Fructul goji, în ultima vreme prezent chiar din belsug si în magazinele noastre, este originar din Extremul Orient – China, Tibet, Coreea, Japonia, Vietnam – dar faima de care se bucura în Occident doar de vreo doua decenii (el fiind cunoscut de peste 3000 de ani) nu este legata neaparat de un gust nemaipomenit, ci de calitatile sale terapeutice: îmbunatateste sistemul imunitar, alunga oboseala si lupta eficient contra îmbatrânirii celulelor.
De asemenea, folosit intern (mai simplu spus, consumat ca atare, în stare uscata), el e recomandat: ca antioxidant, antiinflamator, antitumoral, în hipertensiune, prevenirea tulburarilor oculare si protectia retinei, reglarea glicemiei si a colesterolului, pentru îmbunatatirea asimilarii calciului, profilaxia afectiunilor cardiovasculare, ca protector hepatic si, de asemenea, pentru limitarea evolutiei tumorilor si neutralizarea efectelor negative ale tratamentelor prin chimioterapie.
Desi nu se cunosc indicatii de uz extern, consumul de goji stimuleaza capacitatea de adaptare a pielii la frig si la atmosfera uscata, are efect protector contra ultravioletelor, efect antibacterian si antidiabetic (în special contra diabetului de tip 2). Se stie ca medicii taoisti recomandau acest fruct pentru facilitarea accederii la… nemurirea terestra; de altfel, se stie de mult timp ca el combate si sterilitatea.
Spuneam ca uzul sau terapeutic se rezuma de obicei la consumul micilor boabe rosii în stare uscata, dar foarte eficiente sunt si cele nedeshidratate sau siropul obtinut din ele. Pentru tratament se recomanda 10 pâna la 20 g de fruct în fiecare zi, timp de minimum o luna. Daca vrem sa combatem oboseala cronica ori pasagera, sa marim rezistenta la boli a organismului, sa favorizam oxigenarea sângelui, ar trebui sa consumam circa 50 de boabe pe zi, iar pentru a preîntâmpina aparitia patologiilor mentionate mai sus, pâna la 35 de boabe pe zi. În schimb, daca se recomanda consumul în situatia existentei unei maladii, vom avea nevoie de 70-80 de fructe.
Nu este prea mult, gustul de goji fiind usor dulce, placut, numai ca nu ar trebui mâncate spre sfârsitul zilei, întrucât, fiind puternic energizant (sub acest aspect poate fi comparat cu cafeaua) fructul poate sa nu ne mai lase sa dormim! De asemenea, femeile însarcinate sau care alapteaza ar trebui sa îl evite, deoarece acesta are o actiune stimulanta asupra uterului. Mai sunt atentionati cu nerecomandarea consumului de goji copiii sub 7 ani, persoanele alergice la alimentele cu continut de legume din familia Solanaceelor (tomate, cartofi, ardei gras s.a.), pacientii care urmeaza un tratament anticoagulant.
Efectele adverse pot aparea foarte rar, trecator, la începutul curei, sub forma unor usoare stari de greata, dureri de cap, constipatii temporare sau dureri de stomac. În acest context, partea buna ar fi ca disconfortul respectiv semnaleaza de fapt eliminarea toxinelor din organism.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii