Am primit o sugestie foarte interesanta de la cititorul nostru Petre Dumitrescu, din localitatea Magurele, jud. Prahova: daca se poate, sa prezentam asa-numita metoda Pilates, pentru imbunatatirea randamentului muscular. Am facut documentatia cuvenita si am constant ca este vorba despre o serie de practici terapeutice originale cu totul aparte, despre care ni se spune ca au efecte pozitive incontestabile asupra organismului. Datorita acestui fapt, dar si pentru ca o descriere cat mai ampla a procedurilor respective necesita mult spatiu, vom incerca sa realizam un mic serial referitor la metoda in discutie.
Nascuta in inchisoare
Aproape necunoscuta la noi, metoda Pilates are totusi o varsta importanta, ea datand din jurul anului 1920. Bazele sale au fost puse de germanul Joseph Pilates, care la inceputul secolului trecut a emigrat in SUA. Copilaria si adolescenta i-au fost marcate de o sanatate fragila, totusi o vointa de fier l-a indemnat sa practice sporturi dintre cele mai diferite: schi, natatie, box, dar si autoaparare in cadrul politiei sau acrobatie la un circ. Primul razboi mondial a insemnat pentru el – ca pentru atatia alti „inamici” expatriati ai americanilor – trimiterea in inchisoare ca… prizonier.
In spatiul stramt al celulei, el a inceput elaborarea unei metode proprii de gimnastica la sol, care azi ii poarta numele. Aceasta necesita putine mijloace, iar eficacitatea si-a dovedit-o chiar in inchisoare: in timp ce o cumplita epidemie de gripa a decimat mii de englezi, Pilates si compatriotii sai incarcerati au scapat, tocmai datorita practicarii exercitiilor inventate de acesta. Era de altfel inceputul unei redutabile terapii prin miscare, nascuta (prin forta imprejurarilor) in inchisoare.
Avantaje in serie
De la atletul de performanta, pana la individul sedentar care-si doreste o forma fizica multumitoare, oricine poate profita de avantajele metodei Pilates. Executate simplu, la sol, sau cu aparate speciale, exercitiile au efect pozitiv in urmatoarele imprejurari:
– corectarea si imbunatatirea posturii prin intarirea si „remodelarea” muschilor abdominali, a fesierilor, a muschilor bazinului si ai spatelui, in vederea favorizarii unei tinute cat mai bune a corpului;
– dezvoltarea supletii si alungirea coloanei vertebrale;
– destinderea grupelor de muschi tensionate (ai cefei, ai umerilor, ai spatelui), tonifierea grupelor de muschi relaxati (abdominalii, fesierii), in scopul echilibrarii musculaturii si al eliminarii tensiunilor;
– eliminarea stresului, gratie unei tehnici de respiratie care confera o senzatie de bine deosebita, energizanta, in urma fiecarei sedinte;
– dezvoltarea deprinderii de a constientiza buna functionare a propriului corp, in ideea optimizarii eficacitatii miscarilor acestuia;
– imbunatatirea coordonarii miscarilor sale;
– provenirea ranirii si a altor neajunsuri cauzate de o postura nepotrivita.
Exemple de exercitii
– Ridicarea si extensia cvadricepsului (muschiul anterior al coapsei, care ajuta la miscarea piciorului spre inainte). Din pozitia culcat pe spate, ridicati coapsele, pastrand ambele picioare in unghi drept si in extensie (sprijin pe partea din fata a talpii). Intindeti un picior catre tavan, apoi reveniti incet la pozitia de baza. Reluati miscarea cu celalalt picior. Varianta – din pozitia sezand pe un scaun sau pe o banca, avand spatele drept. Ridicati un picior, apoi intindeti-l bine, orientand degetele spre dumneavoastra. Reveniti la pozitia initiala, tinand piciorul in flexiune si evitand miscarea ori pivotarea soldurilor. Repetati miscarea cu celalalt picior.
– Lucrul cu muschii fesieri. Pozitia initiala este cea numita simplu „in patru labe”. Intindeti un picior in spate, in extensie, apoi indoiti usor gamba in unghi drept, cu talpa orientata catre tavan. Varianta – dupa extensia gambei: se poate continua lucrul indoind un picior la 45 de grade, cu extensie. Se ridica gamba indoita cat mai sus posibil, fara deplasarea soldurilor si mentinand pozitia initiala. Se repeta exercitiul, cu celalalt picior.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii