Întrebarea pare oarecum nepotrivita, pentru ca aceasta combinatie este foarte sanatoasa si folositoare, în special la sanatatea aparatului digestiv.
Cerealele reduc nivelul de colesterol datorita continutului de beta-glucan si întaresc sistemul imunitar, iar probioticele din iaurt împiedica absorbtia masiva a glucozei din carbohidrati si previne astfel cresterile abrupte de insulina din sânge.
Exista totusi mici „amendamente” pe care de obicei nu le luam în seama, dar care pot crea neplaceri mai mult sau mai putin semnificative, de la caz la caz.
Fara zahar, fara arome!
Principala problema ce intra în discutie o reprezinta compozitia amestecului de cereale cu iaurt, deoarece se stie ca iaurtul poate fi de multe sortimente. Astfel, trebuie tinut cont neaparat de continutul de zaharuri.
Unele au adaugate astfel de ingrediente „potentiatoare” de gust, dar nu orice fel de gust, ci dulcele, care stimuleaza consumul de alimente diverse, inclusiv mezeluri, conserve, produse de panificatie, pe lânga cele de patiserie si cofetarie.
Continutul de grasimi si aromele adaugate influenteaza, de asemenea, efectul iaurtului asupra sanatatii. Acest lucru nu se afla în contradictie cu iaurtul „adevarat”, care este un aliment extrem de sanatos. Este bogat în proteine de înalta calitate, probiotice benefice, calciu, vitamine B si contine acid linoleic (anticancer).
Dar toate aceste calitati sunt disponibile numai daca îti prepari iaurtul acasa, cu lapte organic, fara antibiotice si fara hormoni. Iar cel cumparat, „îmbunatatit” cu arome, se afla în fruntea listei nerecomandate de numerosi gastroenterologi si nutritionisti. Daca laptele organic este greu de gasit, exista înca beneficii pentru sanatate în a-ti face propriul iaurt, chiar daca folosesti lapte conventional.
Un mic dejun necesar
În ce priveste amestecul de cereale cu acest produs din categoria lactatelor, recomandarea de consum se refera la doua elemente principale: aportul de proteine si momentul cel mai potrivit pentru a include combinatia în dieta (în timpul micului dejun, întrucât bacteriile sau probioticele bune din iaurt trebuie sa ajunga la intestinul gros în stare vie, pentru a sustine în mod eficient digestia si sanatatea).
Trebuie stiut ca cerealele din aceste produse nu contin culturi vii, active, în schimb folosesc iaurt uscat fara grasime si praf de iaurt. Un sortiment frecvent întâlnit în magazine este asa-numitul iaurt grecesc, bogat în proteine (în special cazeina), iar unele studii arata ca un consum de cazeina pe timp de noapte poate ajuta la reducerea senzatiei de foame în dimineata urmatoare, motiv pentru care este preferat de persoanele care vor sa scada în greutate. Daca iaurtul este gustarea preferata, e bine sa optati pentru unul simplu, aromatizat cu fructe proaspete, neîndulcite, cum ar fi fructe de padure sau piersicile.
Pe de alta parte însa, produsele precum smoothie-urile, iaurtul congelat si gustarile cu continut scazut de grasimi pot afecta sanatatea si uneori pot determina îngrasarea.
De asemenea, consumul de iaurt sau produse lactate fermentate pe stomacul gol formeaza acid clorhidric, care ucide bacteriile lactice prezente în aceste produse lactate si duce la aciditate. Prin urmare, consumul acestor produse trebuie evitat pe stomacul gol de catre persoanele cu astfel de afectiuni digestive.
Persoanele care manânca în mod regulat iaurt îsi ajuta corpul sa produca vitamina B în intestin. Bacteriile lactice din acesta au efecte importante în prevenirea cancerului, infectiilor, bolilor gastrointestinale si astmului, iar consumul zilnic de iaurt proaspat creste efectele sale pozitive.
ADRIAN-NICOLAE POPESCU
Comentarii