• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
joi, 10 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Sa ii adormi pe altii cu privirea…

Sa ii adormi pe altii cu privirea…

20 ianuarie 2010
in Glob
A A

De cand se stie, hipnoza a fascinat prin neobisnuitul sau, multi dintre oameni lasandu-se furati de ea. Este un domeniu aflat in atentia specialistilor de multa vreme si care, dupa nenumarate studii, incepe a-si arata adevaratele valente. Chiar daca si astazi, hipnoza mai are critici vehemente, incadrand-o, pe nedrept, in sfera obscurantismului, lumea stiintifica este tot mai preocupata de ce se intampla in creierul unei persoane hipnotizate.

Cand a aparut?

 Exista marturii cum ca in templele Greciei antice se utilizau unele procedee sugestive cu caracter ritual si terapeutic. Si Herodot aminteste undeva, ca babilonienii ii aduceau pe bolnavi pentru a fi tratati prin sugestie, insa, istoria moderna a hipnotismului incepe cu medicul vienez Franz Mesmer. El a aplicat un sistem terapeutic nou pentru lumea imediata, care ducea la vindecari ale unor boli unde medicina era neputincioasa. Din acest motiv, poate, psihoterapia moderna il considera pe Mesmer printre precursorii ei.

Ce este hipnoza?

 Este un fenomen bazat pe stiinta. Somnul hipnotic este foarte diferit de cel natural. Prin inductia hipnozei se produce o stare ce se aseamana somnului dar care inhiba o anumita arie a scoartei cerebrale. Cel hipnotizat primeste sugestii pe care le poate executa sub comanda, iar dupa revenire la starea normala, acesta nu-si aminteste nimic. S. Freud afirma in opera sa ca este vorba despre o paralizie a vointei. Pentru Pavlov, un alt medic de renume, hipnoza constituia o faza intermediara intre starea de veghe si cea de somn complet. Prin definitie, hipnoza este o stare modificata de constiinta.

Ce-i trece prin cap unei persoane aflate sub hipnoza?

 Aceasta este intrebarea pusa de un grup de cercetatori britanici ce a realizat un studiu prin care au fost identificate zonele precise din creier implicate in modificarea starii mentale a pacientilor hipnotizati. Dupa monitorizarea encefalului unei serii de pacienti aflati sub hipnoza, vizualizand ceea ce se intampla pe parcursul desfasurarii unor sarcini, cat si in momentele de pauza, oamenii de stiinta de la Hull University, Marea Britanie, au detectat, prin rezonanta magnetica, ca hipnoza provoaca o serie de schimbari de activitate in ariile prefrontale si parietale ale creierului, implicate in procesul atentiei. Seful echipei de cercetatori britanici, William McGeown este de parere ca acest studiu demonstreaza faptul ca hipnoza este un fenomen real si totodata aduce o confirmare stiintifica a acestei stari speciale, atat psihologica, cat si neurofiziologica, banalizata de multe ori in trecut. El a mai precizat ca, datorita acestui studiu, nu va mai putea fi confundata sugestia prin hipnoza cu o stare de extrema relaxare. Se considera ca hipnoza are efecte „reale” asupra creierului.

Sedinte de hipnoza intr-un parc de distractii

 Deoarece multi dintre adulti se tem de cursele vijelioase gen „montagne russe”, pentru a-i ajuta sa depaseasca frica si sa se poata bucura de distractie, conducerea unui parc de distractii din Marea Britanie a anuntat ca va organiza sedinte de hipnoza pentru acestia. In acest scop s-a apelat la ajutorul unui terapeut specialist in hipnoza, renumitul Stephen Rigby care din luna octombrie anul trecut, ofera sedinte de hipnoterapie parintilor fricosi. Terapeutul spera ca experienta dobandita prin hipnoza sa le fie utila parintilor si in alte situatii de viata cu care se pot confrunta zi de zi. Se pare ca hipnotizatii se distreaza mai bine, depasind teama de senzatii tari.

