In 1994 a fost realizat un clasic al cinematografiei americane. Robert Lee Zemeckis a regizat filmul, inspirat de romanul lui Winston Groom, „Forrest Gump”. Rolul principal i-a revenit lui Tom Hanks, care a reusit una dintre cele mai bune performante din cariera.
Emotional si amuzant, filmul a fost adorat de-a dreptul de spectatori si de critici, reusind sa obtina nu mai putin de sase premii Oscar. In ciuda popularizarii extraordinare de care pelicula s-a bucurat, exista totusi detalii legate de ea pe care putini oameni le cunosc. Ati vrea sa fiti unul dintre ei? Cititi randurile ce urmeaza!
Exista o filmare reala in film, datand din 1968, folosita pentru ceremonia in care Forrest este premiat cu Medalia de Onoare de presedintele Lyndon B. Johnson. Capul lui Tom Hanks a fost suprapus digital pe corpul soldatului Sammy L. Davis, care a primit, de fapt, distinctia, dand astfel impresia ca de fapt Forrest este cel care sta fata in fata cu presedintele.
Scenele din razboiul din Vietnam au fost, de fapt, filmate pe insula Fripp, in largul coastelor Carolinei de Sud. Desigur, imageria generata pe computer (CGI) a facut o magie, dand senzatia ca protagonistii se afla, intr-adevar, intr-o jungla asiatica.
In film, Jenny, fata pe care Forrest o iubeste, moare la doar un an dupa ce se casatoresc. In film nu se dezvaluie explicit cauza mortii, dar spectatorul e lasat sa creada ca e vorba de SIDA. De fapt, autorul cartii, Winston Groom, nu s-a gandit la asa ceva, ci, in cartea sa, Gump&Co, releva ca Jenny a murit din cauza hepatitei C, boala dobandita in perioada cand se droga.
Accentul ciudat al lui Forrest a uimit pe toata lumea, oferind personajului un farmec aparte. El nu este insa o „gaselnita” a lui Hanks, ci pur si simplu asa vorbea pustiul care il joaca pe Forrest copil – Michael Conner Humphrey. Lui Hanks i-a placut accentul, asa ca a decis sa si-l insuseasca. Humphrey a fost si el foarte apreciat pentru rolul sau, primind premiul „Young Artist.”
Cand personajul interpretat de Tom Hanks a rostit cuvintele „Numele meu este Forrest Gump. Oamenii imi spun Forrest Gump”, el a creat una dintre cele mai memorabile replici din istoria cinematografului. O replica inedita si improvizata, pe care Hanks a rostit-o fiindca „asa mi-a venit”, iar regizorul Zemeckis a apreciat-o atat de mult incat nu a taiat-o la montaj. Si bine a facut!
Initial, nu Tom Hanks a fost alegerea producatorilor pentru rolul principal, ci John Travolta. Cand acesta a refuzat, producatorii i s-au adresat si lui Bill Murray, care de asemenea nu a primit rolul. John Travolta recunoaste si in ziua de azi ca regreta decizia de a nu accepta rolul.
Filmarea scenei in care Forrest joaca ping-pong a fost o provocare, mai ales ca actorul nu era un specialist al acestui joc. Tot tehnicile computerizate au rezolvat problema, mingea de ping-pong fiind adaugata ulterior imaginilor, pentru a crea iluzia unui meci real.
Cele mai multe secvente de alergare au fost interpretate chiar de Tom Hanks. Dar, pentru alergarile pe distante mai mari de un kilometru s-a apelat la fratele mai mic al lui Tom, Jim, care a fost atlet. Regizorului nu i-a displacut ideea, mai ales ca fratii semanau foarte mult si n-a mai fost nevoit sa caute o dublura.
Actrita Robin Wright era racita cobza in timpul filmarii scenei din clubul de noapte. Filmarile au avut loc pe durata unei zile intregi si in tot acest timp Robin a trebuit sa stea aproape complet dezbracata, asa cum cerea rolul. In ciuda racelii, ea a realizat o performanta excelenta, ca o adevarata profesionista.
Se pare ca Zemeckis chiar a fost un campion al gasirii de solutii inedite, pe bani putini: la scena cu comunitatea hippie din film, el avea nevoie de multe personaje care sa arate ca niste hippie. Doar ca perioada trecuse de mult, moda se schimbase si de unde sa mai iei sute de hippies in anii 90? Zemeckis a gasit solutia: a turnat intreaga scena la festivalul de muzica veche Maryland Renaissance, spectatorii fiind chiar maguliti sa se regaseasca in filmul lui!
Legendara banca pe care Gump sta si-si deapana povestea mai exista inca. Ea s-a aflat, initial, in piata Chippewa din Savannah, Georgia. Din cauza popularitatii pe care a dobandit-o, autoritatile din Savannah au decis sa o protejeze si au mutat banca in interiorul Muzeului de Istorie din oras.
Probabil singura „gafa” a filmului a fost in privinta cronologiei: Forrest Gump a spus ca a alergat, in total, trei ani si doua luni. Dar de fapt el a inceput sa alerge in ziua in care presedintele Carter a lesinat din cauza caldurii, pe 1 octombrie 1979, si a alergat pana a primit scrisoarea de la Jenny, in ziua cand stirea tentativei de asasinat comisa asupra presedintelui Reagan se difuza pe toate canalele. In realitate, intre cele doua momente a trecut doar un an si jumatate.
GABRIEL TUDOR
Comentarii