• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
sâmbătă, 14 iunie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » Alergiile alimentare mai frecvente in orase

Alergiile alimentare mai frecvente in orase

9 august 2012
in Consultatii fara plata
A A

Aflate in plina dezvoltare, ca de altfel toate formele de alergii, si cele alimentare vizeaza mai frecvent copiii care traiesc in zone urbane, in comparatie cu cei din zone rurale. Fara a exista certitudini in acest sens, se presupune ca mediul este cel care influenteaza patologiile respective.  Studii occidentale realizate de specialisti in acest sens indica diferente nete intre cele doua categorii de victime, proportia afectiunilor alergice fiind de circa 6,2% in cazul copiilor de la tara, fata de 9,8% la cei de la oras.

Astmul si eczemele

Cele 9,8 procente pentru urban confirma progresia frecventei alergiilor alimentare ce se manifesta, din pacate, de doua decenii incoace, la vremea respectiva ele situandu-se la nivelul de 6-8%. Iar fenomenul nu pare a fi unul specific anumitor tari, ci unul global, in toate zonele cercetate evolutia patologiilor in discutie mergand catre 10% din populatia pediatrica. Studiile se refera la astm, eczeme, rinite alergice si conjunctivite, ale caror tendinte progresive sunt asemanatoare. De asemenea, si alergiile cu predispozitie genetica s-au dovedit a fi categoric mai frecvente in orase.

Bacterii sau poluanti?

Asa cum aratam mai sus, conditiile de mediu sunt considerate factorul cel mai important in incidenta alergiilor alimentare. Exista in acest sens mai multe ipoteze, cum ar fi rolul protector al anumitor bacterii existente in zonele rurale si, pe de alta parte, efectul dezastruos al numerosilor poluanti ce agreseaza populatia citadina. Astfel, s-a constatat de pilda ca scade semnificativ frecventa astmului si a eczemelor in cazul copiilor care traiesc la tara si beau de obicei lapte nepasteurizat, ceea ce arata ca expunerea la endotoxine de origine microbiana exercita un rol protector asupra organismului uman, in special la varste mici. Intr-un limbaj oarecum mai "de specialitate" putem vorbi despre un gen de vaccinuri naturale.

Pericolul arahidelor si al fructelor de mare

In chestiunea prezentata aici persista si necunoscute greu de elucidat. De exemplu, de ce viata la oras dubleaza riscul de alergie la arahide (2,8% fata de 1,3% la sat) si chiar mult mai substantial actioneaza in cazul celei la moluste si crustacee (2,4% fata de 0,8%). Bacteriile si poluantii ar putea fi si de data aceasta explicatia corecta, precum si diferentele de deprinderi alimentare. Totusi, realisti fiind, sa recunoastem ca nu in orice familie se mananca, fie si ocazional, fructe de mare…

Factorii caracteristici – asemanatori

La oras sau la tara, severitatea alergiilor alimentare se situeaza pe acelasi palier: aproape 40% din totalul copiilor alergici au trecut cel putin printr-o criza ce le-a pus viata in pericol. In acelasi timp, nu trebuie omis faptul ca manifestarile provocate de alergiile alimentare sunt numeroase si de obicei survin dupa cateva secunde pana la cateva ore de la ingerarea alimentului responsabil. Manifestarile pot fi moderate, dar si severe uneori. Pacientul poate sa prezinte tulburari digestive, dureri abdominale, umflarea pielii (ceea ce tradeaza prezenta unui edem), umflarea buzelor si a mucoasei bucale, urticarie, astm, secretie nazala, stranut, lacrimare, dureri de cap, complicarea eczemelor.

Cazuri speciale

Survenirea unui soc de o alergie alimentara constituie exceptie, deznodamintele fatale fiind foarte rare, insa privitoare in aceeasi masura la copii si la adulti. In cazul sugarilor, alergia alimentara se manifesta prin greata si voma, etape cu diaree, colici si dureri abdominale.

In ultimii 30 de ani obiceiurile alimentare ale populatiei au fost modificate considerabil: noi produse exotice, noi proteine pentru protentarea gustului, a consistentei, a culorii si a durabilitatii alimentelor, noi metode de preparare si de conservare sau chiar diversificarea (prea) timpurie a alimentatiei bebelusilor. Cele mai frecvente produse implicate in patologiile despre care vorbim sunt cele de origine animala, ouale situandu-se de departe pe primul loc. Urmeaza arahidele, laptele, pestele, iar la adulti primele incriminate sunt fructele din grupa latex (banane, kiwi, castane, avocado etc.), apoi caisele, ciresele, capsunile, alunele, piersicile, perele s.a.m.d.

*

Niciun tratament nu determina eliminarea unei alergii alimentare. De aceea, cea mai buna masura de precautie este evitarea consumului produsului ce poate provoca reactii alergice. Lucru usor de realizat daca acesta e rareori utilizat in alimenttia cotidiana, insa dificil cand el apare in mai multe preparate. Oricum, cata vreme insasi piata produselor alimentare incearca, nu de putine ori, sa insele cumva vigilenta consumatorilor, periclitandu-le acestora, implicit, sanatatea, singura solutie este sa ne protejam singuri, colaborand cu medicul in cunoasterea problemelor propriului nostru organism si evitand orice "compromis" culinar.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

E sanatos uleiul de palmier?

Urmatorul Articol

Sibila din Cumae

Articole Similare

Consultatii fara plata

Longevitatea la îndemâna noastra

9 iunie 2025

Medicii si cercetatorii afirma ca, pe masura ce speranta de viata creste,...

Consultatii fara plata

Stresul, la originea urticariei?

2 iunie 2025

Caderea parului, tensiune musculara, probleme ale stomacului... Stresul poate provoca o multime...

Consultatii fara plata

„Mitul” celor doi litri de apa

26 mai 2025

Diverse surse medicale au creat un mit referitor la consumul zilnic de...

Consultatii fara plata

Semne ale abuzului de zahar

19 mai 2025

Zaharul are o reputatie proasta: stomac deranjat, iritabilitate si letargie sunt avertismente...

Consultatii fara plata

Cum prevenim deshidratarea?

12 mai 2025

Recomandarea devenita cliseu este corecta „Consumati cel putin doi litri de apa...

Consultatii fara plata

Sa ne încarcam bateriile…

5 mai 2025

Tot mai mult ne plângem de oboseala accentuata, de somn insuficient, de...

Urmatorul Articol

Sibila din Cumae

Comori romanesti

Valençay, castelul lui Talleyrand

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

5 iunie 1968 – Robert F. Kennedy este asasinat

9 iunie 2025

Pe 5 iunie 1968, Statele Unite ale Americii au fost zguduite de...

Citeste mai departe
Blitz

Filme pe care le-am revedea la nesfârsit

9 iunie 2025

Exista unele filme pe care simti întotdeauna ca trebuie sa le urmaresti...

Citeste mai departe
Blitz

Hotel Victoria

9 iunie 2025

O expozitie care propune descoperirea povestii unei cladiri emblematice de pe Strada...

Citeste mai departe
Femina Club

Exfoliant natural

9 iunie 2025

V-ati gândit ce exfoliant natural, bine parfumat, ati putea folosi cu usurinta?...

Citeste mai departe
Femina Club

Stiuca în sos de smântâna

9 iunie 2025

O stiuca de 600-800 g, o ceapa, 1 morcov, 100 g ciuperci,...

Citeste mai departe
Horoscop

Horoscopul saptamanii: 9-15 iunie 2025

9 iunie 2025

BERBEC 21.03-20.04: Ritmul zilelor se va accentua în aceasta perioada si veti...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.