Predilectia mogulilor de la Hollywood pentru filmele cu vampiri este binecunoscuta si nu-i de mirare ca, mai ales in ultimii ani, au aparut numeroase pelicule ai caror protagonisti sunt aceste macabre creaturi ale noptii. Ceea ce noua, romanilor, nu prea ne convine, e faptul ca in majoritatea acestor productii Dracula, contele vampir, cel insetat de sange de fecioara, este identificat, in mod total absurd, cu Draculea – domnitorul Tarii Romanesti, renumit pentru cruzimea sa. Vlad, o pelicula ce urmeaza sa apara in acest an isi propune sa elimine pentru totdeauna confuzia din mintile ametite ale publicului occidental, prezentand adevaratul personaj istoric.
Pelicula va fi realizata de compania lui Brad Pitt
Va fi, promit realizatorii, un film de neuitat, iar pe afisul sau se vor regasi, se pare, si destule nume mari. Proiectul a fost gandit de Brad Pitt, care spune ca a studiat istoria medievala si a ramas fascinat de personalitatea remarcabila a lui Vlad Tepes. Compania sa, Plan B & Summit Entertainment, va produce filmul. Regizor va fi Anthony Mandler, de asemenea un nume putin cunoscut in lumea cinematografiei, dar celebru in domeniul videoclipurilor muzicale, in vreme ce scenariul este semnat de actorul Charlie Hunnam.
Filmul il are ca erou pe tanarul Vlad Tepes, implicat in luptele pentru tron si ulterior in instaurarea ordinii in tara sa, prin metode violente, si indepartarea jugului otoman. Ideea de a aduce pe ecran imaginea cumplitului voievod i-a venit lui Mandler in 2003, cand a filmat in tara noastra Cold Mountain. „Timp de cinci luni am cutreierat Romania, incercand sa aflu cat mai multe lucruri despre acest Vlad, fiul Dracului, un personaj legendar si foarte iubit de romani, care si astazi au nostalgia lui si a ordinii instaurate de el, chiar prin metode barbare”, precizeaza Hunnam.
Respectarea adevarului istoric
Actorul si scenaristul american vorbeste cu mandrie despre „Vlad”, anuntand ca acesta va fi „o combinatie intre Braveheart si 300, adica un film istoric realizat dupa toate regulile artei dar respectand intr-o masura mai mare adevarul istoric.” El si-a propus sa descifreze modul cum omul Vlad Tepes s-a transformat in „vampirul Dracula” si are meritul ca va explica spectatorului occidental, hranit pana acum cu filme de duzina, ca Dracula nu are de fapt nici o legatura cu contele vampir creat de Bram Stoker ci este mai curand o referire pozitiva: „Si in crestinismul ortodox din perioada medievala exista legenda Sfantului Gheorghe, omoratorul de dragoni. Dar pentru oamenii acelor timpuri dragon si diavol insemna acelasi lucru. Faptul ca tatal lui Tepes a fost numit Vlad Dracul se datoreaza de fapt apartentei lui la Ordinul Dragonului, o organizatie militara similara ordinelor razboinice cavaleresti din apusul Europei. Particula «a» de la sfarsitul numelui Dracula inseamna de fapt «fiul lui Dracul», adica al Dragonului”, explica actorul american.
Personajul principal, interpretat de Colin Farrell?
Prima parte a filmului este dedicata copilariei lui Vlad, petrecuta ca ostatic, la curtea otomana, apoi urmeaza maturizarea tanarului, conflictele pentru tron si transformarea sa intr-un lider redutabil, chiar daca foarte dur. Hunnam incearca sa il prezinte pe Tepes in contextul epocii in care a trait. Nu si-a propus sa il infatiseze ca pe un neprihanit, dar nici sa-l demonizeze, cum a facut, de sute de ani incoace, o intreaga literatura. „Filmul nostru intentioneaza sa-i faca dreptate acestui suveran, considerat un simbol al cruzimii absolute. Vom arata ca metodele sale nu erau unice, ci comune in evul mediu si ca multi alti regi si imparati le foloseau.
Doar ca Vlad Tepes a avut parte de ceea ce astazi s-ar numi „o presa proasta” – cronicile sasilor, dusmanii lui de moarte, care l-au prezentat drept un maniac, un psihopat avid de sange.” Humman se afla deja in tratative cu Colin Farrell si se pare ca actorul britanic ar fi interesat sa dea viata unui personaj atat de complex, dupa ce l-a interpretat pe Alexandru cel Mare, in urma cu cativa ani. Mai ales ca, dupa ce a citit scenariul si a vazut ca acesta contine o multime de batalii si aventuri pe gustul sau, a spus ca Vlad este exact genul de film pe care-l adora. Scenele de lupta vor beneficia de cele mai moderne tehnologii si Hunnam ne asigura ca pelicula va fi una de referinta, in domeniul filmelor de razboi. Probabil ca Sergiu Nicolaescu, maestrul incontestabil al acestor scene, surade, ingaduitor…
GABRIEL TUDOR
Comentarii