O problema de sanatate aparent minora afecteaza numeroase persoane (numai în Statele Unite se înregistreaza oficial, în fiecare an, peste 22 milioane de cazuri!), din motive multiple, dar cel mai frecvent cei vizati nu iau nicio masura de tratare a ei.
Apneea obstructiva – adica oprirea respiratiei în timpul somnului într-un mod aproape sinistru (întreruperea respiratiei normale prin asa-numitul horcait si efortul vizibil al organismului de a se alimenta cu oxigenul vital) – este considerat mai degraba un… sforait mai puternic, desi în realitate asemenea „incidente” functionale, repetate, pot duce chiar la decesul victimei, în timp ce doarme.
S-a constatat de mai mult timp ca supraponderalitatea si obezitatea pot constitui cauze importante ale apneei în somn, astfel ca recomandarea ca suferinzii sa faca eforturi de scadere în greutate este absolut justificata.
In acelasi context, s-a remarcat un alt amanunt semnificativ ca rol în declansarea si evolutia acestei probleme, desi el pare a „afisa” o anume doza de insolit: grosimea limbii poate influenta decisiv afectiunea. Astfel, la o scadere generala a masei corporale cu 10%, simptomele respective se amelioreaza si datorita „subtierii” limbii.
Cercetatorii de la Universitatea din Pennsylvania au descoperit ca, atunci când persoanele supraponderale cu apnee în somn au eliminat din kilogramele în plus, limba lor a devenit si ea mai mica. Dintre toate modificarile care au aparut ca urmare a slabirii, reducerea grasimii din acest organ a avut cel mai mare impact pozitiv asupra îmbunatatirii apneei în somn.
În medie, participantii la studiu au pierdut 10% din greutatea lor corporala pe parcursul a sase luni. Aceasta, la rândul sau, a determinat diminuarea cu 31% a severitatii apneei în somn.
Pierderea în greutate a dus la o reducere cu 20% a grasimilor din limba, suficient de semnificativa pentru a elimina ipotetic un caz de apnee severa (mai mult de 30 de cazuri de tulburari de respiratie pe noapte) la o forma mai moderata a afectiunii (între 15 si 30 de tulburari).
Studiul continua lucrarea „Schwab”, care a descoperit ca persoanele supraponderale cu apnee în somn tind sa aiba limbi mai mari, adesea cu concentratii grase la baza. „Schwab” arata atunci ca a avea o cantitate prea mare de grasime în masa totala a limbii poate limita capacitatea muschilor orali de a pozitiona corect limba în afara cailor respiratorii.
Apneea obstructiva de somn este o afectiune potential grava, în care calea respiratorie a unei persoane se blocheaza în timpul somnului de mai multe ori pe noapte. Suferinzii prezinta un risc mai mare de a dezvolta complicatii de sanatate, inclusiv hipertensiune arteriala, atacuri de cord si lovituri.
A fi supraponderal sau obez reprezinta un factor de risc semnificativ pentru apneea în somn, dar caracteristici anatomice, precum un maxilar încastrat, pot contribui, de asemenea, la dezvoltarea afectiunii. În afara pierderii în greutate, dispozitivul bucal si chirurgia sunt uneori folosite pentru a trata apneea de somn. De aceea, terapiile de reducere a grasimilor limbii pot schimba mult în bine tratarea afectiunii, în special în rândul pacientilor care considera ca e dificil sa slabeasca.
Se pot structura astfel diete speciale, care sa aiba drept principal obiectiv diminuarea tesuturilor grase din limba, în ecuatie intrând chiar si abordarea unei ocupatii care sa presupuna vorbitul îndelungat: un fel de gimnastica a limbii, care pastreaza muschii supli si îi tonifiaza, tinând în acelasi timp la distanta grasimile, în mod similar, pentru alte parti ale corpului, unui program regulat de alergari sau de practicare a unor sporturi.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii