Luna octombrie a adus iubitorilor de literatura noi volume de proza editate de Humanitas Fiction, în consistenta colectie Raftul Denisei, coordonata de cunoscutul editor, si poet în acelasi timp, Denisa Comanescu. E vorba despre patru volume semnate de nume grele în literatura universala: Herta Müller, António Lobo Antunes, James Meek si Care Santos. În plus, cititorii au putut sa-si cunoasca preferatii în cadrul celor doua festivaluri de literatura de la Cluj-Napoca si Iasi.
Scriitoarea catalana Care Santos a participat la dezbaterea „Scriitori în centru” din cadrul Festivalului International de Literatura si Traducere de la Iasi, asta dupa ce la sfârsitul lunii septembrie a lansat la Libraria Humanitas de la Cismigiu, editia în limba româna a bestsellerului Aerul pe care îl respiri (în traducerea Corneliei Radulescu), a doua carte dupa succesul romanului Încaperi ferecate din primavara.
Povestea din Aerul pe care il respira este destul de complicata, autoarea dând tramei o consistenta trimitere culturala care face romanul nu doar unul captivant ci si postcultural. Ideea centrala este cautarea unei carti interzise despre iubirea dintre Ludovic XV si Madame Du Barry. O calatorie halucinanta a cartii prin Barcelona secolului al XIX-lea este prilejul pentru reconstituirea unui amplu tablou al epocii, cu transformarile spectaculoase prin care trece orasul. În Barcelona anilor 2000, Virginia mosteneste libraria Palinuro de la tatal ei, presedintele breslei anticarilor.
Ea va trai aventura vietii ei, încercând sa descifreze parcursul alambicat al memoriilor erotice si scandaloase. Cum spuneam, aluziile culturale dau consistenta acestui roman, dupa cum marturisea si scriitoarea: „Se regasesc aici mai multe pasiuni ale mele din tinerete (de pilda, poetii romantici) si câteva dintre obsesiile de la vârsta adulta (de pilda, cartile vechi, dragi, imposibil de obtinut). Scenariul e acelasi dintotdeauna: cel despre onestitate, despre iluzie, despre iubirea pentru fiecare piatra si fiecare fir de praf de pe caldarâm. Asta inseamna despre Barcelona, dar si despre Maresme, locul unde m-am nascut”.
Pe 3 octombrie, Herta Müller, laureata cu Premiul Nobel pentru literatura, a fost invitata de onoare a Festivalului International de la Iasi, ocazie cu care a si citit în fata unui public interesat de literatura, prezent în Sala Mare a Teatrului National „Vasile Alecsandri”, un fragment din noul sau roman intitulat Astazi mai bine nu m-as fi întâlnit cu mine însami. Cu acea ocazie, publicului i-a fost prezentat si recentul roman aparut în Raftul Denisei, Invaziile inimii al lui James Meek (în traducerea Carmenei Toader). O carte care a fost comparata cu scrierile lui Jonathan Franzen sau Jeffrey Eugenides, poveste intensa si interesanta despre familie si rolul pe care îl are aceasta în societatea de azi, despre dorintele, sperantele si dezamagirile omului contemporan. Tema complexa, complicata, cu accente eseistice despre care Philip Pullman spunea: „Te acapareaza total, asemenea prozei anterioare a lui James Meek, dar ceea ce Herta Müller aduce nou în fictiunea actuala este viziunea, desfasurata pe nenumarate paliere, asupra responsabilitatii sociale si personale. Cred ca îl putem numi un thriller moral”.
Pe 7 octombrie, marele scriitor portughez António Lobo Antunes a fost invitatul de onoare al Festivalului International de Carte Transilvania organizat la Cluj-Napoca, unde a participat la lansarea editiei în limba româna a celui mai recent volum al sau, Inima inimii (selectia textelor, prefata, traducere si note de Dinu Flamand). Romancierul portughez a primit cu ocazia vizitei sale la Cluj-Napoca si titlul Doctor Honoris Causa al Facultatii de Litere a Universitatii „Babes-Bolyai”. La prezentarea proaspatului volum, Dinu Flamând spunea: „Daca punem împreuna romanele si cronicile, putem observa cum ele se completeaza deseori, dar compozitiile scurte aduc si o diversificare notabila pe paleta tematica a lui Lobo Antunes.
Multe dintre ele se prezinta ca sâmburi de posibile romane sau ca fragmente ale unor compozitii viitoare. Dar chiar si în aceste texte de mici dimensiuni simtim stilul si vocea distincta ale romancierului, sau observam câteva din tehnicile de compozitie polifonica pe care el le aplica în romane. E arta lui narativa extrem de elaborata, care stie sa «retina» informatia pentru a dramatiza actiunea; si e arta lui stilistica inconfundabila, aceeasi acuratete a exprimarii ce manifesta oroare de adjective, dar si de vacuitatea metaforica, fiindca prefera densitatea emotiei… totul construit de fiecare data ca un poem.”
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii