala în articulatia respectiva.

Artrita reumatoida reprezinta infectarea membranei sinoviale, determinând reactia anticorpilor de a distruge elementele patogene, însa printr-o interpretare imunitara eronata anticorpii vor ataca si tesutul articular.

Daca nu se urmeaza un tratament adecvat, va progresa spre oase, ligamente, muschi si organe interne. Aceasta reactie imunitara eronata este declansata de factori de mediu activatori, precum virusi, bacterii, actiunea unor toxine din mediu si agenti chimici, mediul de viata foarte poluat.

Pentru a stopa procesul inflamator si distrugerea articulatiilor, trebuie eliminati din organism factorii generatori si sa fie regenerate zonele de tesut deteriorat. Prin fitoterapie si ter-moterapie, se pot accelera metabolismul local si vascularizarea în zonele afectate, iar toxinele si reziduurile celulare vor fi preluate de sânge si limfa pentru a fi eliminate din organism.

Regenerarea tesuturilor afectate se poate face prin combinatii de anumite plante medicinale, elementele pe care le contin acestea ajutând la o regenerare a celulelor cartilaginoase si osoase si la refacerea structurii articulare.

În general, antiinflamatoarele aduc o oarecare ameliorare, dar exista si alte mijloace pentru alinarea durerilor, fara abuz de medicamente. Daca structura ligamentelor este complet distrusa, nu se mai poate interveni în refacerea ei.

Iata câteva recomandari, ce pot ajuta la preîntâmpinarea acestor suferinte:

– deloc ciudat, frigul este indicat în cazul inflamatiilor, putând fi aplicate în zona dureroasa sau inflamata comprese cu cuburi de gheata;

– o alimentatie bogata în Omega-3, vitamina E, vitamine si minerale este foarte importanta în aceste cazuri. Uleiul de ficat de morun (bogat în Omega-3) si vitaminele A si D încetinesc distrugerea cartilajelor (aflata la originea artrozei) si reduc factorii de inflamare si durere;

– uleiul din seminte de in contine de asemenea acizi Omega-3, dar nu trebuie sa se depaseasca 4 linguri/zi. O alta sursa excelenta de Omega-3 o reprezinta nucile;

– vitamina C si antioxidantii contribuie în general la reducerea riscului de artroza si artrita, protejeaza celulele si limiteaza deteriorarea tesuturilor;

– evitati miscarile repetitive, suprasolicitarea si practicati o activitate fizica constanta, la parametri moderati;

– o plimbare de 2-3 kilometri, efectuata zilnic, face ca articulatiile sa fie mai bine hranite si oxigenate. Îmbunatatirea conditiei fizice, mersul pe jos, gimnastica, înotul, yoga, reprezinta un plus de surse de sanatate;

– comprese cu decoct de capsaicina (componenta activa din ardeii chili) pot fi aplicate în caz de dureri locale; aplicati timp de 7 zile un decoct preparat din pudra de chili si boia iute;

– evitati suprasolicitarea articulara, frigul, umezeala si mentinerea aceleiasi pozitii timp îndelungat.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Prospetime si luminozitate

Urmatorul Articol

Suprarealismul dincolo de granite

Articole Similare

Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Consultatii fara plata

Urgente pe canicula

23 iunie 2025

Este foarte limpede ca transformarile climatice anuntate de meteorologi au si o...

Consultatii fara plata

Carnea rosie si riscul de cancer

16 iunie 2025

Alimentatia, respectiv calitatea hranei de fiecare zi este frecvent „surclasata” de interese...

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Urmatorul Articol

Suprarealismul dincolo de granite

Mari filme despre mari singuratici

17 octombrie 1660 – Executarea regicizilor lui Carol I

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 7-13 iulie 2025

7 iulie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Veti munci din greu pentru a duce lucrurile la bun...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.