Dintre insulele Arhipelagului Maltez, Gozo, cea de a doua ca marime, locuita din vremuri imemoriale, e poate cea mai incarcata de legende. Se povesteste ca aici a poposit candva Ulise in drumul sau spre Ithaca. Aflat in robia frumoasei nimfe Calipso, a reusit sa se smulga si sa plece mai departe. Este singurul calator care, odata sosit pe insula, a dorit sa o paraseasca…
Toti ceilalti, care au fost obligatii sa ramana aici un timp, au refuzat sa mai plece, integrandu-se perfect in mijlocul gozitanilor. Acestia, oameni aspri in aparenta, se gandesc inainte de a-ti oferi prietenia lor, dar cand o fac, o fac pentru totdeauna. Sustin cu mandrie ca cele mai luminate minti ale tarii vin de pe insula lor si au cunoscut din plin vicisitudinile unei istorii zbuciumate. Mult mai lipsiti de aparare decat compatriotilor din celelalte insule, au fost supusi atacurilor pirateresti si a existat chiar o situatie cumplita cand aproape intreaga populatie a fost luata in robie.
In timpul Marelui Asediu si in alte imprejurari la fel de dramatice, gozitanii s-au refugiat in cetatile intarite din Malta sau Sicilia. Dupa ce pericolul a trecut, ei s-au intors la casele lor ca si cei care au reusit sa scape din robie. Exista si la ei oameni care se duc pe alte meleaguri sa munceasca, dar se intorc cu bani si isi inalta case minunate, ca dovada a succesului lor. Ulise a fost singurul care nu a vrut sa ramana aici, insensibil la frumusetea locurilor si la farmecele nimfei, pe care a lasat-o cu ochii in lacrimi.
Cu cativa ani in urma se planuise constructia unui pod intre Malta si Gozo. In acest scop au fost chemati cei mai de seama specialisti japonezi ai momentului respectiv. Proiectul a fost considerat posibil din punct de vedere tehnic, dar costurile erau considerabile. Cand s-a renuntat la constructia respectiva, multi oameni din Malta si chiar si mai multi din Gozo au rasuflat usurati. Gozitanii se temeau mai ales ca vechiul farmec al insulei lor, nealterat inca, ar putea fi cu desavarsire distrus. Asta nu inseamna ca ei traisc intr-o lume aspatiala si atemporala. Micul port Mgarr impreuna cu noul port, modern, ii leaga de restul lumii. Ei isi conserva insa cu sfintenie zidurile Citadelei, construita pe una din inaltimile insulei. Una dintre mandriile lor este Catedrala, realizata de arhitectul Lorenzo Gafo in forma de cruce latina.
Exista de asemenea elegante case medievale cu gradini si esplanade, cele doua teatre din Victoria, capitala insulei, multimea pravaliilor care vand suveniruri, lucruri din lana de la oile de aici si mai ales delicata si traditionala dantela de Gozo. Muzeul de folclor, gazduit intr-o veche casa siciliana, expune unelte si chiar o moara, costume traditionale, vase si piese de ceramica.
Muzeul de arheologie, deschis intr-o casa numita Bondi, contine lucruri mai vechi de 5000 de ani, cele mai vechi gasite in arhipelagul Maltez. O parte din obiectele de aici au fost gasite in 1961 in apropiere de malul statiunii Xlendi, in doua corabii scufundate in mare la 35 metri adancime. Tarmurile insulei sunt presarate de stanci impresionante si de pesteri. Intr-una dintre acestea s-au gasit relicve datate cu circa 3600 de ani i.Hr. Este numita „Pestera lui Calipso” si intr-adevar este aidoma aceleia descrisa de marele Homer.
IRINA STOICA
Comentarii