Factorul genetic are un cuvant de spus in viteza de aparitie a ridurilor, de imbatranire a pielii. Mostenirea genetica are in vedere si culoarea pielii, element important. Tenurile deschise se rideaza mai repede decat cele cu un pigment mai inchis. Dar, de-a lungul vietii ridarea este corelata si cu alti factori: expunerile prelungite la soare, la frig si vant, sau obiceiul de a fuma. Pentru a preveni imbatranirea cutanata sunt recomandate produsele cosmetice care contin vitamina A, acid hialuronic, acizi de fructe, ceramide etc.
De asemenea, pentru a reda stralucirea pielii, periodic se pot face peelinguri, inlaturandu-se celulele moarte. Daca vrem ca obrazul sa nu ne tradeze varsta trebuie sa avem in vedere si obiceiurile alimentare. Legumele, fructele proaspete, lactatele imbunatateste aspectul si sanatatea pielii. Nucile, soia, porumbul, unele legume sunt bogate in vitamina E, implicata in prelungirea vietii celulelor si, implicit, in incetinirea procesului de imbatranire. Lactatele, ficatul ori broccoli sunt bogate in vitamina B2. In plus ficatul, galbenusul de ou, laptele, spanacul au un continut bogat in vitamina A, cea care imbunatateste sanatatea si aspectul epidermei.
Ardeii grasi contin vitaminele C, A si E, care asigura frumusetea tenului. Bogat in vitamina C si in enzime, grepfrutul este util in procesul de reglementare celulara si ajuta la inlaturarea oboselii pielii. Pestele, bogat in vitamina D, la fel cu caisele sau morcovii, cu un continut mare de betacaroten, asigura aspectul tineresc al tenului. Tenul gras beneficiaza de continutul bogat in vitamina C al patrunjelului, dar si al unor fructe: grepfrut, lamai, kiwi sau mango. De asemenea, pestele gras si uleiurile vegetale, cu un continut bogat in vitamina F ajuta la cicatrizarea si refacerea tenului.
Salatele din morcovi, varza, sparanghel sau fasole verde, bogate in vitamina B9 (acid folic) au efect benefic si asupra tenului pentru ca multiplica celulele cutanate, pe cele sangvine si cerebrale. Celebra coenzima Q10, veritabil antioxidant, cu rol in prevenirea aparitiei ridurilor este prezenta in peste, in carnea de vita, in spanac, alune sau migdale.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii