Ateroscleroza membrelor inferioare (ASMI) este o maladie frecvent intalnita, cu potential evolutiv spre stadii foarte grave, care se refera la ingustarea sau chiar blocarea arterelor, ceea ce determina un flux necorespunzator al sangelui prin acestea, cu implicarea riscurilor cardiovasculare. Sa nu uitam ca arterele sunt cele care transporta sangele catre organele corpului si muschi, iar o derulare deficitara a acestei actiuni continue ar duce in mod automat la proasta functionare a zonelor afectate, cu efecte asupra sanatatii intregului organism.
Arteriopatia asimptomatica ar trebui supusa unei depistari realizate la toate persoanele cu risc cardiovascular. Practic, este vorba despre masurarea presiunii sistolice si o evaluare clinica. Tratamentul poate fi medicamentos, non-medicamentos (educatie terapeutica, activitati fizice cotidiene) sau de alta natura (renuntarea la fumat, reducerea greutatii corporale, echilibrarea glicemiei la diabetici, reducerea dislipidemiei prin regim, scaderea tensiunii arteriale). Un stadiu important de evolutie a ASMI este schiopatatul intermitent, fara simptome specifice la repaus. Pentru boala simptomatica medicii recomanda aceleasi tratamente ca mai sus. Cand apare schiopatatul, examenele medicale vor fi urmate si de readaptarea vasculara, statine (medicamente care scad nivelul colesterolului "rau"), mers pe jos, endoproteza iliaca sau femurala.
Ischemia permanenta cronica poate fi tratata endovascular sau prin chirurgie; reamintim ca ischemia inseamna stoparea circulatiei sangvine intr-o zona oarecare de tesut viu. Medicatia presupune administrarea de produse impotriva durerii, pentru controlul echilibrului circulatiei sangvine generale, al starii ventilatorii si nutritionale, precum si pentru prevenirea maladiei venoase tromboembolice si a escarelor (mortificarea tesuturilor de suprafata), anticoagulante etc. In cazul ischemiei acute vorbim despre o alterare brutala a perfuziei microcirculatorii nutritionale a membrului afectat, punand sub semnul intrebarii insasi viabilitatea imediata a acestuia. Pentru tratare se recomanda interventia de urgenta pentru dezobturare, de regula prin chirurgie. Dupa efectuarea operatiunii respective, pacientul trebuie sa urmeze acelasi tratament ca in cazul unei arteriopatii.
Amputarea reprezinta stadiul cel mai grav ce poate fi atins de aceasta patologie, cu impact neindoielnic foarte dur in plan psihic si moral, dar, evident, si fizic, social, familial, mai ales ca acesta este ireversibil de-a lungul vietii. Specialistii recomanda amputarea membrului bolnav in caz de leziuni ireparabile ale tesuturilor, de ischemie permanent cronica fara posibilitatea revascularizarii, care nu reactioneaza pozitiv la tratamente sau care antreneaza un risc real privitor la prognosticul vital al pacientului. Nivelul acestui risc este determinat de amploarea ischemiei, posibilitatea de cicatrizare, prezervarea functionala a membrului afectat, posibilitatile de folosire a aparatelor medicale necesare in interventie, posibilitatile de readaptare a pacientului. Se poate constata prin urmare ca asa-numita boala a arterelor periferice nu trebuie considerata o afectiune oarecare, tratabila intr-un fel sau altul, ci o amenintare reala la adresa integritatii corporale si chiar a vietii bolnavului.
O categorie cu risc de imbolnavire ridicat o constituie persoanele varstnice, la care ateroscleroza membrelor inferioare apare frecvent. De aceea, analizele necesare depistarii maladiei trebuie intreprinse sistematic in cazul unor escare, prin examinarea clinica a piciorului si masurarea presiunii sistolice. Masuri specifice similare se impun si in cazul persoanelor diabetice cu varsta de peste 40 de ani, la cele care au diabet de cel putin 20 de ani, precum si in cazul depistarii unor factori de risc vascular. Sub aspect general, mai trebuie specificat ca eliminarea fumatului constituie un factor esential pentru stoparea sau incetinirea evolutiei bolii; altfel, toate celelalte eforturi de tratare devin practic inutile.
Dieta se bazeaza in special pe evitarea grasimilor de origine animala si a dulciurilor in exces, precum si a bauturilor alcoolice. Sunt permise carnea de pui si de vita, pestele, legumele si fructele, cu evitarea pastelor fainoase si a painii. Regimul fara sare sau cu aport moderat de sare va fi tinut de pacientii hipertensivi. Alti factori care pot accentua evolutia bolii sunt frigul, caldura in exces, umezeala. In schimb, mersul pe jos zilnic este benefic atunci cand nu se fac eforturi in exces.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii