• Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
magazin
Abonamente
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele
marți, 1 iulie 2025
magazin
Nici un rezultat
Toate rezultatele

Prima pagină » E sanatos uleiul de palmier?

E sanatos uleiul de palmier?

9 august 2012
in Remedii naturale
A A

E de asteptat ca destul de numerosi cititori sa fie sceptici la vestea ca oricare dintre ei se afla printre consumatorii constanti de ulei de palmier. Motivul pare simplu, insa el nu face decat sa ne trimita pe o pista falsa: palmierul este o planta exotica, pe care cei mai multi au vazut-o la televizor, daramite sa mai si deguste produsele obtinute din ea! Totusi – in contextul unui consum anual mediu de ulei de palmier de circa 25 litri, la nivel mondial (dar nu mai putin de 60 litri in Europa) – ne aflam in fata unei realitati cu imapact evident si asupra sanatatii. Domeniu in care chiar nu e cazul sa socotim ca n-ar avea rost sa ne amestecam…

La ordinea zilei

Margarine, biscuiti, inghetate, uleiuri alimentare, produse de patiserie pentru tartine: iata doar cateva produse alimentare de consum curent in care este prezent uleiul de plamier. Fabricat in tari din sud-estul Asiei, acesta a realizat o adevarata "explozie" dupa anii '80, generand insa si mari dispute legate de protectia mediului (despaduriri masive, specii vii pe cale de disparitie etc.) puse in cumpana cu avantajele economice. De aceea, e firesc sa fie evaluate si beneficiile pe care le aduce sanatatii consumatorilor, dincolo de campaniile partizane pro sau contra utilizarii lor.

Primul avantaj invocat in favoarea folosirii curente in alimentatie este faptul ca uleiul de palmier nu contine acizi grasi trans, de unde si punctul de topire foarte ridicat: 40oC. La temperatura ambientului, el se mentine in stare solida, ceea ce il recomanda ca foarte bun liant in industria alimentara, preferat in locul altor grasimi vegetale, care trebuie hidrogenate printr-un procedeu industrial generator de acizi cancerigeni!

Rezistenta benefica

Uleiul de palmier se degradeaza abia la 240oC (fata de 107oC uleiul de rapita si 177oC untul). E un avantaj major, deoarece supraincalzirea uleiurilor si a celorlalte produse grase poate degaja substante foarte toxice: de pilda, acroleina este puternic cancerigena, dar e foarte putin probabil sa apara in contactul folosirii uleiului de palmier. In mod oarecum similar, oxidarea in aer liber a grasimilor (rancezirea) afecteaza preponderent uleiurile lichide si mai greu pe cele solide, asa cum spuneam ca este cel de palmier.

Acesta constituie si o sursa majora de vitamina E, precum si de catotonoizi, pigmenti rosu-portocaliu cu proprietati antioxidante. Din pacate, este doar cazul uleiului virgin, caci procesul de rafinare determina o scadere drastica a respectivilor compusi favorabili sanatatii: la o diminuare cu 15-20% a continutului de vitamina E, carotenoizii dispar practic in totalitate.

Un revers al medaliei

La fel ca oricare alt aliment, uleiul de palmier poate determina, in anumite conditii, unele efecte negative asupra sanatatii. Bogat in acizi grasi saturati, el favorizeaza cresterea nivelului colesterolului din sange. Totodata, compus in proportie de 50% din acizi grasi nesaturati (comparativ cu 8% uleiul de rapita si 20% cel de arahide), el contine 44% acid palmitic. Benefic in plan energetic, acesta se acumuleaza in organism in conditiile unei alimentatii dezechilibrate, asa cum este cazul "de obicei" in zilele noastre si in eventualele conditii de existenta. Deloc de neglijat, acest acid gras este considerat in categoria din care face parte drept cel mai aterogen (producator de aterone, lipidele ce se fixeaza pe peretii interiori ai vaselor sangvine, obturandu-le). Totusi, potrivit unei teorii de actualitate, acizii grasi saturati din vegetale sunt mai putin nocivi in comparatie cu echivalentii lor de origine animala.

*

In contextul descris mai sus, nu e prea simplu de apreciat in ce masura uleiul de palmier ar fi o alternativa de preferat la celelalte grasimi vegetale sau animale. Din perspectiva consumatorilor de la noi, problema pretului este categoric dezarmanta, chiar daca in planul sanatatii avantajele sunt multiple, raportate de pilda la cele ale uleiului rafinat (cel putin o data) din seminte de floarea-soarelui. Pe de alta parte, "exoticul" ulei de palmier inregistreaza o productie anuala de circa 5 ori mai mare decat cea de ulei de rapita sau de masline. E un aspect economic, care insa s-ar putea reflecta rapid in scaderea pretului celui dintai. Si-atunci am putea sa alegem mai usor, insa numai in cunostinta de cauza si punand in balanta, mai presus de orice, bunul nostru cel mai de pret – sanatatea.

ADRIAN-NICOLAE POPESCU

ShareTweet
Articolul precedent

Neinfricata – prima animatie de la Pixar cu o femeie, eroina principala

Urmatorul Articol

Alergiile alimentare mai frecvente in orase

Articole Similare

Remedii naturale

Biserica Sfantul Spiridon – Iasi

30 mai 2022

Monument de arhitectura, Biserica Sfantul Spiridon din Iasi a fost construita intre...

Remedii naturale

“Negrilica”, leacul lui Dioscoride

2 mai 2018

Celebrul medic grec Dioscoride, care era si farmacolog, si botanist, chirurg in...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

7 martie 2018

...aveti transpiratie urat mirositoare. Se amesteca, în parti egale, apa si otet...

Remedii naturale

Ce puteti face, daca…

5 martie 2018

...va cade parul. Puneti 100 g de busuioc proaspat intr-un litru de...

Remedii naturale

Banana – fructul antistres

21 februarie 2018

Daca pana prin anii 90 bananele constituiau chiar un exotism alimentar in...

Remedii naturale

Bucataria si materiile prime naturale

14 februarie 2018

Asa cum industria farmaceutica de astazi isi datoreaza reusitele practicilor terapeutice traditionale,...

Urmatorul Articol

Alergiile alimentare mai frecvente in orase

Sibila din Cumae

Comori romanesti

Comentarii

Articole Noi

Astazi in istorie

26 iunie 363 d.Hr. – Moartea împaratului roman Iulian Apostatul

30 iunie 2025

În vara anului 363 e.n., împaratul Flavius Claudius Iulianus, cunoscut în istoriografia...

Citeste mai departe
Blitz

Malefici, dar geniali

30 iunie 2025

În filme, din punct de vedere al inteligentei, victimele ocupa de cele...

Citeste mai departe
Blitz

Sezatoare traditionala

30 iunie 2025

Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad (Str. Vasile Pârvan, Nr. 1) organizeaza pe 28...

Citeste mai departe
Consultatii fara plata

Rujeola, o boala cu potential letal

30 iunie 2025

Cunoscuta ca una dintre infectiile virale relativ frecvente în copilarie, în primul...

Citeste mai departe
Femina Club

Leac redutabil

30 iunie 2025

Suparatoarea acnee are în propolis un remediu valoros. S-a demonstrat ca propolisul...

Citeste mai departe
Femina Club

Ostropel cu aripioare

30 iunie 2025

1 kg aripioare, 125 ml ulei, 2 cepe, 1 morcov, o jumatate...

Citeste mai departe
  • Contact
  • Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Nici un rezultat
Toate rezultatele
  • Prima pagina
  • Spectacolul cunoasterii
  • Istorii uitate
  • Paranormal
  • Femina Club
  • Starea de veghe
  • Terra X
  • Minuni ale lumii
  • Consultatii fara plata
  • Terapii complementare
  • Blitz
  • Astazi in istorie
  • Verificati-va cunostintele
Abonamente

Copyright © 1999 - 2024 Revista Magazin

Acest site foloseste cookies respectand Regulamentul (UE) privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date.