Una dintre dorintele multor femei este aceea de a dobândi un bronz frumos, uniform si, daca se poate, de lunga durata. In sezonul cald, înainte de orice, trebuie sa aveti în vedere sa va protejati de actiunea nociva a razelor ultraviolete si de aparitia arsurilor solare. In afara lotiunilor pe care le folositi înainte sau dupa plaja, foarte importanta este pregatirea organismului prin hrana pe care i-o oferiti.
Este foarte cunoscut faptul ca pigmentul care da culoare unor fructe si legume, betacarotenul, se converteste în organism în vitamina A, în functie de cantitatea de care are nevoie. Majoritatea legumelor si fructelor de culoare galben-portocaliu sunt surse bogate de betacaroten, acest antioxidant care protejeaza organismul de efectele nocive ale radicalilor liberi, dar contribuie si la mentinerea sanatatii pielii. Previne îmbatrânirea, reduce efectele nocive ale razelor solare, confera un bronz frumos, sanatos, care se mentine mult timp. Pentru a va asigura „stocul” necesar, nu ocoliti alimentele cu cele mai mari concentratii de betacaroten: morcovii, broccoli, ardeiul gras, dovleacul, caisele, mango, portocalele, prunele, pepenele galben, papaya etc.
La rândul sau, vitamina E are o puternica actiune antioxi-danta, asigurând si protectia organismului împotriva radiatiilor, îmbunatatind aspectul pielii si al parului. Principalele surse de vitamina E sunt germenii de grâu, uleiurile vegetale, avocado, galbenusul de ou, nucile, migdalele etc.
Asadar, pentru un bronz frumos aveti nevoie si de betacaroten, si de vitamina E.
ECATERINA BATRANEANU
Comentarii