Nu doar regizorii vizionari, actorii faimosi si actritele apetisante vand filmele ci si monstrii. Faptul acesta a fost descoperit de Spielberg, atunci cand a realizat „Falci”, pentru ca dupa aceea, vazand apetitul incredibil al publicului pentru asemenea grozavii generatoare de adrenalina, si alti regizori de marca, precum Ridley Scott, autorul spectaculoasei serii „Alien”, sa se implice in astfel de proiecte. Cea mai proaspata aparitie de acest gen, o pelicula care candideaza si la titlul de cel mai bun film de actiune al anului 2008 este „Cloverfield”. Un film pe care nu trebuie sa-l ratati si care va rula incepand cu aceasta saptamana pe ecranele romanesti.
Fiara venita de nicaieri
Produs de J.J. Abrams (omul care s-a aflat si in spatele succeselor Lost si Alias) si regizat de Matt Reeves, filmul nu beneficiaza de „nume grele”, actorii principali fiind mai putin cunoscutii Mike Vogel si Black Lively. Dar jocul de exceptie al actorilor, combinat cu viziunea regizorala spectaculoasa a lui Reeves, sunt tot atatea atuuri, spun criticii de film, pentru ca pelicula sa devina un „cult-movie”.
Anuntul care apare la inceputul filmului ne avertizeaza ca tot ceea ce vom vedea reprezinta inregistrarea unor evenimente petrecute in New York, inainte ca orasul sa fie distrus de o catastrofa inexplicabila. O inregistrare facuta pe un card de memorie gasita la locul dezastrului si care infatiseaza ultimele ore ale unui New York devastat. Filmul reflecta aventurile a patru prieteni care, aflati la o petrecere, sunt martorii unui atac neasteptat, abatut asupra metropolei.
Nimeni nu stie ce se intampla, iar spectatorul este realmente terifiat de scenele vazute. Cine este misterioasa creatura care dintr-o singura lovitura zdrobeste capul Statuii Libertatii – imagine leit-motiv, care apare si pe afisul filmului si care pare sa fie inspirata din mai vechiul Escape from New York (produs in 1981)? Cum arata, de fapt? De unde vine acest monstru, care-i face pe unii sa se gandeasca la Fiara Apocalipsei biblice? Si de ce isi varsa furia asupra New Yorkului?
„King Kong este o creatura adorabila”
Initial, cei patru prieteni, cuprinsi de panica, incearca sa se salveze din orasul devastat. Dar glasul instinctului, caruia i-au dat ascultare in prima clipa, face loc curand glasului ratiunii: ei vor cauta sa-l salveze pe un amic, prins de atac intr-o alta zona a orasului. Faptul ca actiunea este vazuta prin intermediul camerei de filmat a unuia dintre ei nu ne permite sa stim, la sfarsit, soarta celorlalte personaje, dar este clar ca, in vreme ce unele s-ar putea sa fi supravietuit atacului, altele sunt ucise de enigmatica creatura.
Oricum, ideea filmarii dintr-un singur unghi, este geniala; impresia de cineverite este totala si spectatorul urmareste cu sufletul la gura, minut cu minut, fuga disperata a personajului, ca si cum el insusi s-ar afla de fapt in spatele camerei. Producatorul J.J. Abrams marturiseste ca a fost inspirat in realizarea acestui film pe de o parte din „Blair Witch Project” (cei care au vazut aceasta capodopera a genului thriller vor intelege de ce), dar pe de alta de o vizita facuta in Japonia, cu ocazia promovarii productiei „Mission: Impossible III”.
Atunci, la rugamintile fiului sau, in varsta de zece ani, Abrams a cutreierat magazinele de jucarii din Tokyo, ramanand uimit de numarul imens de figurine Godzilla vazute in rafturi. „M-am gandit atunci ca avem nevoie de un monstru american precum Godzilla. Deci nu King Kong, care este o creatura adorabila, ci o fiara apocaliptica, fara mila si fara sentimente, mai presus de Bine si de Rau, menita sa ingrozeasca spectatorul, sa-l faca sa se creada insignifiant si total neputincios in fata ei”, spune Abrams.
Spectatorii au iesit din cinematografe ametiti si ingroziti
Titlul filmului, care s-ar traduce prin „Camp de trifoi”, reflecta numele dat de guvern operatiunii de distrugere a monstrului – intr-o maniera similara, de pilda, faimosului „proiect Manhattan”, dar alegerea sa a fost inspirata de un fapt banal – Cloverfield este numele strazii pe care se afla biroul lui Abrams din Santa Monica.
Dincolo de aparenta de thriller dedicat unei anumite categorii de spectactori – aceiasi care privesc cu placere filmele de serie-B si cele de actiune, pelicula lui Reeves se vrea insa mai mult decat atat si partial reuseste: „Cloverfield vorbeste despre temerile si anxietatea epocii noastre, despre modul cum ne traim, intr-un permanent stres si intr-o continua goana, vietile. Monstrul care ne devoreaza este de fapt spaima si de aceea, ca si misterioasa creatura care distruge New York-ul, el poate fi nevazut dar mereu prezent”, spune regizorul american.
Unii critici au mers chiar mai departe cu comparatiile, sustinand ca monstrul care distruge metropola este de fapt o trimitere la fundamentalismul islamic si la evenimentele tragice din 11 septembrie 2001, cand cele doua turnuri ale World Trade Center au fost distruse de teroristi. „Poate ca realizand asemenea filme, americanii fac o greseala, intrucat dau idei teroristilor. Dupa ce vor vedea Cloverfield, cu acea memorabila imagine a Statuii Libertatii decapitata, sunt convins ca adeptii lui Bin Laden nu vor visa decat la ziua cand ei, si nu un monstru virtual, vor transpune imaginea in realitate”, spune psihologul francez Ettiene Lefebre si trebuie sa recunoastem ca n-ar fi exclus sa aiba dreptate…
Oricum, producatorii americani par prea putini dispusi sa tina cont de asemenea avertismente, ei fiind incantati, deocamdata, de succesul filmului. Fiindca, dupa premiera de pe 18 ianuarie din Statele Unite, Cloverfield a facut incasari de 56 milioane dolari intr-un singur week-end, devenind cea mai bine vanduta productie cinematografica lansata in ianuarie, din toate timpurile!
Ca un amanunt picant, multi dintre spectatorii care au vazut filmul in cinematografe s-au plans ca, din cauza folosirii imaginilor miscate, de la inceput pana la sfarsit (pentru ca efectul sa fie cat mai realist, s-au folosit camere speciale, ce miscau imaginea, dand impresia ca se filmeaza din fuga), au fost cuprinsi de ameteli, stari de greata si claustrofobie. De prisos sa spunem ca, avand in vedere succesul filmului, Matt Reeves a initiat deja discutii cu Paramount Pictures pentru realizarea unei continuari. Ca de monstri, americanii nu duc lipsa…
GABRIEL TUDOR
Comentarii