De mai multi ani, de cand nenumaratele substante de sinteza denumite generic E-uri au intrat in atentia publicului, majoritatea consumatorilor au capatat o teama aparte de acestea, stiut fiind ca ele pot avea efecte mai mult sau mai putin grave asupra organismului uman in sensul afectarii sanatatii.
E-urile au devenit un fel de inamic public de top, mai ales ca aflam permanent ca ele sunt introduse cam in toate produsele alimentare cumparate si consumate zi de zi de romani. Pe de alta parte, trebuie spus ca ceea ce numim E-uri (fie ele potentiatori de gust si miros, coloranti, conservanti s.a.m.d.) nu constituie exclusiv substante de sinteza sau „chimicale”, cum li se spune mai popular, ci unele sunt obtinute din fructe sau legume. In ideea ca ar trebui – obligatoriu! – ca fiecare dintre noi sa verifice compozitia nenaturala a produselor alimentare inainte de a le cumpara, va prezentam mai jos cativa dintre aditivii alimentari si efectele lor periculoase pentru organism.
E100 – Curcumina este un colorant galben-portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane.
E262 – Acetatul de sodiu se foloseste ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent in multe fructe.
E270 – Acidul lactic este folosit ca stabilizator si conservant. Poate produce reactii alergice precum mancarimi, inflamarea limbii si a mucoaselor, respiratie greoaie, secretii nazale, favorizeaza subtierea smaltului dentar si aparitia cariilor, poate irita mucoasele sistemului digestiv producand diverse afectiuni digestive. Alimentele care contin E 270 nu trebuie consumate de bebelusi si copiii mici pentru ca ei nu detin echipamentul enzimatic necesar metabolizarii acestuia.
E296 – Acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.
E330 – Acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor. Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.
E471 – Mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.
E621- Monoglutamatul de sodiu este un potentiator de gust si aroma. Acesta provoaca reactii alergice, dureri de cap si de gat, ameteala, greata, diaree si poate bloca asimilarea vitaminei B6 si a calciului. Deficitul de vitamina B6 genereaza slabiciune musculara, anemie, insomnie, caderea parului, oboseala cronica si tulburari neurologice. Deficitul de calciu provoaca o serie de manifestari, cum ar fi: carcei, pierderi de memorie, fracturi, irascibilitate, astenie, tulburari intestinale si lipsa poftei de mancare. Produsele care contin acest aditiv nu trebuie consumate de catre femeile insarcinate, copiii, hipoglicemicii, varstnicii sau cardiacii.
E627 – Guanilat disodic sau guanilat de sodiu este un corector de gust, care nu este sigur pentru copii, trebuie evitat de catre persoanele cu astm si guta.
E631 – Inozinat disodic este un corector de gust obtinut din carne sau peste, poate declansa reactii alergice.
E635 – Ribonucleotid disodic poate provoca alergii si trebuie evitat de persoanele astmatice.
Aroma de fum – produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii