Cancerul ovarian reprezinta a sasea cauza de deces in randul femeilor si prima in cadrul cancerului ginecologic (excluzand cancerul de san). Depistarea precoce are o importanta colosala in ceea ce priveste eficienta tratamentului ulterior, chirurgia fiind de multe ori suficienta pentru a vindeca un cancer de ovar in stadiu I. Din pacate insa, marea majoritate a tumorilor localizate la acest organ sunt diagnosticate intr-un stadiu tardiv, cand deja au invadat bazinul sau au aparut metastazele la distanta. In acest stadiu, rata de supravietuire peste cinci ani scade dramatic, de la 75 % la mai putin de 10% pentru cancerele cu metastaze la distanta.
Atentie la semnalele de alarma!
Cum se poate detecta cancerul de ovar intr-un stadiu precoce si mari astfel sansele de vindecare? Un ansamblu de simptome ar putea fi semne de alarma utile, mai ales daca sunt persistente, severe si sunt de data recenta. In urma unui studiu efectuat pe un lot de 1700 de femei diagnosticate cu cancer ovarian, s-a stabilit care sunt simptomele comune ale acestei boli. Printre manifestari, se numara durerile pelviene, abdominale, lombalgiile, nevoia stringenta de a urina, constipatia, o pierdere semnificativa si inexplicabila in greutate.
Simptome de acest fel se resimt de 20-30 de ori pe luna la femeile cu cancer ovarian, in timp ce la femeile afectate de tumori benigne genitale frecventa este mult mai mica, de numai doua-trei ori pe luna. Coexistenta a trei simptome (balonare, nevoie stringenta de a urina si dureri pelviene) este prezenta in 43% din cazurile de cancer de ovare, contra 10% la femeile afectate de tumori benigne si 8% la cele sanatoase. Asadar, tinand cont de frecventa, severitatea, data de aparitie si numarul total de manifestari pe luna se poate suspecta existenta unei tumori uterine.
Daca in cazul cancerului de san sau al celui de col uterin exista metode de depistare precoce a tumorii, in cancerul ovarian nu exista nici un test care sa permita acest lucru. Utilitatea ecografiei pelviene (singura sau asociata unor marcheri tumorali ovarieni – antigenul 1256) nu a fost demonstrata. De asemenea, ereditatea nu joaca nici un rol in aparitia acestui tip de cancer, mai mult de 80% dintre bolnave neavand antecedente familiale. Asadar, singura modalitate de a detecta precoce boala ramane luarea in serios a simptomelor caracteristice primelor stadii ale cancerului ovarian.
Aspirina are rol protector?
Administrarea a trei aspirine saptamanal timp de cel putin o jumatate de an ar putea ajuta la prevenirea cancerului epitelial de ovare, forma cea mai frecventa de cancer ovarian. Acesta este rezultatul unui studiu efectuat de un grup de cercetatori americani care sustin teoria potrivit careia la originea aparitiei procesului tumoral ar sta o inflamatie cronica. Studiul a fost efectuat pe un grup de 12.329 de femei, intre 1985 si 1991. Concluziile au fost surprinzatoare: daca utilizarea episodica a aspirinei nu pare a avea nici o influenta, femeile care iau medicamentul timp de minimum sase luni, de cel putin trei ori pe saptamana, au un risc cu 40% mai mic de a dezvolta un cancer ovarian fata de cele care nu iau aspirina.
Din pacate, ipoteza nu a fost validata in unanimitate de catre forurile superioare, considerandu-se ca numarul celor care au constituit subiectii studiului este destul de mic si in plus nu este data nici o informatie in ce priveste cantitatea de aspirina care trebuie administrata. De asemenea, nu s-au luat in considerare efectele secundare ale unui astfel de tratament, ce poate creste riscul de hemoragii, mai ales la nivelul stomacului si intestinelor.
MIHAELA VLAD
Comentarii