Magicienii mai „tari” decat psihologii

 Incercand sa afle daca performantele si calitatile unor magicieni sunt reale, o echipa de psihologi din cadrul Universitatii British Columbia, condusa de cercetatorul in psihologie si hipnoza, Ronald Rensich a realizat un studiu in urma caruia multi dintre cercetatorii sceptici pana acum, au fost uimiti de perceptia, flerul si atentia magicienilor, de usurinta cu care niste oameni fara pregatire psihologica reuseau sa se joace practic, cu atentia, campul vizual si concentrarea mentala a sute de oameni care vizionau in direct spectacolele de magie. „Cu toate ca in trecut s-au facut cateva incercari de a marca o granita intre magie, ocultism si cunoasterea stiintifica, cunostintele obtinute de aceasta categorie speciala si, din nefericire marginalizata de oameni, au fost ignorate cu buna stiinta de catre psihologia moderna”, declara Rensich la finalul studiului. Cercetatorii sustin ca magicienii detin cunostinte superioare in cadrul captarii atentiei si provocarea starii de alerta a unei persoane, precum si a manipularii perceptiei acesteia.

Medicina si hipnoza

 La noi in tara, hipnoza a beneficiat de sprijinul profesorului Gheorghe Marinescu, elev al lui Charrot. In unele tari, hipnoza este folosita in stomatologie si la nasterea fara dureri. In medicina, anumiti practicieni folosesc aceasta stare pentru tratarea si ingrijirea afectiunilor cutanate, afectiunilor de stomac, a enurezisului dar si in cazuri de isterie sau nevroze anxioase. Sunt autori care afirma ca persoanele cu imaginatie mai vie, cu spirit de aventura, spirit creativ literar artistic sau credinta religioasa pot fi mai usor hipnotizate. In schimb, sportivii si persoanele cu aptitudini pentru activitati stiintifice pot fi ostile hipnozei.

N. FLORIA

ShareTweet
Articolul precedent

Granada – ultima fortareata maura

Urmatorul Articol

Rulada de cartofi cu legume

Articole Similare

Glob

Frica de zbor

7 iulie 2025

Un ofiter în retragere din Fortele Aeriene indiene, Dinesh K., a constatat...

Glob

Hiperimunitate la serpi

30 iunie 2025

Tim Friede avea moralul la pamânt dupa atacurile teroriste din 11 septembrie...

Glob

Pariu „nebunesc”

23 iunie 2025

Construirea unei capele romanice, a unui claustru si, apoi, a unei mari...

Glob

Pâine straveche

16 iunie 2025

O pâine a carei vechime a fost estimata la aproximativ 5.000 de...

Glob

De ce dintii umani sunt sensibili la frig si la durere?

9 iunie 2025

Poate pentru ca ei sunt mostenirea unor organe senzoriale care aveau, la...

Glob

Copiii, rol esential în societatile preistorice

2 iunie 2025

Un nou studiu realizat de o echipa de cercetatori israelieni a ajuns...

Urmatorul Articol

Rulada de cartofi cu legume

Salau cu orez in aluat

Ridurile, sub lupa

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

3 iulie 1423 – S-a nascut regele Ludovic al XI-lea al Frantei

7 iulie 2025

Supranumit „Regele Paianjen” pentru firea sa vicleana si reteaua de aliante si...

Citeste mai departe
Blitz

„Schema feniciana” – o comedie neagra pentru zile albe

7 iulie 2025

Cunoscutul, dar si controversatul regizor Wes Anderson revine în atentia publicului cu...

Citeste mai departe
Blitz

Colectie vestimentara

7 iulie 2025

Expozitia ROYAL, care include lucrari inspirate din viata si activitatea Reginei Maria,...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Sa întelegem acneea

7 iulie 2025

În general, la un nivel precar de informare si de educatie sanitara,...

Citeste mai departe
Femina Club

Remedii simple

7 iulie 2025

Mai ales vara, multe femei se plâng de senzatia de picioare obosite...

Citeste mai departe
Femina Club

Telina cu sos de smântâna

7 iulie 2025

1,5 kg telina, 50 g unt, 50 g faina, o cana lapte,...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.