De curand, editura Humanitas Fiction a lansat in colectia Raftul Denisei romanul Vanessa si sora ei scris de Priya Parmar, un adevarat bestseller la aditia din acest an al Bookfest. Romanul incearca sa surprinda amanuntele spectaculoase ale relatiei tumultuoase care a existat la un moment dat intre pictorita Vanessa Bell, mai putin cunoscuta publicului larg, cu sora sa, faimoasa scriitoare Virginia Woolf.
Conceputa in stilul epistolar, sub forma unor consemnari din jurnalul sau intim, in care isi noteaza inclusiv observatii legate de propria pictura, de lecturile sale, de discutiile intelectuale pe care le avea, dar si de experienta maternitatii, cartea scoate in evidenta o serie de portrete ale membrilor Grupului Bloomsbury, din care facea parte si Virginia Woolf, foarte bine documentate si extrem de vii. Imediat dupa publicare, romanul Vanessa si sora ei a intrat imediat in topurile de vanzari americane si a fost inclus pe listele celor mai bune titluri ale anului 2015. Editia in limba romana a aparut intr-o traducere semnata de Irina Horea si Antoaneta Ralian. Pe scurt, cam despre ce ar fi vorba?
„Londra, 1905. Dupa moartea parintilor, surorile Stephen, Vanessa si Virginia, impreuna cu fratii mai tineri, Thoby si Adrian, se muta intr-o casa din avangardistul cartier Bloomsbury. In jurul lor se va forma un cerc de artisti si scriitori remarcabili, tineri boemi, nonconformisti, care vor intra in legenda sub numele de Grupul Bloomsbury. Dar totul se schimba cand Vanessa se indragosteste pe neasteptate, moment in care Virginia se simte abandonata. Posesiva pana la obsesie, carismatica si manipulatoare, de o inteligenta exceptionala, dupa cum reiese si din numeroasele biografii, Virginia a trait mereu inconjurata de atentia si afectiunea surorii sale. In vreme ce tragedia si tradarea ameninta sa le destrame familia, Vanessa trebuie sa ia o decizie prin care sa-si protejeze propria ei fericire”.
Despre roman, conteaza uneori ce spune si un alt romancier. Paula McLain, autoarea bestsellerului Sotia din Paris, scrie: „Vanessa si sora ei e scris intr-un ritm navalnic, cu mult farmec si vivacitate. Cartea ne invita sa ne familiarizam cu acel moment al istoriei cand minti stralucite s-au ciocnit si din coliziunea aceasta au luat nastere forme noi in lumea artelor si a literelor. Dar ceea ce vrajeste cititorul cu adevarat e relatia dintre cele doua surori, mereu intr-un echilibru precar, provocand schimbari profunde, ireversibile, in sufletele lor”.
Si, pentru a mai zabovi asupra celebrului grup londonez de la inceputul secolului al XX-lea, sa spunem ca printre cele mai notabile figuri au fost Virginia Woolf, John Maynard Keynes, E. M. Forster, scriitor britanic, si Lytton Strackey, dintre care cea mai cunoscuta figura este Virginia Woolf. Iata si cateva informatii bio-bibliografice legate de autoarea romanului Vanessa si sora ei: Priya Parmar s-a nascut in 1974, tatal sau fiind indian, iar mama, americanca din California.
A absolvit colegiul SUA, apoi a mers pentru un an la Universitatea Oxford, pentru a se inscrie in final la Universitatea din Edinburgh, unde a obtinut un masterat si, ulterior, un doctorat in literatura engleza si teatru. A debutat in 2011 cu romanul Exit the Actress, despre Nell Gwyn, actrita din perioada Restauratiei si amanta regelui Carol al II-lea al Angliei. A doua ei carte, Vanessa si sora ei (Vanessa and Her Sister) a aparut in 2015. Priya Parmar traieste in Hawaii si la Londra.
GEORGE CUSNARENCU
Comentarii