Se cunoaste foarte bine, de cel putin cateva sute de ani, faptul ca plantele comune de cultura frecvent folosite in bucatarie au si importante calitati terapeutice. Nu se poate face o ierarhizare a acestora, dar e bine de stiut ca printre cele mai eficiente se numara condimentele, mirodeniile si plantele aromate. Cea mai puternica planta care distruge virusurile gripale, streptococul, herpesul, candida este cimbrul, denumit in latina Thymus vulgaris, insa cuvantul „thymus” vine de la grecescul „thymos”, care inseamna parfum, facand trimitere la una dintre principalele insusiri ale plantei. Aceasta este atat de puternica, incat poate distruge orice bacterie daunatoare care declanseaza inflamatii si iritatii. Cimbrul este utilizat in primul rand pe piele, in produse pentru baie si ingrediente pentru gatit. Uleiul de cimbrisor trebuie sa fie intotdeauna utilizat cu precautie si cu moderatie.
Datorita capacitatii sale de a furniza organismului nostru numeroase bactericide, antivirale, antibiotice, fungicide, fiind antispastic, diuretic, antiseptic, dar avand si calitati expectorante este utilizat cum trebuie mai ales in bolile specifice sezonului rece, de pilda gripa va parea o gluma. Mai mult decat atat, aceasta planta poate stimula producerea de globule albe din sange si intareste imunitatea intregului organism. Cimbrul este si de mare ajutor in actiunile intreprinse pentru a scapa de toxine si de substantele chimice din interiorul corpului. Cimbrisorul ofera beneficii nenumarate in ceea ce priveste sanatatea, care pot sa ne mentina in forma in orice moment. El poate rezolva cu usurinta infectii respiratorii, raceli, gripe, astm, dureri in gat, tuse, tuse convulsiva, guturai, bronsita si laringita.
Cel mai bun mod de a utiliza cimbrul este prin inhalare; acest lucru ajuta, in cele mai frecvente cazuri, in toate problemele referitoare la gat, nas si piept. In cazul in care suferiti de gingivita si de alte infectii ale gurii sau de probleme cauzate de guma de mestecat, utilizati cimbrul pentru gargara, ca apa de gura sau pasta de dinti. Dupa opinia a numerosi experti, chiar si o solutie de 1% poate fi eficienta. Un studiu a confirmat faptul ca uleiul de cimbru, alaturi de alte uleiuri esentiale, poate actiona ca expectorant si va ajuta sa scapati de tusea uscata, prin stimularea secretiei de mucus.
De asemenea, cimbrisorul poate avea efecte benefice asupra mintii, psihicului, oferind solutii de tratament naturale, sanatoase, in probleme referitoare la depresie, oboseala cronica si insomnie. Mai mult decat atat, se poate imbunatati circulatia, regleaza tensiunea arteriala, amelioreaza memoria si capacitatea de gandire logica. Uleiul esential de cimbru a fost utilizat si pentru dezinfectarea mainilor inainte de interventia chirurgicala. Un studiu al unui francez arata ca cimbrul poate ucide 90% din microbi in doar 3 ore. De fapt, se poate curata astfel zona corpului afectata de stafilococ, proteus, streptococ etc.
Alte utilizari ale cimbrului: – trateaza infectii ale tractului urinar si ale vezicii urinare, servind si ca diuretic; – trateaza vaginita si candidoza; – vindeca ciuperca unghiilor; – este folosit ca dezinfectant pentru maini; – reduce durerile reumatice, leziunile suferite de sportivi, durerile musculare; – trateaza sciatica, entorsele, guta si artrita; – calmeaza intepaturile de insecte si iritatiile pielii; – adjuvant in tratarea „piciorului de atlet”; – actioneaza pozitiv in caz de acnee sau veruci; – este utilizat ca tonic pentru par; – stabilizeaza ciclul menstrual dezechilibrat; – ucide parazitii; – ajuta la vindecarea mai rapida a leziunilor pielii; – imbogateste continutul de DHA, omega-3, acizi grasi in rinichi, in membranele cerebrale si in celulele cardiace.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii